Bemutatkozik a FIBA 3×3 Women’s Series 2022-es kiírásában 3×3-as női válogatottunk
28
Jun
2022
Bemutatkozik a FIBA 3×3 Women’s Series 2022-es kiírásában 3×3-as női válogatottunk
15:00  |  2022. Június. 28.

Kedden és szerdán a franciaországi Poitiers városában rendezik a FIBA 3×3 Women’s Series 2022-es szezonjának második tornáját. Bemutatkozik az idei kiírás alkalmával a magyar válogatott, mely Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Kányási Veronika és Papp Dia összeállításban szerepel az előttünk álló erőpróbán. A mieink két privát csapattal kerültek egy csoportba. Földi Attila szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a torna felvezetéseként.

Mielőtt rátérünk a FIBA 3×3 Women’s Series rajtjára, tekintsünk vissza a legutóbbi tornákra. A franciaországi Voiron-ban és Ausztriában, St. Pöltenben versenyzett a magyar válogatott.

Én Voiron-ban voltam, arról tudok egy kicsit bővebben beszélni. Az egy nagyon erős torna volt, ahol a világbajnoki döntő két résztvevőjével is játszottunk. Bár a franciák még a voiron-i tornán is cserélgették a négyesüket, de az első napon így is találkoztunk a Laetitia Guapo nevével fémjelzett csapatukkal, illetve Kanadával is megmérkőztünk akkor. Az nagyon komoly erőfelmérő volt számunkra. Mindkét meccsen alulmaradtunk. A franciák ellen nem játszottunk rosszul. Kanada viszont könnyen dűlőre vitte, ott egy kicsit mérges is voltam. Nagyobb ellenállást kellett volna tanúsítani, de mégis ez a két csapat a hétvégén a világbajnoki döntőt játszotta. Ez egyáltalán nem rossz tapasztalat nekünk.

Sajnáltam, hogy mindkét napon Mongóliával kellett még játszanunk. Nem gyenge csapat egyáltalán, ott voltak a Világbajnokságon. Jóval előttünk állnak a világranglistán. Ők kellemetlen ellenfél, ettől függetlenül, ha odafigyel az ember, verhetőek. Ezen felül találkoztunk a franciák második csapatával, akik legalább olyan erősek, mint az első sor. Nagynevű csapatokat is megvertek, többek között a spanyolokat. A tornán látottak alapján nem tudtam volna eldönteni, hogy melyik a jobb csapat a két francia közül. Amiatt van egy kis hiányérzetem, hogy egy felkészülési tornán elég érdekes fújást kaptunk a hazai együttesek ellen és ugyanez a visszajelzés jött Ausztriából is. Ott szépen mentek a lányok a negyeddöntőig, de az osztrákok elleni mérkőzésen mindenki arra panaszkodott, hogy a hazaiaknak kedveztek.

Ezekkel nem tudok mit kezdeni, de minden körülménytől függetlenül hasznosak a nemzetközi tornák. Összességében ugyanis a világelittel találkoztunk Voiron-ban, de az ausztriai mezőnyben is világbajnoki résztvevők szerepeltek. Meg tudtuk mérettetni magunkat és bár nyilván eredményben voltak jobb hétvégéink, de tanulhatunk mindegyikből. Felkészülést jelentett a FIBA 3×3 Women’s Series versenyekre.

A FIBA 3×3 Women’s Series jelentőségét én úgy fogalmaznám meg, hogy az Eb-selejtező mellett a legfontosabb nyári feladat jön keddtől.

Így van, a FIBA 3×3 Women’s Series az egésznek a létfontosságú eleme. Most azzal a csapattal leszünk Poitiers-ben, akik az Eb-selejtezőn szerepeltek. Tehát Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Kányási Veronika és Papp Dia.

Ebben a tíz napban nagy előrelépést várok a világranglistán. Egy hét múlva már Bordeaux-ban fogunk szerepelni, ami még nehezebbnek ígérkezik, mint ez a mostani. A kettő között pedig az U23-as Nemzetek Ligája lesz, ami a FIBA 3×3 Women’s Series mellett a legnagyobb pontszerző esemény.

Nagyon bízom benne, hogy sikerül előre lépni. A csúcs és egyben a cél az lenne, ha tudnánk jól teljesíteni, amiért mindent fogunk tenni. Ugyanakkor tudjuk, hogy itt még a korai kiesés is annyi pontot ér, amiért megéri elindulni. Mindenféleképpen menni kell ezekre a tornákra.

Az most gondolom segíthet, hogy olyan négyes lesz, akik ismerik egymást a konstancai Eb-selejtezőről?

Én azt gondolom, hogy mostanra már a csapatból mindenki ismer mindenkit. Nyilván ez a négyes szerepelt együtt korábban, de például Tóth Orsival is kimondottan jól nézett ki a belgrádi torna.

Bátran hozzá merek nyúlni kerethez, mert az edzésmunkát látva nincsenek olyan nagy különbségek. Dia a rutinjával, illetve azzal, hogy ezeket a versenyeket megjárta, kicsivel előrébb lehet, de azt gondolom, hogy a többi helyen egy szinten vagyunk.

Az idei évtől a FIBA engedélyezte privát csapatok részvételét az elitsorozatban. Ez óriási lépés és nyilván a távlati célokat tekintve ez a jövője a sportágnak, de most koncentráljunk a jelenre. Éppen ezzel a két csapattal, a japán EXEWING és a francia Bordeaux Ballistik, leszünk egy csoportban. Lehet belőlük bármennyire felkészülni?

Nem örültem neki, hogy így alakult. Mostanra már láttuk az egész világot, akár felkészülési tornán, akár Eb-selejtezőn, akár a Világbajnokságon. Erre kapunk két zsákbamacska riválist.

A japán privát csapatról vannak felvételeink, mert ők indultak a Tel-Aviv-i FIBA 3×3 Women’s Series tornán, ahol mi nem kerültünk be a résztvevők közé. Annak az élő közvetítései ugyanúgy visszanézhetőek. Három meccset játszottak és a negyeddöntőben véreztek el. Belőlük így sikerült felkészülni.

A francia csapat viszont teljesen zsákbamacska lesz. Ők a helyi nyitott bajnokságban vesznek részt. Az a szerencsénk, hogy a két ellenfelünk kezd egymás ellen és ott még elleshetünk valamit. Egyik csapat sem világverő, de mindegyik nagyon kellemetlen – talán így lehet jól jellemezni őket. Még véletlenül sem szabad félvállról venni ezeket a meccseket.

Lesznek világbajnoki résztvevők a mezőnyben Poitiers-ben és jövő héten Bordeaux-ban is. Ez előny vagy hátrány nekünk? Gondolok arra, hogy ezeknek a csapatoknak most hétvégén volt a szezon egyik csúcspontja és ebből próbálnak visszajönni.

Ezt nem lehet megmondani előre. Van olyan csapat, amelyik például egy kudarc után menni akar azonnal tovább és bizonyítana. Az Eb-selejtező után mi is ezt tapasztaltuk. Ilyenkor nagyon magasan van a motivációja, önbizalma egy-egy játékosnak, egy-egy csapatnak. Van, aki a győzelem mámora után is azonnal játszana és viszi magával az élmény. Nyilván akadnak olyanok is, akik egy ilyen szituációban több pihenést igényelnek. Nem lehet általánosítani. Itt fog eldőlni, hogy ki milyen lesz a VB-résztvevők közül.

Egy kicsit tekintsünk előre. Most mutatkozik be a magyar csapat a FIBA 3×3 Women’s Series 2022-es kiírásában. Jövő héten Bordeaux, de láttam, hogy bekerült Bukarest is a sorozatba, melyről nagyon szép emlékeink vannak.

Bordeaux-ban indulni fogunk. Leadtuk a nevezést Prágára, Bukarestre és az augusztus végi eaubonne-i tornára is. Ha túljelentkezés van, akkor a FIBA választ. A szempontjaik nem egyértelműek, de bízom benne, hogy bekerülünk.

Nyilván ebben óriási segítség lenne, ha valamelyik tornán ezen nagyon sűrű hét során kiszaladna egy-egy jó eredmény. Hogy látod az erőviszonyokat?

Az igazi az lenne, ha mindenhol jó eredményt érnénk el. Azt reálisan kell látni, hogy mindig a végjátékban nem lehet ott lenni. Én azonban nagyon bízom benne, hogy a csoportokból való továbbjutás elérhető és az már rengeteget jelente: 5-6000 pontos különbségek vannak egyénenként az 5-8. és a 9-12. helyezettek között.

Nyilván a napi forma, a szerencse és sok egyéb tényező beleszólhat a tornák végkimenetelébe. Bízom benne, hogy itt Poitiers-ben nagyon jók lehetünk és akár a legjobb négy közé jutás is megcélozható. Bordeaux még erősebbnek ígérkezik. Ott a csoportbeosztás sok mindent meghatározhat.