Nagyon könnyedén verték a litvánokat az U16-os lányok
10
Aug
2021
Nagyon könnyedén verték a litvánokat az U16-os lányok
16:29  |  2021. Augusztus. 10.
U16-os lány válogatottunk a spanyolországi San Fernandóban zajló Challenger második napján Litvániával csapott össze. Mint ismert, a mieink 3 ponttal kaptak ki tegnap a szerbektől, míg mai ellenfelünk négypontos vereséget szenvedett Horvátország ellen.
 
Litván duplával indult a találkozó, Toman Petra azonban rögtön válaszolt két kosárral, és a litvánok már a második percben időt kértek (4-2). Strausz Edina büntetőből volt eredményes, majd Rátkai Eszter is feliratkozott a pontszerzőkhöz, de az első négy percben kiegyenlített volt a játék (7-7). Rátkai támadólepattanó után talált újra a gyűrűbe, Kókai Patrícia Tímea pedig labdaszerzést követően dobott ziccert. A következő támadásban Toman Dóra lopott labdát, adott gólpasszt Rátkainak, majd a fiatalabbik Toman-testvér újra megszerezte a játékszert, és ezúttal ő fejezte be az akciót pontokkal - pillanatok alatt 8 pontos előnyben voltunk (15-7). Pernavaité törte meg a 8-0-s magyar rohamot, majd mindkét gárda több hibával játszott. A 7. perc elején két kihagyott büntető után Toman Dóra szedte le a támadópattanót, Szakolczi Diána pedig kisebb kosárcsend után ismét eredményes volt a mieink részéről. Sajnos az eddig a pontig kiválóan játszó Toman Dóra egy betörés után egy litván lábra érkezett le, a bal bokája megsérült, így le kellett cserélni. Strolyté és Kisarauskaité szórt egy-egy hármast, Bajzáth egy jó büntetőjére pedig két egypontos érkezett a túlodalról (21-17). A játékrész Dobó Lilla és Toman Petra dupláival zárult, 6 ponttal vezettünk 10 perc játékot követően (25-19).
 
A második negyed első két percében Bajzáth, Toman Petra, Strausz és megint Toman Petra talált be, állva hagytuk az időt kérő Litvániát (33-19). Meg is tört a kezdeti lendületünk, de Rátkai kosaraival tovább nőtt a különbség (37-21) - támadásban ugyan vétettünk hibákat a felvonás közepén, de védekezésünkkel nem tudtak mit kezdeni a litvánok ebben a szakaszban, 7 perc alatt összesen 2 pontot szereztek. Dobó büntetőivel, illetve Kohn Petra Vivien és Aho Tyra Nolwenn pontos befejezéseivel 20 pont fölé nőtt a távolság a 17. perc végén (42-21). Két litván büntetőre Kádár Orsolya válaszolt, az északiak újabb két jó egypontosát pedig Kohn kompenzálta. Dobó labdaszerzést követően szerzett sima kosarat, majd Kókai is betalált kétszer - teljesen egyoldalú volt a találkozó a második negyedben (52-25). Kókai még az utolsó támadásunkból is dobott egy 2+1-et, így közel 30 pontos volt az előnyünk a nagyszünetben, eldőlt a mérkőzés (55-26).
 
A fordulást követően is Kókai szólt hozzá először a meccshez, Rátkai ziccere után pedig újabb időkérés következett Litvánia részéről a 22. perc közepén (59-26). Rimkeviciuté duplája után Aho azonnal dobott egy hármast, majd Rátkai és Toman Petra kosaraival már a 40 pontot közelítette az előnyünk - teljes dominanciát mutattunk be eddig a pontig (66-28). Újabb litván játékmegszakítás következett a negyed felénél, de Kádár révén megvolt a közte 40 is a 26. perc elején. Ezt követően álltunk meg egy kicsit, hiszen a felvonásból hátralévő szűk öt percben egyetlen kosarat szerzetünk csak, de így is 35 pontos előnnyel várhattuk a záró felvonást (70-35). Két litván kosárral indult az utolsó felvonás, de Szakolczi, Toman Petra, Aho és Kókai révén egy 7-0-val reagáltunk, ez egy újabb litván időkéréshez vezetett a 34. percben (77-39). Ellenfelünk mindent megtett, hogy ne kapjon ki 40-nel, küzdött becsülettel, de a mieinkre ezúttal nem volt ellenszer. A koncentráció ilyen különbségnél azért már nem volt ugyanolyan, mint a második negyedben, a 37. percben időt is kért Mészárosné Kovács Andrea, de végül egy nagyon sima mérkőzésen fölényes diadalt arattunk (82-48).
 
Magyarország U16 - Litvánia U16 82-48 (25-19, 30-7, 15-9, 12-13)
 
FIBA Youth European Challenger
Spanyolország, San Fernando, Pabellon Bahia Sur de San Fernando
 
Magyarország U16: Rátkai 14, Aho 6/3, Toman P. 14, Kókai 13, Strausz 3. Csere: Toman D. 5, Bajzáth 3, Dobó 5, Kádár 7, Kohn 4, Szakolczi 8, Ács -.
 
Litvánia U16: Strolyté 11/6, Kisarauskaité 6/6, Pernavaité 5, Aukstikalnyté 11, Babraitis 4. Csere: Adomaityté -, Matulevicius 3, Rataviciuté 2, K. Budajeva 2, E. Budajeva -, Buskeviciuté -, Rimkeviciuté 4.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek