Az 5. helyért játszhat a magyar válogatott a leány U16-os Európa-bajnokságon
26
Aug
2022
Az 5. helyért játszhat a magyar válogatott a leány U16-os Európa-bajnokságon
18:00  |  2022. Augusztus. 26.

A portugáliai U16-os Európa-bajnokság a magyar válogatott az 5-8. helyért játszhat, ahol az első rivális Olaszország együttese volt. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai hosszabbítás után 56-54-es győzelmet arattak, így a zárónapon az 5. hely megszerzése lesz a tét. Az ellenfél a Belgium – Görögország összecsapásból érkezik majd.

Magabiztosan indították lányaink az olaszok elleni mérkőzést. Az első találatokat is mi szereztük, és bár ezt követően Olaszország felzárkózott, öt perc elteltével már 6 pont volt a magyarok előnye (10-4). Ekkor azonban az olaszok kiválósága, Grosso volt sikeres, amivel az ellenfél tovább faragott hátrányából. A folytatásban azonban rövid időre megállt a pontszerzés, fő szerepbe pedig a védekezés került. A kosárcsendet végül Gábor hárompontosa törte meg – 13-6-nál olasz időkérés következett. A rövid taktikai szünet jót tett az ellenfél csapatának, ugyanis a pályára visszatérve azonnal kosarat is szereztek. A magyarok védekezése viszont változatlanul pontos maradt. Sorozatban szerezték a labdákat, ezeket viszont – sajnálatos módon – nem sikerült jó százalékban értékesíteniük. A hibákat végül megbosszulták az olasz játékosok, a negyed végére 2 pontra zárkóztak fel mieinkhez, így a második felvonás 13-11-ről folytatódhatott.

A következő tíz perc elején Olaszország 13-13-nál egyenlített, megfordítani azonban nem tudták a mérkőzés. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai sorozatban 8 pontot szereztek, amivel a különbséget közel 10 pontra növelték. 21-13-nál Olaszország időkérésre kényszerült. Visszatérve múltak a percek, de újabb találat nem született. Bár a labdaszerzések megvoltak mindkét oldalon, a csapatok támadásai továbbra is pontatlanok voltak. Ekkor magyar időkérés következett. A folytatásban Malintoppi dobhatott két büntetőt, melyek közül egy volt találat – az állás 21-14-re változott. A hátralévő percekben a differencia hivatalosan is átlépte a 10 pontot lányaink javára. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai egymás után szerezték a találatokat, és a félidő végére 13 pontos előnyre tettek szert. A csapatok végül 29-16-ról fordulhattak.

A nagyszünetből visszatérve a magyarok továbbfolytatták a magabiztos játékot. Egy triplatalálattal vezették fel a második félidőt, amivel az állás 32-16-ra változott. Olaszország továbbra sem találta a ritmust támadásban. Számukra az áttörést végül Castelli utolsó másodperces hárompontosa jelentette, mely egy jobb sorozatot indított el. Zuccon közeli találata után az eredményjelzőn 34-21 volt olvasható, ekkor magyar időkérés következett. A rövid szünet utáni percek is inkább az ellenfélnek kedveztek. Olaszország újabb támadást indított, mely Szakolczi sportszerűtlen hibájával végződött. Játékosunk a faultot Zuccon ellen követte el, így a fiatal olasz center kettőt dobhatott – közülük csak egy volt sikeres találat (34-22). Az olasz együttes lendülete ezután sem lassult. Sorozatban értékesítették dobásaik, majd ismét 10 pont alá férkőztek (34-25). Lányaink azonban egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet, és egészen a negyed utolsó percéig sikerült az olaszokat tisztes távolságban tartaniuk. Az ellenfél ekkor azonban még magasabb sebességbe kapcsolt és végül 7 pontra zárkóztak fel. A mérkőzés záró szakasza 38-31-ről indulhatott.

A végső tíz perc elején a büntetődobásoké volt a főszerep. Mindkét oldalon 2-2 találat született, így a különbség változatlan maradt. Ezután viszont fellelkesül az olasz együttes. Szinte érezhető volt a koncentrációjuk védekezésben, illetve támadásban is kevesebb hibával játszottak. Öt perc elteltével a negyed állása 4-9 volt, Olaszország két pontra zárkózott fel (42-40). Gábor Lili büntetőinek hála azonban továbbra sem tudott kiegyenlíteni az ellenfél. A mérkőzés utolsó percei következtek. Olasz oldalon ezúttal Grosso volt sikeres, mely időkérésre kényszerítette a magyar együttest. Visszatérve szinte azonnal Toman Dórát faultolták, amiért játékosunk kettőt dobhatott. Találat azonban nem született a dobásokból, lányaink pedig sebezhető helyzetbe kerültek. Az olaszok legnagyobb fegyvereként Zuccon játéka szolgált, akin mieink nem találtak fogást. Pontjaival az ellenfél végül 47-48-nál fordított. 25 másodpercre a sorsdöntő találkozó vége előtt magyar időkérés következett, visszatérve pedig az olaszok támadhattak. Lányaink taktikai faultokkal próbálták meg lassítani a játékot, azonban minden egyes hibáért az ellenfél kettőt dobhatott. Castelli büntetői után az eredményjelző 47-50-et mutatott. Ezután tovább pergett az idő. Szinte az utolsó másodpercben azonban Toman Dóra engedett el egy távoli dobást, mely sikeresnek bizonyult. Ezzel 50-50-re változott az állás és következhetett a hosszabbítás.

A plusz játékidő során is pattanásig feszült az izgalom. Közel két percig egyik félnek sem sikerült pontokat szereznie, majd ismételten Toman volt sikeres. Az olaszokban továbbra is Castelli tartotta a lelket, és 52-52-nél ismét egál volt a mérkőzés. Ezt követően büntetőket váltottak a csapatok, ám csak Toman dobásai voltak sikeresek. A mérleg így újból a magyarok felé billent (54-52). Az utolsó fél perc következett, ekkor pedig Trozolla is talált be. A megváltást végül Toman Dóra középtávoli találata hozta. Ezzel kialakult a mérkőzés végeredménye, a magyar válogatott 56-54-es győzelmet aratott Olaszország ellen, így a torna zárónapján az 5. helyért mérkőzhet majd meg.

 

MAGYARORSZÁG - OLASZORSZÁG 56-54 (13-11, 16-5, 9-15, 12-19, 6-4)

FIBA U16 Women's European Championship
Matosinhos, Portugália
Esperanza Mendoza Holgado, António Manuel de Castro Martins Pereira, Kristine Simanovica (Svetlana Simion)

Magyarország: Gábor 9/3, Szakolczi 6, Tomand D. 17/6, Fárbás 4, Janzsó 5. Csere: Josepovits 3, Drahos -, Árvai 6, Halmágyi -, Toman R. 6/3, Albert -, Vladar -.

Olaszország: Castelli 22/9, Grosso 10, Franchini 6, Penna -, Piatti 6. Csere: Malintoppi 1, Trozzola -, Metterle -, Guzzoni 2, Zuccon 7, Grande -, Crippa -.

Legnépszerűbb hírek