Győzelemmel kezdte a szófiai Challenger tornát U16-os fiú válogatottunk
16
Aug
2021
Győzelemmel kezdte a szófiai Challenger tornát U16-os fiú válogatottunk
15:00  |  2021. Augusztus. 16.

U16-os fiú válogatottunk zárta a magyar érdekeltségű nyári FIBA Challenger tornák sorát, Berényi Sándor együttese Szófiába utazott, hogy Grúziával, Ciprussal és Szlovákiával egy kvartettben megméresse magát - a másik csoportban Ukrajna, Svájc és Portugália csapott össze.

Ciprus ellen kezdték a mérkőzések sorát a mieink, Maly és Hőgye révén másfél perc után 3-0-ra vezettünk. Árva-File triplájával már 6-2 állt a táblán, de Tigkas is betalált kintről a túloldalon, fordítani tudtak a ciprusiak (6-7). Mindkét csapat sok eladott labdával, kihagyott dobással dolgozott, Maly, majd Flasár hathatós közreműködésével ismét sikerült előnyt kiépítenünk (16-11). Innen a szigetországiak kapcsoltak rá, egy 7-1-es etappal végül minimális előnnyel is zárták a nyitó játékrészt – 1/8-cal triplázott a magyar csapat, emellett eladtunk hat labdát is (17-18). Tigkas hét pontja mellett háromszor is elcsente a játékszert, igaz, a kékek sem vigyáztak arra annyira, ők hét labdaeladásnál jártak.

Ciprusi duplával kezdődött a második felvonás, a magyar bajokat tetézte, hogy bár sokszor odaállhattunk a büntetővonalra, 15 kísérletünkből mindössze hat volt sikeres. Mezőnyből is csak 6/22-nél jártunk, egyelőre „első meccs” érzése volt a derbinek. Antalics büntetőjével vettük át a vezetést, majd Major és Hőgye pontjaival meg is toldottuk azt (25-20). Ezúttal a magyar fiúk tudtak sebességet váltani, olyannyira, hogy egy 10-2-es futással kezdtek, időkérésre késztetve Michael Matsentides szövetségi kapitányt. A magasra kitolt, agresszív magyar védekezés nem ízlett a ciprusiaknak, sorra adták el a labdákat, minőségi dobóhelyzethez pedig ritkán jutottak. Hőgye „húzta meg” a jobbszélen, és ment egészen gyűrűig, zsákolással befejezve az akciót, majd egy tempót is elsüllyesztett a PVSK fiatal játékosa. Végül javarészt az ő kilenc pontjának köszönhetően 32-21-es vezetéssel mehettek nagyszünetre a csapatok a pontszegény első 20 percet követően. Mindkét együttes 30% környékén dobott mezőnyből (10/32 illetve 9/31), de a lepattanózást 29-24-re hoztuk eddig, valamint 15 eladott labdába hajszoltuk bele Christofideséket.

A térfélcsere után sem igazán változott a játék képe - bár három percet kellett várni az első magyar pontokra, Ciprus sem igazán talált be. A Flasár – Hőgye duó révén tudtuk növelni előnyünket, amely már 14 pontra rúgott a negyed közepén (39-25). 1/14-es triplamutatónk továbbra sem festett jól, de a túloldalon is csak egy kinti találat született (kilenc kísérletből), így ezzel együtt is el tudtunk lépni az ellenféltől. A magyar letámadás újabb szerzett labdát, majd Flasár-ziccert eredményezett, közelítettünk a húsz pontos differencia felé (44-25). A ciprusi időkérés ellenére Maly kosarával át is léptük azt, úgy tűnt, „megfejtették” az ellenfelet Berényi Sándorék – letámadás ellen nem volt játéka a kékeknek, 26 eladott labdánál jártak 25 dobott pont mellett. 19-4-re nyertük a harmadik játékrészt, így magabiztos, 51-25-ös vezetéssel várhattuk a záró tíz percet.

Újfent „kosárcsenddel” indult az etap magyar részről, négy perc után Antalics szakította meg a rossz sorozatot (53-29). Nagyon kevés kosár esett, de biztosan őriztük vezetésünket, 13/33-as (39.4%) büntetőzésünk ellenére is. A két középső negyedben összesen hét pontot kapva sikerült ellépnünk a ciprusiaktól, és ezt az előnyt meg is tudtuk őrizni a lefújásig, így győzelemmel indítottuk a szófiai Challenger tornát.

 

FIBA fiú U16-os Challenger, 1. játéknap, E csoport
Szófia, Bulgária

 

Magyarország - Ciprus 63-39 (17-18, 15-3, 19-4, 12-14)

 

Magyarország: Hőgye 13, Major 7/3, Árva-File 5/3, Maly 8/3, Antalics 7.
Csere: Dobos -, Pleesz -, Varga 1, Flasár 9, Gyürk 4, Simonics 7, Szőke 2. Edző: Berényi Sándor

Ciprus: Christofides 3, Chrostodoulides 2, Malathoura 5, Koutouris 4, Tigkas 7/3.
Csere: Aslanidis 7/3, A. Neofytou -, Obichie -, Pentaris -, Konopidis -, D. Neofytou 3, Tsouloupas 8. Edző: Michael Matsentides  

 

 

Legnépszerűbb hírek