U17-es női vb: Nagy győzelemmel kezdtünk a belgák ellen
09
Jul
2022
U17-es női vb: Nagy győzelemmel kezdtünk a belgák ellen
19:13  |  2022. Július. 09.
Megkezdte szereplését U17-es női válogatottunk a debreceni korosztályos világbajnokságon - a magyar csapat első ellenfele Belgium volt a mai napon.
 
Belga triplával kezdődött a találkozó a második perc végén, Toman Petra viszont azonnal válaszolt egy 2+1-es akció formájában. Borzasztóan sok volt a pontatlanság a befejezéseknél mindkét oldalon, a védekezésre helyezték a hangsúlyt a csapatok - ez a két kosár volt az összes, ami az első negyed első felében esett. Két belga ziccer után jött is az időkérés Völgyi Pétertől, ami hatott: Kádár Orsolya, majd Aho Tyra kosaraival pillanatok alatt egyenlítettünk (7-7). Megint jött egy pontnélküli időszak, majd a 9. perc végén Toman Petra révén először szereztünk vezetést. Bajzáth Lili, majd Dobó Lilla is betaláltak, 6 ponttal megléptünk az első negyed végére (13-7).
 
A második felvonás elején Bajzáth a vonalról volt eredményes, majd az ő átadásából Strausz Edina talált be, Aho gólpasszát pedig Kastl Dóra váltotta pontokra. A belgák nagyon beragadtak: Strausz blokkja után megint az Aho-Kastl játékkapcsolat eredményezett pontokat, időt kellett kérnie ellenfelünknek, miután 10 pont fölé nőtt a differencia (20-9). Bruyndoncx és Toman váltottak kosarat, a belga lány azonban ebben a periódusban egyértelműen csapata élére állt, a negyed felénél újra Völgyi Péter kért időt (22-17). Aho a 17. perc végén törte meg gyengébb periódusunkat, a belgák teljesen megálltak támadásban, Jánosi Virág és Strausz ziccerei után megint jött az időkérés a túloldalról az utolsó másodpercekre (28-18). Belgium egy büntetőt még elsüllyesztett ugyan, de 9 ponttal így is jobban álltunk a nagyszünetben (36-27).
 
A fordulást követően két gyors belga ziccer következett, de Toman egy 2+1-gyel reagált, majd Ahónak is sikerült ugyanez, így megint 11-zel vezettünk a 24. perc közepén (34-23). Ez a játékrész sem hozott kosáresőt, de ez a mieinknek 10 pont körüli előnyük tudatában tökéletes volt. A belgák ugyan két duplával közelebb jöttek, amikor percekig nem tudtunk kosarat szerezni, de Gábor Lili talált be ezután, majd Kádár is eredményes volt. Utóbbi a negyed utolsó pillanataiban a vonalról sem hibázott, így 13 pontos előnnyel várhattuk a záró 10 percet (40-27).
 
A negyedik negyed elején Gábor Lili szép betörést követően szerzett kosarat, majd Kádár a vonalról volt pontos - volt ugyan válasza mindkét kosárra a belgáknak, mégis ellenfelünk kért időt a 32. percben (43-31). Bajzáth két büntetőt értékesített, Aho egyet, majd Bruyndoncx duplája után Toman megszerezte első hármasunkat a meccsen (49-33). Toman szép bejátszás után is szerzett egy kosarat, majd az ő gólpasszából került újabb két pont Strausz neve mellé, három perccel a vége előtt még időt kért Belgium (53-35). Strausz két büntetőjével a 20 pont is meglett közte az utolsó előtti percben, mielőtt a belgák triplát dobtak volna. Ellenfelünk még egy büntetőt jegyzett, de végül így is nagyon magabiztos, 16 pontos sikert arattunk kezdésként (55-39).
 
 
Magyarország U17 - Belgium U17 55-39 (13-7, 15-12, 12-8, 15-12)
 
U17-es női világbajnokság
Debrecen, Főnix Aréna
 
Magyarország U17: Aho 8, Dobó 2, Toman 15/3, Kastl 4, Strausz 8. Csere: Albert -, Bajzáth 5, Gábor 4, Kádár 7, Jánosi 2, Örsi -.
 
Belgium U17: Battiston 6/6, Bruyndoncx 12, Daelemans -, Cuyvers -, Bayart 7. Csere: Mukaba-Kasanda 7, Remacle 1, Courthiau -, Devos 6, Hucorne -.
 
 
Völgyi Péter: Az első félidőben nem tudtuk megvalósítani azokat a dolgokat, amikre külön készültünk, gondolok itt elsősorban a védőlepattanók megszerzésére. Ellenfelünk szinte kizárólag csak második esélyből volt eredményes, de szerencsére a fordulás után ebben is fel tudtunk javulni. Annak ellenére, hogy mindkét csapat nagyon rossz dobóformát fogott ki, azt gondolom, hogy végig kézben tartottuk a mérkőzést, és összességében magabiztos győzelmet arattunk. Holnap Japán ellen már egy teljesen más mérkőzésre számítok, hiszen egy alapjaiban más kosárlabdát játszó ellenféllel találkozunk, de azt gondolom, hogy ez a siker erőt adhat nekünk a holnapi napra is.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek