U16-os leány Eb: Nyolcadik helyen végzett a magyar válogatott
19
Aug
2023
U16-os leány Eb: Nyolcadik helyen végzett a magyar válogatott
20:10  |  2023. Augusztus. 19.

Az izmiri U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott 53-51-re maradt alul Szerbiával szemben, ezzel mieink a 8. helyen zárták a kontinenstornát.

Már az első pillanattól kezdve hatalmas, fizikális csata folyt a pályán. Már egy fél negyed is eltelt, s a kijelzőn még csak a 2-2-es állás volt olvasható. A találkozót Jovana Popovic kosara vezette fel, melyre Janzsó Alíztól érkezett a válasz. Ezt követően pedig, bár megvoltak mindkét oldalon a rádobások, további találat nem született. A statisztikai lap alapján a magyar együttes az első percekben összesen 10 dobást engedett el, míg a szerbek 7-et szórtak rá. A pontszerzés a játékrész felét átlépve indult be ismét, a felek pedig továbbra is fej-fej mellett haladtak. Kosárra-kosár volt a válasz, így tehát pár pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki, sőt, 6-6-nál ismételten egált regisztrálhattunk. A mérleg végül Drahos Leila pontjaival billent ismét lányaink javára, elszakadni azonban továbbra sem tudtak ellenfelüktől, Hana Predojevic sikeres büntetőivel ugyanis ismét egyenlített Szerbia. A negyed pedig végül ugyanabban a ritmusban zárult, ahogy kezdődött. Mindkét csapat további két-két találattal zárta a játékrészt, miután 12-10-re változott az állás. Mieink tehát két pontos előnyből indíthatták a második felvonást.

Válogatottunk a második etapot viszont már sokkal magabiztosabban indította. Egy 7-2-es rohamot regisztrálhattunk, amikor már hét pontra növelték a felek közti különbséget. A tábla egészen pontosan 21-14-et mutatott, amikor a szerbek kértek időt eligazításra. A rövid szünet utáni percekben pedig úgy tűnt, hogy ez a hét pontos differencia állandósul, mígnem a szerbek magasabb sebességbe nem kapcsoltak. Egy sikeres kosárral két pontot faragtak le hátrányukból, illetve védekezésben is fokozták a keménységet, ám mondhatni túlságosan is. Játékuk a faulthatárt súrolta, mely a játékvezetőknek is szemet szúrt. Lányaink, ezt kihasználva, nagyobb hangsúlyt kezdtek el fektetni az egy-egy elleni, betöréses játékra, amivel faultokat, illetve büntetőket tudtak kiharcolni. Ennek köszönhetően pedig előnyüket is meg tudták őrizni. A játékrész felét átlépve 22-16-ot regisztrálhattunk. A magyarok kiváló játéka ezzel azonban még nem ért véget. Mieink tovább meneteltek, egészen 27-18-ig, ahol a különbség kis híján a tíz pontot is elérte. Szerbia az utolsó pillanatokban még szépíteni tudott, 27-23-ra változott az állás, a csapatok pedig végül innen fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa a 12 pontig jutó Drahos Leila volt, míg Josepovits Kinga 9 lepattanót gyűjtött össze.

A második félidőt szintén lányaink indították magabiztosabban. Bár az első találatot a szerbek szerezték, a válasz érkezett is Josepovits Kingától, majd Halmágyi Kitti is betalált, ezzel pedig ismét hat pont volt Magyarország előnye. Szerbia ezután viszont egy jól időzített hárompontossal férkőzött közelebb, amit végül Gréts Dalma ziccere korrigált. 35-28-nál az ellenfélt kért időt. A folytatásban pedig ismételten kiegyenlítődött a pontszerzés. Az adok-kapok játék újból kezdetét vette, ennek viszont az volt az előnye, hogy így válogatottunk lépéselőnye is megmaradt. Külön öröm pedig, hogy Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitány bő rotációval vezényelte a mérkőzést, a harmadik negyed végéhez közeledve már szinte minden magyar játékos kapott játéklehetőséget, lehetőséget a bizonyításra. Mieink ezt nem mással, mint jó játékkal hálálták meg, mely a nap végén akár egy 7. helyet is eredményezhetett a csapat számára.

A mérkőzés záró szakasza végül tehát 47-41-ről kezdődhetett, a szerbek pedig szinte azonnal ritmust váltottak. Egy 7-2-es szakaszt regisztrálhattunk, amivel az ellenfél egy pontra zárkózott fel, majd egy jól időzített magyar időkérés következett. Visszatérve bár lányaink pontjaival folytatódott a játék, Szerbia továbbra is veszélyes közelségben volt. Öt percre a rendes játékidő végétől 51-50 állt az eredményjelzőn, majd Hana Predojevic volt sikeres, ezzel pedig a szerbek át is vették a vezetést. Innentől kezdve ellenfelünk pedig büntetőkkel tudta tovább növelni előnyét, míg védekezésben szintén komoly erőket mozgósított, ami elég nagy fejfájást okozott Mészárosné Kovács Andrea tanítványainak. Következhetett a találkozó véghajrája, Szerbia pedig 51-53-nál két pontos előnyt élvezhetett. Tovább pörgött az idő, teltek a másodpercek, a rádobások azonban nem akartak beesni magyar oldalon. A labdát pedig nagy százalékban a szerbek birtokolták, ami úgyszintén nem segítette mieink dolgát. Fél perc alá érkeztek az események, amikor válogatottunk kért időt a végső eligazítások egyikére. Visszatérve Magyarország támadhatott, kosár azonban megint csak nem lett az akcióból. Ezúttal szerb oldalról érkezett az időkérés, majd visszatérve az utolsó másodpercek is leperegtek, az 53-51-es győzelmet pedig végül Szerbia Szerbia szerezte meg. Magyarország ezzel a 8. helyen zárta az U16-os kontinenstornát.

 

MAGYARORSZÁG - SZERBIA 51-53 (12-10, 15-13, 20-18, 4-12)
FIBA U16 Women's European Championship 2023, 7. helyért
Bornova Belediyesi Atatürk Sport Complex, Izmir
Kristine Simanovica, Emmouil Tsolakos, Petr Blahout (Stavri Bello)

Magyarország: Drahos 19/6, Gréts 4, Halmágyi 6, Janzsó 4, Poczkódi -. Csere: Josepovits 6, Völgyi 2, Sinka-Pálinkás -, Szauter 3, Szikszai 7/3, Czirkos -, Kendelényi -.

Szerbia: Dragicevic 14/3, Popovic 10, Predojevic 14, Zaric 5, Brenjo -. Csere: Aleksic 7/3, Jovanovic -, Mutavdzic -, Pavlovic -, Petkovic 1, Ristic 2, Tucic -.

Legnépszerűbb hírek