Győzelemmel kezdte a leány U16-os Európa-bajnokságot a magyar válogatott
19
Aug
2022
Győzelemmel kezdte a leány U16-os Európa-bajnokságot a magyar válogatott
17:15  |  2022. Augusztus. 19.

A portugáliai U16-os A-divíziós leány Európa-bajnokság nyitó mérkőzésén a magyar válogatott 61-53-ra legyőzte Horvátországot.

Horvát duplával indult a találkozó, míg az első magyar pontokat Janzsó Alíz szerezte. A folytatásban három triplát is értékesített riválisunk, de a magyar lányok nem engedték leszakítani magukat. Szakolczi Diána, Gábor Lili és Fárbás Eliza is betalált, így  11-10-nél már csak egy pont választotta el a csapatokat. Két és fél perccel az első szakasz vége előtt Toman Réka büntetőjével vette át a vezetést a magyar lányok. A hajrában a horvátok is megvillantak és ismét kisebb előnybe kerültek, de a negyedet végül Josepovits Kinga zárta. 10 perc után 15-14 állt az eredményjelzőn. A második szakaszt is Josepovits Kinga duplája vezette fel, amivel 16-15-re fordítottunk. Az előnyt pedig Toman Réka erősítette meg.

Bár a horvátok bátran építettek távoli dobásaikra és ezek közül több célt is ért, de a mieink küzdős játékkal szépen őrizték pár pontos előnyüket. Feliratkozott a pontszerzők közé Drahos Leila, illetve ismét megvillant Szakolczi Diána, Josepovits Kinga, majd Gábor Lili, aki a félidőig 10 pontig jutott. A legnagyobb különbséget 30-22-nél jegyezhettük fel. A félidő utolsó két percébe érve azonban kétszer is betalált távolról ellenfelünk és 30-30-nál egyenlítettek. A legjobbkor jött Gábor Lili hárompontosa, majd Janzsó Alíz és Toman Réka találata. Ezt a két percet 7-2-vel hozták Mészárosné Kovács Andrea tanítványai, így 37-32-re szakadtak el. A harmadik etap elején pedig Toman Réka duplája és Gábor Lili négy pontja erősítette meg a vezetésünket. Ezzel 43-32-re szakadt el a magyar csapat. Időt kértek a horvátok, de Gábor Lili megszerezte a mieink második tripláját, így 12 pontra nőtt az előny.

A harmadik szakaszban volt egy közel háromperces kosárcsendje a magyar válogatottnak. Ezzel azonban nem tudtak élni a horvátok. A játékrész végén a már 19 egységnél járó Gábor Lili révén tartotta vezetését csapatunk. A legszorosabb állás a harmadik etapban 52-46-nál volt. Az utolsó 10 percnek pedig 54-46-ról mentünk neki. A záró szakasz első percében egyik fél sem talált be. Horvát büntető szakította meg ezt a sorozatot, majd Szakolczi Diána duplája következett. Ez egy pontszegényebb szakasz volt mindkét oldalon valamivel több ki nem kényszerített hibával.  Ez azonban azt is jelentette, hogy stabilan őrizte hatalmas küzdelemben felépített előnyét válogatottunk. A horvátoknak 56-50-nél volt négy támadásuk, hogy közelebb kerüljenek. Ezt nem tudták kihasználni, így amikor Janzsó Alíz büntetőjével és Fárbás Eliza duplájával 59-51-re elléptünk másfél perccel a vége előtt, eldőlni látszott a csata. A mérkőzést Drahos Leila duplája zárta, így végül 61-53-as sikert aratott a magyar válogatott.

 

MAGYARORSZÁG - HORVÁTORSZÁG 61-53 (14-15, 23-17, 17-14, 7-7)

FIBA U16 Women's European Championship
Matosinhos, Portugália

Magyarország: Gábor 19/6, Szakolczi 8, Toman D., Fárbás 8, Janzsó 5. Csere: Josepovits 8, Drahos 4, Árvai, Halmágyi, Vladár, Albert, Toman R. 9.

Horvátország: Bozan 15, Majstorovic 8/3, Jaksic 3/3, Valcic 11/3, Bilic 10/9. Csere: Arnautovic 3, Pirjak 3, Brkicic.

Legnépszerűbb hírek