U16-os leány Eb: Nem bírtunk a litvánokkal
26
Aug
2019
U16-os leány Eb: Nem bírtunk a litvánokkal
20:35  |  2019. Augusztus. 26.

Az olaszok elleni magabiztos győzelemmel csoportja második helyét szerezte meg a magyar U16-os leány válogatott, így Litvániával mérkőztek a mieink az alsó vagy felső ágra való jutásért a szkopjei Európa-bajnokságon. Litván kosárral kezdődött a derbi, de a magyarok eddigi húzóembere, Habling Lara két ziccerrel válaszolt – percekig csak ő talált be a mieink közül (4-7). Kevés kosár esett, több mint öt percet kellett várni, hogy Hablingon kívül más is betaláljon mezőnyből – Gyöngyösi Janka volt az „elkövető” (7-12). Időnként csapdázni próbáltuk a labdást, de a baltiak megtalálták a rést a pajzson, 17-11-re léptek el alig másfél perccel a játékrész vége előtt. Sajnos a hátralévő időben tovább tudták növelni vezetésüket, az utolsó másodpercekben még egy ziccert kaptunk, 15-24-gyel ért véget a negyed – védekezésben túl sokat engedtünk az ellenfélnek.

A második etapot is pontatlanul kezdtük, hamar tíz fölé nőtt a hátrány – ez 5/20-as mezőnymutatónkat elnézve nem is volt csoda (17-29). Öt perc alatt még mindig kettő dobott ponton álltunk, a litvánok közben lassan lépegettek előre, már kétszer annyi pontnál jártak, mint Igor Skocovski tanítványai (17-34). Sitku büntetői behullottak, de ez egyelőre arra volt elég, hogy húszon belül maradjunk. Triplára duplával válaszoltunk, a félidő utolsó percére fordulva sem tudtunk érdemben közelebb zárkózni (26-42). Jól járatták a labdát a litvánok, gyakran találták meg az üres embert, így 46-26-os előnnyel mehettek nagyszünetre.

A szünet sem hozott sajnos érdemi változást, hat perc leforgása alatt három pont került a magyarok neve mellé az eredményjelzőn - a harmincat is elérte a különbség. Semmi nem ment be a mieinknek, de Habling büntetői legalább a kosárban landoltak (32-60). Érezhetően leült a meccs a második félidőre, a lényegi kérdések eldőltek - a 9/48-cal célzó magyar lányoknak nem volt esélye ezen az estén. Bár az utolsó negyedben még megfeleztük hátrányunkat, a taktikusan játszó ellenfél kézben tartotta a derbit - vereségével az Eb alsó ágára került Igor Skocovski alakulata, ahol a cseh-svéd mérkőzés vesztesével csapnak össze a következő játéknapon.

 

Igor Skocovski: "Sajnos a mai mérkőzés nagyon hasonlított a finnek ellenihez. Megpróbáltunk felkészülni az ellenfélből, de nem sikerült lereagálnunk a litvánok támadójátékát. Az egyéni felelősségeket nem mindig éreztük át az egy-egy, a pick&roll és a besegítéses szituációkban. Támadásban voltak lehetőségeink, de rengeteg üres helyzetet hibáztunk el. Taktikailag többször is próbáltunk változtatni, de semmi nem úgy működött, ahogy kellett volna. A folytatásban minden mérkőzésünkön a győzelemért fogunk küzdeni és azért, hogy válogatottunk az A divizióban maradjon."

 

Leány U16-os Európa-bajnokság, Szkopje

 

Magyarország - Litvánia 60-74 (15-24, 11-22, 9-16, 25-12)

 

Magyarország: Renczes 8, 15, Balogh 5/3, Sitku 2, Habling 13, Krasovec 3.
Csere: Telegdy 9, Dúl 1, Kuncz 3, Pfeiffer -, Gyöngyösi 3, Ferenczi -.

 

Litvánia legjobb dobói: Jocyte 21/3, Alugustinaite 11/3, Gerkyte 11/9.

Legnépszerűbb hírek