U16-os fiú Eb: Nem sok hiányzott a portugálok ellen
15
Aug
2019
U16-os fiú Eb: Nem sok hiányzott a portugálok ellen
20:20  |  2019. Augusztus. 15.

Az A csoport negyedik helyén zárt, így Portugáliával mérkőzött U16-os fiú válogatottunk a podgoricai Eb 9-16. helyéért. Portugál triplával indult a találkozó, az első öt percben fej-fej mellett haladtak a felek (8-7). Baker és Lucas találataival távolodtak a luzitánok, de Kazy Balázs trojkájával zárkóztunk. Sok volt a hiba támadásban, Hiezl duplájával 18-12-re jöttünk fel két perccel a negyed vége előtt – több pont már nem is született az etapban.

A folytatásban újfent a Baker-Lucas duó húzta a portugálokat, csakhamar tízpontos előnyt építettek ki (24-14). Bánfi és Tóth Barna vette vállára a magyar csapatot, 29-23-ra jöttünk fel – bár továbbra is sokat hibáztak a fiúk, főként a 12 eladott labdán volt mit javítani, a küzdésre nem lehetett panasz. A kevés pontot hozó félidő 31-23-as portugál vezetéssel zárult.

 

A térfélcserét követően sem potyogtak a kosarak, három perc elteltével 35-26-ot mutatott az eredményjelző. Nehezen tudtuk átjátszani a luzitán védelmet, kevés volt a tiszta dobóhelyzete Váradi Attila csapatának. Kazy vágott be egy hármast, de rögtön jött rá a válasz Alcaróntól – minden zárkózási kísérletet visszavertek egyelőre a portugálok (45-35). Kazy és Kovács jóvoltából sikerült megfelezni a hátrányt, a negyed hajrájához érkezve 47-42-re jöttünk fel – új erőre kapott a csapat. Kovács zsákolását nem adták meg a játékvezetők, a túloldalon Andre büntetett közelről – az utolsó szó azonban a mieinké volt a játékrészben, Bánfi duplája után Kiss kintről talált be, három pontra olvadt a magyar hátrány az utolsó felvonás előtt (50-47).

Bár a záró etap első négy pontját ellenfelünk szerezte, egy 5-0-s sorozattal kettő pontra közelítettünk. Az egyenlítés azonban nem akart összejönni, mindig becsúszott egy-két hiba – három és fél perc telt el (57-54). Némileg megálltunk támadásban, nagyon jól jött Bánfi ziccere - az utolsó három percnek 63-59-es hátrányban vághattunk neki. Lucas középtávolijára Kovács válaszolt közelről, egy újabb perc lepörgött az órán. Kiss tört be, faultolták, mindkettőt bedobta – kettő ponttal vezettek már csak a portugálok. Labdánk volt az egyenlítésre, de Bánfitól elpattant a játékszer, Andre pedig a dudaszó pillanatában szórt be egy hárompontost – a mi szemszögünkből a legrosszabbkor. Időt kért Váradi mester, de abból kijőve ismét eladott labdát vétettünk, ami el is döntötte a mérkőzést – a magyar fiúk nem adták fel, tízpontos hátrányban is küzdöttek, de nem sikerült megfordítaniuk a meccset. A folytatásban holnap az Izland – Nagy-Britannia mérkőzés vesztesével csapnak össze Kazyék.

 

Váradi Attila: "Jól küzdöttünk a mérkőzésen, minden mutatóban jobbnak bizonyultunk, sajnos ez igaz volt az eladott labdákra is. Ez döntötte el a mérkőzést."

 

U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Montenegró, Podgorica
A 9-16. helyért

 

Portugália - Magyarország 69-63 (18-12, 13-11, 19-24, 19-16)

Magyarország: Tóth 7, Kiss 7/3, Ivkovic 1, Kovács 15, Hiezl 4.
Csere: Kazy 11/9, Sipos 5/3, Bánfi 13, Kertész -.

Portugália legjobb dobói: Lucas 15/3, Baker 14, Andre 9/3.

 

Fotó - fiba.basketball

Legnépszerűbb hírek