U16-os B divíziós Eb: Drámai meccsen maradtunk alul Ausztriával szemben
16
Aug
2022
U16-os B divíziós Eb: Drámai meccsen maradtunk alul Ausztriával szemben
21:45  |  2022. Augusztus. 16.
Ma este Ausztria ellen lépett pályára U16-os fiú válogatottunk a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon, a bulgáriai Szófiában. A mieink és az osztrákok is egyaránt 3-1-gyel várták az összecsapást, melynek tétje a csoport második helye, így a negyeddöntőbe jutás volt.
 
Kékesi Kolos két büntetőjével indult a találkozó, amire egy 3+1-es akcióval feleltek az osztrákok Suljanovic jóvoltából. A mi perceink következtek: Angyal Medárd kosara után Gyürk Zsigmond fejezett be egy gyorsindítást az ellenfél hóna alatt feltett ziccerrel, majd Buglyó Barna játszotta be gyönyörűen a labdát a védők mögé szintén Gyürknek egy sima dupláért. Keller Bendegúz gyorsindításból középtávoli tempót dobott, majd Gyürk újabb ziccerével kezdtünk meglépni, időt is kért Ausztria kerek három perc elteltével (12-4). Keller floaterével megvolt a közte 10 is, de Zeleznik betörése után Schott egy támadópattanót követően 2+1-et is csinált (14-9). Sajnos rendezték a sorokat az osztrákok, ez Suljanovic büntetője és Ogbevoen sima ziccere után világossá vált, Schott lepörgése után pedig Faragó Péter kért időt a 8. perc végéhez közeledve (14-14). Schott nagyon beindult: egy leütésből verte meg az emberét, majd több védő között is eredményes tudott lenni, ezzel a két kosárral vezettek az osztrákok 10 perc játékot követően (14-18).
 
A második negyed első percének végén Kékesi két büntetőjéből csinált egy 1+2-es akciót Gyürk segítségével, majd Kékesi ziccerével vezettünk (19-18) - előtte hét és fél percig nem dobtunk kosarat, egy elég rossz sorozatnak vetettünk ezzel véget. Kress ziccere után Kékesi kétszer betalált a vonalról, majd Laar Leonhard egy szép centermunkából tette fel jól bal oldalról a labdát. Teljesen megfordult a meccs képe: nagyszerűen védekeztünk, Kékesi megint sima ziccert tudott dobni, Gyürk pedig két elhibázott büntető után egy magasívű floaterrel, majd Kékesi passzából egy gyorsindításos könnyű kosárral segítette a mieinket, a 15. percre megint megléptünk 9 pontra (29-20). Lukácsi Gábor betörése és két büntetője után kialakult az eddigi legnagyobb differencia is, amire Zeleznik triplával válaszolt. Schott közelijére Gyürk felelt, Suljanovic betörése után pedig időt kértünk (33-27). Schott 2+1-e után Suljanovic dobott kettest, Keller büntetőjét követően pedig Zeleznik triplát, majd Suljanovic újabb nehéz ziccert (34-37). Kiss-Leizer Gergőtől nagyon kellett két centermunka palánknak háttal - az elsőből duplát szerzett, a másodikból Keller passzolta meg jól (38-37). Az egészen elképesztően hullámzó első félidő Kress és Suljanovic (vitatható fault után megkapott) összesen három büntetőjével, így összességében kétpontos osztrák előnnyel zárult (38-40).
 
A fordulás után Buglyó alapvonali tempójával egyenlítettünk, majd Kiss-Leizer futotta le Schottot, újra nálunk volt az előny. Buglyó zsákolt szerzett labdából (44-40), majd Ausztria is megkezdte a pontgyártást a második félidőben Suljanovic hármasával. Zeleznik is betalált kintről, egy háromszögelés után pedig Schott értékesített egy sima ziccert, a felvonás feléhez közeledve időt kért Faragó Péter (44-48). Suljanovic sokadik nem egyszerű ziccer/félhorgával jelentkezett, amire Keller egy 2+1-gyel felelt, sajnos Ogbevoen triplát dobott ezután. Buglyó szerzett labdát, majd ziccert, Ogbevoen passzából pedig az osztrákok centere, Zalán Vincze tudott faulttal együtt kosarat szerezni - szerencsére legalább a büntetőt kihagyta (49-55). Zeleznik triplája után Gyürk ziccert jegyzett a 28. perc legvégén, Kiss-Leizer egy gyors leindítás után tette be a könnyű kosarat, Keller a szerzett labda után nem hibázott, majd Gyürk egy hármassal egyenlített. Ezúttal nekünk jött ki jobban a lépés a játékrész végén, másfél perc alatt futottunk egy 9-0-t, így egyenlő állással vághattunk neki a negyedik negyednek (58-58).
 
Schott duplájával kezdődött ez a felvonás, Keller révén megvolt az egyenlítés a 33. perc közepén. Kezdte érezni mindkét gárda a mérkőzés súlyát, ebben a szakaszban több volt a hiba mindkét oldalon, mint a korábbiak során. Schott szerzett támadópattanót, majd sima ziccert, Fonyó Botond büntetőből volt eredményes, majd Suljanovic csinálta meg második 3+1-es akcióját is a negyed feléhez közeledve (61-66). Suljanovic beindult, negyedik tripláját és összesen 20. pontját szórta a sarokból, pont a felvonás felénél kellett időt kérnünk (61-69). Schott egy büntetőjével megint 9 ponttal vezetett Ausztria, ahogy a harmadik negyedben is 58-49-nél. Akkor egy jó másfél perces periódussal egyenlítettünk, most Pavlik Botond hármasa jelentette a fényt az alagút végén - Michel két büntetővel azonnal felelni tudott, amikor már csak négy perc volt hátra (64-72). Kékesi triplája után Schott volt pontos kétszer is a vonalról, majd Kékesi újra kintről volt eredményes, ezúttal a másik oldalról - most Schott csak egy büntetőt dobott be (70-75). Az alapvonali bedobásokkal jól gazdálkodtunk, Buglyó floaterével jöttünk közelebb, Kékesi hármasával pedig megvolt az egyenlítés 44.3 másodperccel a negyed vége előtt. Osztrák időkérés után Kékesi egy szerzett labdát követően az ellenfél szorításában, estében is bedobta a ziccert, 20.2-del a vége előtt már vezettünk. Schott 8.7 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, Kékesi triplája lejött a gyűrűről, jöhetett a hosszabbítás (77-77).
 
A ráadás első támadásában Onyemaechi elé pattant nagyon szerencsésen a labda, ő pedig bedobta első kosarát a meccsen, egy triplát. Kress büntetője után Buglyó talált be kintről, Fonyó fordulásos tempóját követően pedig már mi vezettünk (82-81). Schottot játszották meg a palánk alatt az osztrákok, Gyürk Kiss-Leizert, majd jött egy-egy sima ziccer Schott és Kékesi részéről. Labdát szereztünk, Buglyó közelről nem hibázott, 1:40-nel a hosszabbítás vége előtt három ponttal álltunk jobban (88-85). Időt kért ellenfelünk, Suljanovic büntetőivel 1 pontra csökkent a távolság, Schott 31. és 32. pontjával pedig újra Ausztriánál volt az előny 21 másodperccel a vége előtt (88-89). Ezúttal Faragó Péter kért időt, Schott viszont blokkolt, majd Suljanovic dobott két büntetőt. 11.3 másodpercünk maradt hátra, ezalatt viszont nem sikerült már egyenlítenünk, így hatalmas küzdelemben, drámai körülmények között 91-88-ra kikaptunk. A srácok előtt ennek ellenére le a kalappal, óriási szívvel harcoltak, és közel voltunk a negyeddöntőhöz.
 
A mieink így az A csoport harmadik helyén zártak 3-2-es mutatóval, és a 9-16. helyekért folytathatják majd csütörtökön - 12:45-től Svájc ellen lépünk majd pályára.
 
 
Magyarország - Ausztria 88-91 hosszabbítás után (14-18, 24-22, 20-18, 19-19, 11-14)
 
U16-os B divíziós Európa-bajnokság
Bulgária, Szófia, Universiada Hall
V.: Stasiev, Petrov, Izak (Aydin)
 
Magyarország: Gyürk 19/3, Kékesi 22/9, Keller 14, Buglyó 13/3, Angyal 2. Csere: Kiss-Leizer 8, Mészáros -, Pavlik 3/3, Fonyó 3, Laar 2, Lukácsi 2.
 
Ausztria: Onyemaechi 3/3, Kress 4, Suljanovic 29/12, Streitberger -, Schott 32. Csere: Michel 2, Schuch -, Ogbevoen 5/3, Vincze 2, Zeleznik 14/12.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek