Vereséggel kezdett Léván U18-as fiú válogatottunk
03
Aug
2021
Vereséggel kezdett Léván U18-as fiú válogatottunk
23:12  |  2021. Augusztus. 03.
U18-as fiú válogatott ma este elkezdte FIBA Youth European Challenger tornáját a szlovákiai Léván. Első ellenfelünk Bulgária volt a csoportban.
 
Gerganov sima ziccerére Tóth Barna leosztása után Csuti Kornél válaszolt a palánk alól. Hosszabb kosárcsend következett, miután mindkét oldalon hiba csúszott a befejezésekbe - a bolgárok két büntetővel vették vissza a vezetést a 4. perc közepén (4-2). Csuti gyönyörű horogdobására jött válasz a túloldalról, de Kalassai Martin hármasával mi vezettünk a negyed felénél (6-7). Bulgária gyors akciókat vezetett, melyek végén azonban rendre kihagyta a hármasokat, így Kalassai ziccerével tovább nőtt az előnyünk. A felvonás vége aztán ellenfelünké volt: Keremdchiev például egy jó és egy elrontott büntető, majd a támadópattanó után triplát dobott, ezzel a néhány másodperccel pedig már vezettek is a fehérmezesek (10-9). Keremdchiev könnyű kosara után időt is kért Pethő Ákos a 8. percben, de a negyedből hátralévő időben már csak két bolgár kosár született, 7 pontos hátrányban voltunk (16-9).
 
A második játékrész is Gerganov duplájával indult, amire a 12. perc elején Paár Márk válaszolt egy szép betörés után (18-11). Gergov kosarát követően Tóth a dudaszó pillanatában dobott be fordulásból, az alapvonal közeléből egy középtávoli tempót, majd az első negyedhez hasonlóan Tóth passzából Csuti volt eredményes, de sajnos nem tudtunk egy jobb sorozatot felépíteni ebből a két kosárból. Gerganov és Gergov újabb pontjait követően, a 15. perc elején újra magához hívatta övéit a magyar szövetségi kapitány (25-15). Tóth fejezett be határozottan egy akciót a palánk alatt, de ha mi kosarat szereztünk, a bolgárok is: Spirovot nem tudtuk fogni ekkor a palánk alatt, 13 pontra nőtt a differencia (30-17). Meszlényi Róbert is betalált, Kalassai pedig második tripláját is értékesítette. A félidő vége Vachevről szólt a bolgároknál, aki 6 pontot szerzett ekkor, így csapata 14 ponttal állt jobban 20 perc játékot követően (36-22).
 
Hiába szedtünk több pattanót (28-23) és több támadópattanót is (8-6) az első félidőben, 10 eladott labdánk volt, míg a bolgároknak csak 3. A büntetőket sem ellenfelünk (5/13), sem mi (0/6) nem dobtuk jól, a duplákban is jobban teljesítettek nálunk (14/26 - 8/21), és ezt nem tudta kompenzálni az, hogy 1-gyel több hármast értékesítettünk (1/10 - 2/13).
 
A fordulást követően Paár volt eredményes, de Spirov két kosárral válaszolt. Kamburov és Csuti percei következtek - a bolgár játékos technikai bemutatót tartott, a magyar center viszont triplát dobott, a palánk alatt pedig megállíthatatlan volt, mindketten 7-7 pontot szereztek rövid idő alatt (50-33). Ivkovic Milán első pontjainkat szerezte büntetőből, Várszegi Ádám pedig kintről talált be, de nem tudtunk közelebb kerülni ebben a szakaszban sem - a bolgárok 20 pont fölé növelték a differenciát Gerganov vezetésével. Utóbbi pedig még egy sima ziccert is kihagyott a játékrész végét jelentő dudaszó pillanatában, de így is 22 pont volt ellenfelünk előnye (60-38).
 
A negyedik negyedben Dunai Zétény Péter dobott szép középtávolit, majd egy szerzett labda után ziccert is, időt kért Bulgária (60-42). Gergov egy nagy zsákolással rendezte a sorokat, ziccert dobott, majd egy gólpasszt is kiosztott Chitadze hármasa előtt - most a magyar együttesnek kellett játékmegszakítást alkalmaznia (67-42). Várszegi második triplájára Keremdchiev válaszolt kintről, majd labdát szerzett, és ziccert dobott - a 34. perc közepén Pethő Ákosnak már a második idejét kellett kikérnie a negyed során (74-45). Paár három büntetőt szórt be a felvonás közepéig, Mihov hármasa azonban kompenzálta ezt, Meszlényi kosara után pedig Dimitrov is a triplavonalon túlról volt eredményes, először nőtt 30 pontra a távolság a 37. perc vége felé (80-50). Dimitrov és Kelemen Ádám váltottak egy-egy büntetőt ezt követően, de sokkal több már nem volt a mérkőzésben - végül Terzi büntetőjével született meg a 82-51-es végeredmény Bulgária javára.
 
Holnap este 21:00-tól Írország ellen javíthatunk.
 
 
Bulgária U18 - Magyarország U18 82-51 (16-9, 20-13, 24-16, 22-13)
 
FIBA Youth European Challenger
Szlovákia, Léva, Sportova Hala Levice
 
Bulgária U18: Jekov -, Gerganov 12, Chitadze 9/3, Kamburov 9/3, Spirov 10. Csere: Gergov 10, Keremdchiev 15/6, Vachev 6, Terzi 3, Dimitrov 4/3, Mihov 3/3, Bachkov 1.
 
Magyarország U18: Tóth 4, Dunai 4, Paár 7, Bánfi -, Csuti 13/3. Csere: Vámos -, Ivkovic 2, Kelemen 1, Csendes -, Meszlényi 6, Kalassai 8/6, Várszegi 6/6.
 
Pethő Ákos szövetségi kapitány: Intenzitásban és agresszióban maradtunk alul, amit edzéseken csináltunk, nem elég ide. Ezen sürgősen javítanunk kell, már holnap. Az újoncoknak elismerés a bemutatkozáshoz a címeres mezben. Sajnos reális a különbség a mai teljesítmény alapján. Holnap javítunk!
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek