U18-as B divíziós férfi Eb: Kikaptunk Portugáliától
29
Jul
2022
U18-as B divíziós férfi Eb: Kikaptunk Portugáliától
14:34  |  2022. Július. 29.
A mai napon megkezdte szereplését U18-as férfi válogatottunk a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon a romániai Ploiestiben - a mieink nyitónapi ellenfele Portugália volt.
 
Idegesen kezdtek a csapatok (a párperces csúszás után, ami a helyszín áramellátási problémájából adódott), és ez volt a jellemző az egész első félidőre. Csátaljay Péter a 3. perc elején szedett vissza egy gyorsindításnál egy támadópattanót, faulttal együtt értékesítette a ziccert, és a plusz egy büntetőt is a helyére küldte. Afonso kosarára Csátaljay két büntetővel felelt, majd a negyed közepéig nem is esett több pont. Halmai Dániel hármasára Seixas válaszolt kintről, de Halmai nem sokkal később közelről is eredményes volt (6-10). Sok faultunk kezdett lenni, a portugálok viszont rengeteg büntetőt elhibáztak szerencsére, így tartottuk előnyünket. Baker duplájával csökkent két pontra a távolság, de a negyed végén Csátaljay passzából Csuti Kornél volt eredményes, 5 ponttal vezettünk 10 perc játék után (8-13).
 
Santos szép betörésével kezdődött a második felvonás, a mi első pontjainkat ebben a negyedben is Csátaljay szerezte, ezúttal is a felvonás 3. percének elején (10-15). Palavra tört be az alapvonalon, majd tette fel emberrel együtt a ziccerét, a játékrész feléhez közeledve pedig előbb Schmera fejezett be egy gyorsindítást, majd Rocha is közelről talált a gyűrűbe (14-17). Horta a 15. perc végén egy támadópattanó után triplát vállalt, időt kellett kérnie Váradi Kornélnak (17-17). Egy perccel később Csuti triplát szórt, Seixas és Santos ziccereivel azonban a 19. percben vezetett Portugália, először a találkozó folyamán (21-20). A félidő Halmai gyönyörű passzával és Csuti duplájával, így egypontos magyar előnnyel ért véget (21-22).
 
A portugálok sajnos a fordulás után két gyors ziccerrel, Seixas és Horta révén visszavették a vezetést, majd volt esélyük növelni is azt, de elrontották a gyorsindítást. Az ellentámadásnál kaptak egy sportszerűtlen hibát, amit Csuti és Hajdu Péter Márton révén három pontra váltottunk, ezzel egyenlítettünk (25-25). Nem sikerült lendületet venni: Silva kosara után Afonso két sima ziccert is a helyére küldött, Váradi Kornélnak újra időt kellett kérnie (31-25). Sikerült rendezni a sorokat: védekezésben keményebbek lettünk, elöl pedig Schmera triplája után Kelemen Benjamin előbb egy nagyot zsákolt Halmai passzából, majd egy nehéz ziccert is értékesített, a 29. percre fordítottunk (31-32). A felvonás vége nagyon nem a mieink szája íze szerint alakult: Palavra két büntetőjével és Santos két kosarával 5 pontos hátrányba kerültünk (37-32).
 
Sona ziccerére Meszlényi Róbert felelt, majd Hajdu és Palavra kerültek a középpontba: a magyar fiú két triplát, a portugál két támadás alatt 5 pontot szerzett (44-40). Halmai egy büntetővel hozta közelebb a magyar csapatot, Afonso duplája után viszont továbbra is 5 pontos volt a hátrányunk az utolsó négy percre fordulva (46-41). Halmai mindkét büntetőjét a helyére küldte, Seixas viszont 2+1-es akciót csinált a túloldalon. Afonso indult meg a gyűrűnk felé, 3:16-tal a vége előtt megint időt kellett kérnünk (51-43). Csátaljay duplája után Halmai büntetőt dobott, Afonso kiszédülő tempóját követően pedig Hajdu szórta be harmadik hármasát - egy perccel a vége előtt időt kért Portugália (51-49). A portugálok kihagyták a helyzetüket, volt esélyünk közelről és triplából is, de nem sikerült kosarat dobnunk. Dias két kihagyott büntetője után is volt még lehetőségünk, de eladott labda, így 2 pontos portugál győzelem lett a vége (51-49).
 
 
Portugália U20 - Magyarország U20 51-49 (8-13, 13-9, 16-10, 14-17)
 
U18 B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Ploiesti
 
Portugália U20: Dias -, Horta 5/3, L.Silva 2, Seixas 11/3, Afonso 10. Csere: Sona 2, Baker 2, Dionisio -, Palavra 9/3, Rocha 2, Santos 8, T.Silva -.
 
Magyarország U20: Meszlényi 2, Csátaljay 9, Hajdu 11/9, Tóth -, Csuti 9/3. Csere: Halmai 9/3, Kelemen 4, Merkl -, Pleesz -, Schmera 5/3, Tóth -, Várszegi -.
Legnépszerűbb hírek