Tippmix Férfi NB I: Negyedszer bajnok a Falco
26
Jun
2022
Tippmix Férfi NB I: Negyedszer bajnok a Falco
20:21  |  2022. Június. 26.
A mindent eldöntő ötödik mérkőzésre került sor a bajnoki fináléban, amelyben két vasi csapat, a Szombathely és a Körmend csapott össze. Rögtön egy kisebb meglepetéssel indult a meccs, ugyanis a piros-feketéknél Stokes csak a kispadon kapott helyet, Doktor Péter volt ott a kezdőben.
 
Golomán közeli kosarával lett meg a döntő első két pontja, Szavics egy hármassal válaszolt. Golomán a sarokból is betalált távolról, majd Somogyi lépett be üres területre, jobban kezdtek a sárga-feketék (7-3). Doktor elrontott kísérletét követően Benke rohant végig a pályán, 2+1 lett a jutalma (10-3). Váradi duplája is célt ért, időt kellett kérnie Antonisz Konsztantinidesznek (12-3). Takács faulttal együtt juttatta a gyűrűbe a labdát, de a ráadás büntetőt kihagyta. Somogyi percei következtek, zsinórban nyolc pontot is szerzett, kétszámjegyű lett a különbség a felek között (20-5). Két jó hármassal zárkóztak volna a körmendiek, de a támadóoldalon továbbra is megállíthatatlan volt a Szombathely (24-11). Bár a tizenöt pontos hátrányból tudott faragni a piros-fekete alakulat, sőt, be is jött tíz alá, összességében meggyőző fölénnyel zárták az első negyedet a hazaiak. 27-18.
 
A második felvonás elején mindkét oldalon kimaradtak az akciók, végül Perl büntetője törte meg a gólcsendet, ráadásul Henry sportszerűtlen hibát vétett (28-18). A sárga-feketék hátvédje egy középtávolit is a helyére küldött, majd Keller is kosarat szerzett, 5-0-val kezdte így ezt a tíz percet a Falco (32-18). Gordonnak lett meg az első kosara a mérkőzésen, ám Perl négy ponttal válaszolt, kezdett megint ellépni a Szombathely, időt kért a Körmend (36-20). Megállíthatatlanok voltak a hazaiak, sorozatban jöttek a gyors kosarak, Gordon egy visszatett támadólepattanóval és egy centerezéssel tudott szépíteni (38-24). Váradi fordult le az emberéről, majd Gordon állhatott a vonal mögé, ám Benke is kosarat dobott (42-25). Újabb remek periódust produkáltak a sárga-feketék, miközben a Körmend kezdett egy kicsit szétesni, átlépte a húszat a különbség (48-27). Érdemi változás nem történt a játék képét illetően a hátralevő időben, a félidőre nagy előnybe került a Szombathely. 55-34.
 
A fordulás után White betörése volt eredményes, majd Henry tudott dobni egy büntetőt. Úgy tűnt, hogy egy kicsit megakadt a Szombathely a nagyszünetet követően, amikor jött Benke labdaszerzése és zsákolása (57-37). Huzamosabb ideig meg tudott maradni húsz alatt a Körmend, de vészesen közel nem tudott férkőzni a hazaiakhoz, Gordon centerezését követően 59-42 volt az állás. Egyből ritmust váltottak a szombathelyiek és két gyors kosárral megint növelték a differenciát, Antonisz Konsztantinidesz időt kért (63-42). Egyre csak hízott a különbség a csapatok között, Benke tripláját követően már huszonhat volt közte (68-42). A vendégek vezetőedzője egy technikait is kapott, ezzel próbálta feltüzelni az övéit, de tovább nőtt a különbség (70-42). Somogyi hármasával már a harmincat is közé tették a sárga-feketék, már egy nagyobb kiütés is a láthatáron volt. 75-45.
 
A záró játékrész már nem tartogatott meglepetéseket, a szombathelyiek ünnepeltek, míg a korábban több bravúrt is végrehajtó, de a végére teljesen elfáradó körmendiek próbálták csökkenteni a különbséget. A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely az ötödik meccsen nyújtotta a legjobb formáját, már az első percektől kezdve magabiztosan vezetett, így megszerezte története negyedik bajnoki címét. 99-70.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Egis Körmend 99-70 (27-18, 28-16, 20-11, 24-25)
 
Rájátszás, döntő, 5. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc (dr. Gincsai János Péter)
 
Szombathely: Váradi 8, Somogyi 22/6, Benke 14/3, Golomán 11/3, Keller 4. Cserék: Perl 17/3, Clark 5/3, Kovács 2, Barac 12, Sövegjártó 4/3, Verasztó -.
 
Körmend: Doktor -, White 10/6, Takács 6, Szavics 6/3, Gordon 13. Cserék: Stokes 4, Kiss 6/6, Ferencz -, Durázi -, Martinez 3, Herny 12/9, Krivacsevics 10.
 
 
 
Fotó - Vágvölgyi Bálint, ugytudjuk.hu