Mészárosné Kovács Andrea: Teljesen más szinten kosárlabdáztak a csajok, mint az ellenfeleink
05
Jan
2022
Mészárosné Kovács Andrea: Teljesen más szinten kosárlabdáztak a csajok, mint az ellenfeleink
16:25  |  2022. Január. 05.
A magyar U16-os válogatott az elmúlt esztendő utolsó napjaiban veretlenül nyerte a lengyelországi Katowicében rendezett Olimpiai Reménységek Versenyét. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edzőt kérte egy kis visszatekintésre a wbasket.hu.
 
Válogatottunk Csehországot 119-46-ra, Szlovákiát 82-45-re, míg Lengyelországot 77-39-re verte. A torna előtt Mészárosné Kovács Andrea elmondta lapunknak, hogy szeretné viszont látni a játékosoktól azt a mentalitást, agresszivitást, sebességet, amit a decemberi spanyolországi túra megkövetelt. A visszatekintést így azzal a gondolattal indítottuk, hogy ezt döntően megvalósították a magyar lányok.
 
“Így igaz, de én szeretek a realitások talaján maradni. Véleményen szerint minden idők egyik leggyengébb ORV-je volt az idei. Nézzük meg a pandémia előtti tornát, ahol szorosabb meccseket játszottunk vagy például a csehektől ki is kaptunk.” – fogalmazott Mészárosné Kovács Andrea. “Én nem vagyok híve az ilyen nagy különbségű mérkőzéseknek. Ez természetesen azt is jelenti, hogy vannak ügyes játékosaink, akik megoldották a feladatokat és tényleg tudtunk gyakorolni. Ez a torna azonban nem tükrözi a valóságot, mert minden ellenfelünk a nyári versenyeken várhatóan erősebb felállásban nagyobb játékerőt fog képviselni. Nekem különösen a csehek okoztak meglepetést, akiknek teljesen más szerkezetű volt ez a generációja, mint ami korábban jellemezte őket. Nagyon fontos azonban, hogy nem szeretném csökkenteni a játékosok teljesítményének és az eredménynek az értékét. Nekünk nagyon nagy előnyünk származott abból, hogy Spanyolországban voltunk, teljesen más szinten kosárlabdáztak a csajok, mint az ellenfeleink. Nem volt kérdés, hogy ki irányítja a mérkőzéseket.”
 
Amióta a pandémia határozza meg a mindennapjainkat, az utánpótlásban – főleg ennyire fiataloknál – rendkívül nehéz felmérni, hogy az aktuális riválisok éppen milyen körülmények között dolgoznak, milyen hazai versenyeik vannak és egyáltalán az aktuális ellenfeleknél a keretek mennyire tükrözik a generációk valós erejét. Éppen ezért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de arról kérdeztük Mészárosné Kovács Andreát, hogy az ellenfelektől függetlenül a saját teljesítményben mely területeken látott pozitívumokat.
 
“Igen, egyetértek a felvetéseddel, ez most valóban nehéz. A sebességünk egyértelműen olyan, amit kiemelnék. Nagyon sok rendezetlen védelem elleni kosarat szereztünk, ami a játékosok egyéni kvalitásait dicséri elsősorban. Szintén dicsérhető a játékosok hozzáállása. Főleg a harmadik meccsen, amikor már nagyon nehéz fenntartani a motivációt, ha biztos a győzelem. A kötelező mérkőzéseket megnyerni sem mindig könnyű, még a profik között sem. Ezeket mindenképpen első helyre tenném. Ami viszont a fő fájdalmam, hogy nem volt ellenállás. Az első passz után helyzetbe kerültünk, többször nem kellett felfutnia öt játékosnak a támadáshoz. Az első indulónk befejezhette a játékot, esetleg egy-két passzal. Pedig nem volt egy agresszív védekezésünk, egy csapdánk, mert szerettük volna gyakorolni és ezt így nehéz volt. Nekünk vesszőparipánk, hogy ebben a korosztályban engedjük, hogy a játékosoknak az egyéni teljesítménye érvényesüljön. Vállalják el azokat az egy-egy helyzeteket, ami jó megoldásokat hoz ilyen szituációban. Nem szeretjük túljátszani, túlfigurázni. A szabadjátékot mi erősen preferáljuk, ha a védő engedi, akkor a védő reakciójára döntsön a játékos. Ha az a döntés, hogy az első két leütésből ziccert dob, akkor dobjon ziccert.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea.
 
Az U16-os válogatott programja tavasszal folytatódik, majd a következő állomás már a nyári összetartás.
 
“A tavaszi Héraklész-hét a következő válogatott program. Szeretnénk megint felkészülési mérkőzésen megmérettetni magukat, ha a lehetőségek engedik. Most mindenki szembesült azzal a válogatottból, hogy mi az, ami erősítésre szorul vagy mi az, ami kiemelkedő. A fő cél – és az ORV-t is ezzel zártuk a lányokkal – van hét hónap arra, hogy fejlődjenek, dolgozzanak. Itt jön be a motiváció, hogy ki mennyire hasznosan tudja eltölteni a következő időszakot a nyári felkészülésig, amivel beindulunk a fő megmérettetésre. Lesz EYOF, U17-es Világbajnokság és U16-os Európa-bajnokság. Van miért dolgozni a lányoknak.” – tette hozzá Mészárosné Kovács Andrea, aki a sűrű nyári programra külön is kitért a folytatásban.
 
“Székely Norbert szakágvezetővel és a versenyeken érintett edzőkollégákkal egyeztetünk. Az elsődleges az lesz, hogy mi a játékosok szempontjából a legkedvezőbb. Ki az, aki érett egy világbajnoki részvételre, ki az, aki az Eb-re. Melyik korosztály lesz a vezető az EYOF-on, mert a Vb-n és az Eb-n ez egyértelmű, de az EYOF-on lehet, hogy a 2007-esek lesznek a korosztály vezetők. Ezt mind le kell egyeztetni. Két versenyt el tud vinni egy játékos, de oda kell figyelni, hogy ne legyen sérülés, ne legyen kimerült senki. Ebben nekünk edzőknek nagy a felelősségünk és mindenki ezt veszi figyelembe elsősorban. Emellett viszont azt is tudomásul kell venni, hogy itt már eredményre dolgozunk, ezek a fő versenyek, amiben a játékosok és az országunk is megmutathatja, hogy hol tartunk.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea.
Legnépszerűbb hírek