Hatalmas csatában verték Szlovákiát, ma a tornagyőzelemért játszhatnak U18-as fiaink
08
Aug
2021
Hatalmas csatában verték Szlovákiát, ma a tornagyőzelemért játszhatnak U18-as fiaink
09:35  |  2021. Augusztus. 08.
Tegnap este U18-as fiú válogatottunk már az elődöntőt játszotta a szlovákiai Léván zajló FIBA Youth European Challenger tornán - az ellenfél az E csoportot megnyerő Szlovákia együttese volt.
 
Bánfi Balázs ziccerével indult az összecsapás, de erre érkezett egy tripla a túloldalról. Bánfi két büntetővel kiegyenlítette az állást a 4. perc közepén (4-4), majd leginkább Malovec percei következtek, aki David Novak duplája után gyorsan szórt 5 pontot, így Pethő Ákosnak időt kellett kérnie a negyed felénél (11-4). Sikerült is megtörni a szlovákok lendület támadásban, de a mieink részéről is csak Csuti Kornél volt eredményes Meszlényi Róbert passza után - a 9. perc végéig nem is esett másik akciókosár (12-6). Malovec duplája után Kelemen Ádám és Novak is két-két büntetővel jelentkezett, 8 ponttal vezettek északi szomszédaink 10 perc játékot követően (16-8).
 
A második negyed eleje sem sikerült jól, Borodovcak és Koller kosarai után már 12 pont volt a lemaradásunk, és ez még tovább nőtt Randuska tripláját követően (23-8). Támadásban hatalmas gondjaink voltak eddig a pontig, és hátul sem tudtunk jó teljesítményt nyújtani, de a 14. perc közepétől kezdve nagyot fordult a játék összképe. Tóth Barna két büntetője után Csuti faulttal együtt szerzett kosarat a palánk alól, két szlovák büntetőre pedig Paár Márk felelt azonnal (25-14). Újabb két szlovák egypontos után ezúttal Csendes Péter volt pontos, Bánfi triplájával pedig visszajöttünk 10-en belülre, időt is kért ellenfelünk a 17. perc közepén (27-19). Meszlényi, saját szerzett labdája után Csendes, előbbi gólpasszából pedig Kelemen is betalált, így a félidő feléhez közeledve már csak 2 pont volt a távolság (27-25). Solcansky duplája és Meszlényi büntetője állította be a félidei eredményt (29-26).
 
A fordulást követően Dunai Zétény Péter is feliratkozott a pontszerzők közé, Csuti pedig labdaszerzés után az ellenfél palánkja alatt sem hibázott (30-29). Dunai két büntetőjével már mi vezettünk a 22. percben, amire a szlovákok két legjobbja, Malovec és Novak reagált egy gyors 6-0-s sorozattal (36-31). Dunai megint nem hibázott a vonalról, Martin Koller hármasát pedig Kalassai Martin kompenzálta a 27. percben (39-36) - az első félidő hatalmas hullámzásai után ebben a periódusban kiegyenlített volt a találkozó. Kalassai gyorsan megdobta a második hármasát is, egyenlő volt az állás, de erre Rancik is dobott egy triplát, Meszlényi szép ziccere után pedig még egy hármassal jelentkezett ellenfelünk, majd Kalassai egy büntetője után megint Rancik volt pontos kintről (48-42). Novak ziccere után Pethő Ákosnak időt kellett kérnie a 30. perc elején - Tóth két büntetőjével 6 pontos volt lemaradásunk 10 perccel a vége előtt (50-44).
 
A záró játékrész elején Csuti gyönyörű kosarat dobott, majd Paár és Tóth összesen 3 büntetőjével egyetlen pontra zárkóztunk (50-49). A mieink időt kértek a 33. perc elején (52-49), de ebben a szakaszban még nem sikerült megfordítanunk a mérkőzést. Paár volt pontos a vonalról, de Novak 2+1-es akciót vezetett, Paár ziccerére pedig két kosárral is válaszoltak a szlovákok - megint jött a játékmegszakítás Pethő Ákostól négy és fél perccel a meccs vége előtt (59-53). Paár, majd Meszlényi szerzett kosarat, Tóth pedig két perccel a vége előtt kiegyenlített, miközben a szlovákok pontképtelenek voltak (59-59). Mindkét oldal belehibázott a végjátékba, de szűk fél perccel a vége előtt Paár passzából Csuti megszerezte a győztes kosarat a mieink számára (59-61). Novaknak még egy esélye volt a fordításra, a hármasa kimaradt, így végül hatalmas csatában, kettő ponttal vertük Szlovákiát, és ma este döntőt játszhatunk 21:00-tól a bolgárokat legyőző Ukrajna ellen.
 
Szlovákia U18 - Magyarország U18 59-61 (16-8, 13-18, 21-18, 9-17)
 
FIBA Youth European Challenger
Szlovákia, Léva
 
Szlovákia U18: M. Koller 5/3, Randuska 3/3, Malovec 15/6, Borodovcak 4, Novak 17. Csere: Boros 6/3, Rancik 7/6, Minarovjech -, Solcansky 2, D. Koller -.
 
Magyarország U18: Paár 9, Dunai 5, Tóth 8, Bánfi 7/3, Csuti 10. Csere: Csendes 4, Meszlényi 7, Kalassai 7/6, Ivkovic -, Várszegi -, Kelemen 4.
 
Pethő Ákos szövetségi kapitány értékelése a meccs után: Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert nagyon nagy tartásuk volt végig. A végjáték eladott labdáit le kell csökkenteni, illetve pár pontot a vonalon hagytunk. Készülünk a döntőre!
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek