Tornagyőztes U16-os fiú válogatottunk!
21
Aug
2021
Tornagyőztes U16-os fiú válogatottunk!
20:10  |  2021. Augusztus. 21.

Tegnap hosszabbításban sikerült legyűrnie Portugáliát U16-os fiú válogatottunknak a szófiai Challengeren, így ma a tornagyőzelemért léphetett pályára Berényi Sándor legénysége – az ellenfél a csoportból már ismerős Georgia volt. A grúzok 61-51-re nyerték a felek első összecsapását, ott főleg az 5/34-es triplamutató fájhatott a magyaroknak – a 14 egységig jutó, azonban a döntőben sérülés miatt nem bevethető Antalicson kívül nem akadt kétszámjegyű pontszerző a mieinknél.

Jó iramú játékkal kezdődött a finálé, Szőke és Árva-File is triplát hintett, két és fél percet követően 8-3-ra vezettünk. Az ehhez hasonló kisebb „futások” negyede volt ez, hiszen 10-10-nél egyenlített Georgia, ismét elléptünk hat ponttal, de innen újfent egalizáltak Beruashviliék – végül Szőke palánkos hármasával kettő pontos előnnyel zártuk a hektikus játékrészt (19-17). Bár mindkét oldalon becsúszott 6-6- eladott labda, a színvonalra így sem lehetett panasz, döntőhöz illően „álltak bele” a mérkőzésbe a csapatok.

A második tíz perc elején többször is letámadással zavarták a mieinket a keletiek, és vissza is vették a vezetést, de mi is alkalmaztuk ezt a „harcmodort” (25-26). Simonics büntetőivel ismét a mieink tartottak előrébb, hatalmas csata folyt a pályán – zónával is próbálkoztak Irakli Tomaradze fiai, váltakozó sikerrel (31-28). Mezőnyszázalékunk kezdett visszaesni, viszont 12 büntetőnkből tízet a helyére küldtünk, ami nagyon kellett ezen a kiélezett derbin (33-32). Szőke hintette be harmadik trojkáját, eddig abszolút húzóembere volt a válogatottnak – a túloldalon Abuladze nehéz tempót értékesített, így igazságos döntetlennel zárult az első húsz perc (36-36). Simonics három személyi hibája némi aggodalomra adhatott okot Berényi mester stábja körében, ezzel együtt a félidő nagyobb részében a magyar együttes tartott előrébb.

Hőgye és Varga révén triplákkal kezdtük a harmadik etapot, de a grúzok egy 10-0-s rohammal feletek erre, tovább folytatódott az adok-kapok. 49-42-re ellépett az ellenfél, de Gyürk betörésével, majd Szőke hármasával zárkóztunk. A hullámvasút tetején inkább Georgia volt ebben a játékrészben, öt ponttal megnyerték azt, így 54-49-es előnnyel fordulhattak a záró felvonásra.

Szerencsére a mieink kapták el jobban a rajtot, Flasár 2+1-es és „hagyományos” akcióból is eredményes volt, Szőke pedig támadóhibát harcolt ki. Major pontjaival már 58-56-ra mi álltunk jobban, alig két perc alatt 9-2-vel nyitottuk a negyedet. Pontgazdag periódus kerekedett, 65-62-vel köszöntött ránk a torna utolsó öt perce – legalábbis a rendes játékidőé. Abuladze trojkájával egy pontra jöttek fel a grúzok, de a kispadjuk technikai hibát kapott, amit maximálisan ki is használtunk – a bónusz büntető után Hőgye szórt triplát Szőke passzából, három perccel a vége előtt 72-66-ra mentünk. Időt kért Tomaradze mester, de csak két eladott labdára futotta fiainak, Flasár duplájával úgy tűnt, megvan a meccs (74-66). Nem adta fel azonban a keleti gárda, négy pontra zárkóztak az utolsó minutumhoz érve, Lomtadze viszont óriási ziccert hibázott egytámadópattanót követően. Alavidze hagyott ki egy sarokhármast, majd kapott technikait, de ezzel együtt is borzolta a magyar idegeket a végjáték – 75-72-nél még labdája volt az egyenlítésre Beruashvilinek, ez azonban kimaradt, így a mieink értek oda a célba – egy végletekig kiélezett meccsen megszerezték a szófiai Challenger aranyérmét. 

U20-as férfi, női, valamint az U18-as fiú válogatottunk után így az U16-os fiúk is megnyerték aktuális megmérettetésüket, mindez tetézve az U19-es hölgyek világbajnoki bronzérmével egy igen sikeres utánpótlás-nyarat zárt le a magyar kosárlabdában. Már ami a hagyományos, 5-5 elleni szakágat illeti, hiszen a 3x3-as U18-asok vb-je a jövő héten veszi kezdetét…  

 

 

FIBA fiú U16-os Challenger, 5. játéknap, döntő
Szófia, Bulgária

 

Magyarország - Georgia 75-72 (19-17, 17-19, 13-18, 26-18)

 

Magyarország: Szőke 20/12, Hőgye 9/6, Árva-File 7/3, Simonics 14/3, Dobos -.
Csere: Maly -, Major 3, Pleesz -, Varga 5/3, Flasár 13, Gyürk 4. Edző: Berényi Sándor

Georgia: Gogishvili 12, Gorgodze -, Alavidze 5/3, Lomtadze 16, Beltadze 7.
Csere: Abuladze 15/6, Beruashvili 10/6, Chavchanidze -, Gegeshidze 7/3. Edző: Irakli Tomaradze

 

 

Legnépszerűbb hírek