Bronzérmet nyert U16-os lány válogatottunk az EYOF-on
30
Jul
2022
Bronzérmet nyert U16-os lány válogatottunk az EYOF-on
15:57  |  2022. Július. 30.
A mai napon a helyosztókra került sor a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kosárlabda tornájának zárónapján - a mieink ellenfele a harmadik helyért vívott összecsapáson Belgium volt, amely tegnap 65 ponttal kapott ki Spanyolországtól a második elődöntőben.
 
Jobban kezdtek a fekete-pirosban játszó belgák, akik Declerq és Pauwels vezetésével, Verburgt hármasa után 10-4-re vezettek négy perc játék után. A mieink részéről Halmágyi Kitti és Szücs Gréta voltak eredményesek, előbbi az 5. perc elején triplából is betalált. Govaerts rögtön a negyed felét követően még betalált, ezt követően viszont nagyon szépen összeállt a védekezésünk, és kezdtük átvenni a mérkőzés irányítását. Vasi Hanna faulttal együtt volt pontos, és a büntetőt is a helyére küldte, Kendelényi Luca kosarával egyenlítettünk, Subotic Milka két büntetőjével pedig már mi vezettünk. Bevernage egyenlített, de a felvonás Sinka-Pálinkás Szofi duplájával, így kétpontos magyar előnnyel zárult (16-14).
 
Ahogy az első, a második negyedet is jobban kezdték a belgák. Subotic dobott ugyan egy szép tempót magyar részről, Belgium viszont képtelen volt hibázni: a meccs elején is látott sor, Cop, Verburgt, Declerq és Govaerts kosaraival pillanatok alatt futott egy 10-2-t ellenfelünk, a 14. perc közepén időt kellett kérnie Debreceni Eszternek (18-24). Halmágyi Kitti büntetőivel zártuk le a rossz sorozatot, majd Declerq kosarára Vasi felelt. Szerencsére ahogy az első, úgy a második negyed második felében is jól védekeztünk, és jöttek a kosarak is. Halmágyi duplája után a félidő hajrájában előbb Szücs, majd egy szép betörés után Drahos Leila is 2+1-es akciót vezetett, ezzel 4 pontos előnyünk volt a nagyszünetben (30-26).
 
Fordulás után a játék képe is megfordult, Belgium ugyanis a harmadik felvonást már nem tudta úgy elkezdeni, mint az első kettőt. Tózer-Nemes Boglárka dobott triplát a sarokból, majd leszedte a támadópattanót saját dobása után, passzából pedig Vasi dobott messziről duplát. Cop szerezte az első belga kosarat a felvonás során, a 25. percben, de ezt nem követték további belga pontok - egészen a negyed legvégéig. Sinka-Pálinkás előbb büntetőből, majd betörés után tudott 2-2 pontot felírni a táblára, és ahogy egyre gyűltek a belga személyihibák, úgy húztuk el: Drahos négy, Gréts Dalma egy büntetőt küldött a helyére (44-28). Bár a szakaszt Verburgt duplája zárta, így is majdnem lenulláztuk a belgákat ebben a szakaszban, és 14 pontos fórral várhattuk a torna (számunkra) utolsó 10 percét (44-30). 
 
Szép kiosztás után Seny triplát dobott a sarokból a 31. perc végén, Vasi büntetője jelentette a játékrész első magyar pontját. Verburgt rálépett a vonalra, de így is feljöttek 10 pontra a belgák, Declerq és Verburgt betörései után pedig mindössze 6 pont volt a távolság a 34. perc közepén (45-39). Declerq újabb szép leforgása már 11-1-es belga negyedkezdést jelentett, de megint tudtunk reagálni. Szücs emberrel bedobott középtávoli tempója nagyon kellett, aztán Drahos bontotta meg gyönyörűen a védelmet, időt kért Belgium (49-41). Némi kosárcsend után Bevernage nehéz helyzetből tudott betalálni, majd Drahos jött egy büntetővel. Szücs hatalmas blokkja után Bevernage mindhárom egypontosát a helyére küldte, 4 ponttal álltunk jobban két és fél perccel a vége előtt (50-46). 1:40-nel a vége előtt aztán Drahos elsüllyesztett egy nagyon fontos triplát, amivel lényegében el is dőlt a meccs. Szücs büntetője után Tózer-Nemes az ellenfél hóna alatt, faulttal együtt is betette a ziccert, a megítélt büntetőt is, ez pedig be is állította a végeredményt: 57-46-ra legyőztük Belgiumot.
 
U16-os lány válogatottunk ezzel megszerezte a bronzérmet a 2022-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon - ezúton is gratulálunk a lányoknak és a szakmai stáb minden tagjának!
 
 
Magyarország - Belgium 57-46 (16-14, 14-12, 14-4, 13-16)
 
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, leány torna
Szlovákia, Besztercebánya, Besztercebányai Egyetemi Sportcsarnok
V.: Ribakovs, Visniarova, Palcic (Kuzmiak)
 
Magyarország: Völgyi -, Vasi 8, Tózer-Nemes 6/3, Halmágyi 9/3, Szücs 8. Csere: Drahos 13/3, Sinka-Pálinkás 6, Subotic 4, Gréts 1, Kendelényi 2, Czirkos -, Hőgye -.
 
Belgium: Pauwels 2, Govaerts 5/3, Declerq 12, Verburgt 12/3, Cop 5. Csere: De Groof -, Bevernage 7, Seny 3/3, Manghelinckx -, Verelst -, Clabodts -, Godart -.
 
 
Debreceni Eszter szövetségi edző: "Ez az egész hihetetlen. Fantasztikusat küzdöttek a lányok az első perctől az utolsóig. Még ha volt is egy hullámvölgyünk, úgy gondolom, nem volt veszélyben ez a harmadik hely. Óriási elismerés illeti ezt a fiatal csapatot, hogy ezt így megcsinálták!"
 
 
Az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál leány kosárlabda tornájának bronzérmet nyerő csapata:
 

Czirkos Anna Panka
Drahos Leila
Gréts Dalma
Halmágyi Kitti
Hőgye Petra
Kendelényi Luca
Sinka-Pálinkás Szofi
Subotic Milka
Szücs Gréta
Tózer-Nemes Boglárka
Vasi Hanna
Völgyi Lili

Debreceni Eszter - szövetségi edző
Seres Éva - edző
Sarkadi-Nagy Ágnes - technikai vezető
Horváth Barnabás - masszőr

 
 
 
Fotó - Magyarock facebook
Legnépszerűbb hírek