U16-os B divíziós fiú Eb: 18 pontos sikert arattunk Ukrajna ellen
06
Aug
2023
U16-os B divíziós fiú Eb: 18 pontos sikert arattunk Ukrajna ellen
16:19  |  2023. Augusztus. 06.
U16-os fiú válogatottunk ma délután Ukrajnával csapott össze a korosztályos B divíziós Európa-bajnokság harmadik játéknapján. A mieink tegnap kikaptak az észtektől, az ukránok viszont az első két napon legyőzték a csoport két gyengébbnek tűnő együttesét, Norvégiát és Nagy-Britanniát, így 2-0-lal várták ezt a találkozót.
 
Sinnik ziccerére Mezőfi Márk válaszolt, majd Rosta Péter két pontjával már nálunk volt az előny a 2. perc közepén. Támadásban mindkét együttesnek voltak problémái az első percekben, a 4. perc elején időt is kért az ukrán mester, de Mezőfi szerzett újabb kosarat, majd Tallós Levente egy büntetőt (2-7). A játékrész feléhez közeledve Potieiev talált be kintről, majd Tallós és Sinnik váltottak ziccert (7-9). Fekete-Gál Csongor percei következtek: előbb az egyik, majd a másik oldalról szórt triplát, egy gyorsindításnál ő szolgálta ki Lukácsi Gábort, majd ezután harmadik hármasát is a helyére küldte. Két ukrán büntetővel zárult ugyan a felvonás, de így is 11 pontos előnyben voltunk 10 perc játék után (9-20).
 
A második negyed elején Nyikos Balázs szerzett labdát, gólpasszából Fekete-Gál ziccert, majd ugyanez megtörtént fordítva is pár másodperccel később: Fekete-Gál egy labdaszerzés után kiszolgálta Nyikost. A soproni irányító Palotai Máténak is "forintos" passzt adott a palánk alatt - kezdett úgy tűnni, hogy nagyon gyorsan eldőlhet a mérkőzés, nem volt azonban ennyire egyszerű dolgunk (9-26). Pasholok egy büntetőjével tört meg 6-0-s futásunk, majd Hohulenko dobott floatert. Megtorpatunk támadásban, de az ukránok nem tudták ezt kihasználni, Mezőfi pedig szerzett labda után zsákolt egy méreteset a felvonás felét elhagyva - időt kért északkeleti szomszédunk (12-28). A 27. perc felénél Sinnik vitte át a labdát a gyűrűnk alatt, majd tette vissza jól, a másik oldalon Zöldi Péter játszotta meg nagyszerű helyzetben Tallóst a palánk alatt. Potieiev hármasára Mezőfi két büntetővel felelt, de Leskiv sem hibázott a vonalról (19-32). A félidő utolsó percének közepén Sinnik vitte el a gyűrűnkig a labdát, és ez volt az utolsó kosár az első 20 percben - maradt a 11 pont előnyünk, ami az első negyed után is megvolt (21-32).
 
A második félidő első pontját Tallós szerezte büntetőből, a túloldalon Sinnik támadópattanó után oldotta meg a helyzetet egy bal ziccerrel. A 24. perc elején Leskiv vitt végig egy gyorsindítást, és fejezte be az akciót egy ziccerrel, a mieinktől pedig Rosta szólt hozzá újra a mérkőzéshez egy büntetővel (25-34). Potieiev középről dobott triplát, Butenko pedig Leskiv leosztását tette be közelről - a játékrész felénél időt kellett kérnie Faragó Péternek, miután csak 2 pont került a nevünk mellé a negyed első felében, és már csak 4 pont volt az előnyünk (30-34). Gyorsan reagáltunk: Flasár Zalán gyönyörűen csinálta meg a centermunkát, majd szerzett labda után Nyikos két büntetőt küldött a helyére. Nyikos passzából Flasár megint közelről volt eredményes, visszaállt a 10 pontos különbség (30-40). Tallós vitte végig erőszakosan a betörést, két pont lett a jutalma, Ziegelshiffer büntetőjére duplájára pedig Mezőfi felelt (32-44). Nagyon felpörögtünk: Flasár szerzett labdájából Nyikos szerzett könnyű két pontot - a 29. perc kezdetén időt kértek az ukránok. Nyikos az alapvonali bedobást csente el, majd dobott belőle újabb ziccert. Rosta két büntetőjével már 18 pont volt a differencia, ez csökkent kettővel Leskiv ziccerével a negyed végén (34-50).
 
Leskiv szerezte a záró felvonás első kosarát is egy nehéz helyzetből, dudaszóra elengedett ziccerrel, de Lukácsi azonnal válaszolt rá. Pasholok háromból kétszer volt pontos a vonalról, Lukácsi viszont hármast dobott középről - erre Potieiev felelt egy sima ziccerrel (40-55). Sinnik kihagyta a ziccert, Tallós nem (pedig közben oda is ütöttek neki egy jókorát). Leskiv középtávolról szórt be egy szép tempót, Potieiev pedig a sarokból egy triplát - potyogtak a kosarak, de a 34. perc végén Faragó Péter időt kért, mielőtt nagyobb probléma lett volna (45-57). Flasár és Rosta összjátékából utóbbi dobott kosarat, majd Tallós vitt végig egy gyönyörű betörést. A negyed felét elhagyva megint Flasár passzolta meg gyönyörűen Rostát, Fekete-Gál két büntetőjével pedig először nőtt 20 pontra a különbség a 37. perc elején (45-65). Potieiev ziccerig vitte a betörést, Butenko pedig Leskiv gólpasszát váltotta pontokra, 3 perccel a vége előtt megint időt kértünk (49-65). Jó védekezés után Mezőfi dobott ziccert, Tallós leosztását pedig Rosta váltotta két pontra. A túloldalon Shcherbakov nagyon egyedül maradt a palánk alatt, első kosarát szerezte a meccsen, 1 perccel a vége előtt még időt kért Ukrajna (51-69). Sinnik sarkazott dobóhelyzetig, a meccs végét jelző dudaszónál pedig még odaütöttek Lukácsinak, aki a háromból két büntetővel beállította a végeredményt (53-71).
 
18 pontos sikerünkkel nagy lépést tettünk a legjobb nyolc közé jutás felé. Folytatás kedden 19 óra 30 perctől Norvégia ellen.
 
 
Ukrajna - Magyarország 53-71 (9-20, 12-12, 13-18, 19-21)
 
U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Csoportkör, B csoport, 3. forduló
 
Ukrajna: Pasholok 3, Leskiv 12, Potieiev 16/12, Shcherbakov 2, Sinnik 12. Csere: Ziegelshiffer 2, Hohulenko 2, Butenko 4, Zhytenov -, Okunskyi -, Shepel -, Kolesnichenko -.
 
Magyarország: Nyikos 8, Lukácsi 9/3, Tallós 12, Mezőfi 12, Rosta 11. Csere: Zöldi -, Fekete-Gál 13/9, Flasár 4, Palotai 2.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek