Értékes ezüstérmet szerzett U16-os lány válogatottunk a Bajnokok Tornáján
20
Nov
2023
Értékes ezüstérmet szerzett U16-os lány válogatottunk a Bajnokok Tornáján
21:06  |  2023. November. 20.
November 10. és 16. között rendezték Sopronban az X. Leány Bajnokok Tornáját, melyen az U16-os válogatottunk ezüstérmet szerzett - számolt be a wbasket.hu.
 
A magyar lányok három győzelemmel és két vereséggel zártak. A mieink a csoportkörben finn és lett riválisukat verték, az elődöntőben pedig egy nagyon erős cseh gárdát. Ezen felül válogatottunk két alkalommal maradt alul – hasznos tapasztalatokat adó találkozókon – a kiemelt spanyol állami akadémia, a Segle XXI együttesével szemben.
 
„Természetesen szerettük volna megnyerni a tornát, de az út elején a spanyol csapat még nagy falatnak bizonyult. Ettől függetlenül a velük vívott két találkozó – a csoportmeccs és a döntő – között is sokat léptünk előre, érezhetően faragtunk a kettőnk közötti különbségen. Komoly elismerés, hogy a visszajelzéseik alapján ők is hasonlóan látták, élvezték és hasznosnak találták ezeket az összecsapásokat.” – hangsúlyozta lapunknak Czirják Szilvia szövetségi vezetőedző, aki elismerően nyilatkozott játékosai soproni teljesítményéről.
 
„A teljes tornára elmondható, hogy az együtt töltött idő alatt érdemben tudtunk fejlődni. Ilyen szempontból is jó szellemiségű a csapat. Az edzéseken azt tapasztaltuk, hogy figyelnek a játékosok, nyitottak a hibák javítására és ez megmutatkozott versenyhelyzetben. Bár az ezüst, egy elveszített döntő mindig fájó, de keményen meg kellett dolgozni ezért az eredményért. Elégedett vagyok a hozzáállással, ahogy kezelték a játékosok ezt az öt mérkőzést. Jó munkamorállal és versenyszellemmel rendelkező válogatottunk van. Büszke vagyok a lányokra!”
 
A 2023/2024-es versenyszezont nézve nagyon korán, már november közepén kaphatott olyan értékes tapasztalatokat a magyar válogatott stábja, melyeket a korábbi években a decemberi ORV-n vagy még később, akár a nyári időszakban kapott meg először.
 
„Belső poszton erősek vagyunk, ez a múlt heti mérkőzéseken is megmutatkozott. Ponterősen játszottunk, európai szinten is minőségi az, amit a belső területen csinálunk. Abban viszont, hogy megtaláljuk ott a játékosokat, mezőny területről jól tudjuk bepasszolni a labdát, mindenképpen fejlődni kell.” – kezdte a tapasztalatok összefoglalását Czirják Szilvia. „Ahhoz sok munka szükséges, hogy a játékosok között ezek a kapcsolatok megfelelően kialakuljanak. Jó alapokat raktunk le, így az idő előre haladtával fejlődésre számítok. Fontos volt az emberi oldal, ahol már a székesfehérvári összetartáshoz képest is nyitottak, kommunikatívabbak lettek a játékosok. Közelebb engedtek minket, hogy jobban megismerhessük egymást. Ez a csapattá érésben kulcsfontosságú.”
 
A magyar válogatott a soproni tornán olyan ellenfelekkel találkozott, ahol szintén válogatott játékosok sorakoztak fel. Széles palettáról kaptak képet a mieink. A múlt héten látott riválisokkal akár a nyári Európa-bajnokságon is összefuthat nemzeti csapatunk. Ezek az élmények a játékosok és a stáb munkáját is segítik.
 
„Nagyon köszönjük a Soproni Darazsak Sportakadémia vendéglátását. Óriási előny, hogy a decemberi Olimpiai Reménységek Versenye előtt öt minőségi mérkőzést tudtunk vívni. Sok összevetős kérdés ez, de a válogatott Bajnokok Tornája szerepléséből akár hagyományt is lehetne csinálni.” – húzta alá Czirják Szilvia, majd hozzátette:
 
„Tudatosan formáltuk az egyik csoportot egy kicsit erősebbre, mert nem a számszerű eredmény számított, hanem a minőségen volt a hangsúly. A prágai együttes hét válogatott játékossal érkezett. A Segle XXI keretéből, akik hat-hat 2008-as és 2009-es játékost hoztak, mindenkinek van behívója a decemberi spanyol összetartásokra. A fiatalok közül ráadásul az egyikük az idősebbekhez fog feljátszani. Nem beszéltünk a finnekről, akik tavaly az U16-os Európa-bajnokságon 4. helyen zártak és figyelemfelkető a fejlődésük. Óriási szükségünk volt, hogy ilyen kosárlabda kultúrákkal találkozzunk”
 
A magyar válogatott legközelebb Lengyelországban az Olimpiai Reménységek Versenyén szerepel, melyre minden hagyománnyal szakítva rendhagyó módon nem a két ünnep között kerül sor. A négycsapatos seregszemle december 20-án kezdődik és 22-én ér véget.
 
„A MKOSZ rugalmasan reagált erre a fejleményre, lehetővé tették az utolsó U16-os forduló halasztását. December 17-én találkozunk Székesfehérváron és két nappal később, 19-én kelünk útra Lengyelországba. Nem lesz könnyű olyan tempót diktálni, mint tettük azt ebben a két novemberi programban. Ugyanakkor az is fontos, hogy a játékosok így a családjukkal tölthetik az ünnepeket és az azt követő napokat. Kellő pihenőidővel feltöltődve várhatják a folytatást, az előttük álló nagy feladatokat.” – összegzett Czirják Szilvia.
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia
Legnépszerűbb hírek