U18-as B divíziós férfi Eb: Vereség Románia ellen
30
Jul
2022
U18-as B divíziós férfi Eb: Vereség Románia ellen
19:17  |  2022. Július. 30.
U18-as férfi válogatottunk második csoportmeccsét játszotta a mai napon a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon, a románia Ploiestiben - ellenfelünk a házigazda volt.
 
Csátaljay Péter hármasával indult a találkozó, amire Diaconescu felelt egy 2+1-gyel. A 3. perc elején Csátaljay is csinált egy 2+1-es akciót egy gyorsindításból, majd a szakasz feléhez közeledve ugyanő és Hajdu Péter is betalált 1-1 alkalommal a vonalról. Jött ugyan egy román betörés, de Csátaljay második hármasa után, a szakasz felénél időt kért ellenfelünk (11-5). Sajnos nagyon gyorsan rendezte a sorokat a román gárda: Antonescu a palánk alatt jól használta testi erejét, aztán befejezett egy gyorsindítást, Patru pedig az alapvonal felé tört be, és a 7. perc közepén Váradi Kornélnak is időt kellett kérnie (11-11). Somacescu betörése után már a házigazda vezetett, Halmai Dániel egyenlített. Diaconescu centermozgása után Várszegi Ádám egy gyorsindításnál visszalépett triplára, nem hiába (16-15). A negyed Diaconescu két büntetőjével, így egypontos román előnnyel zárul (16-17).
 
A második negyed elején Várszegi újra gyorsindításból dobott hármast, majd egy palánkos kinti is beakadt neki, gyorsan meg is léptünk 5 ponttal (22-17). Jól védekeztünk a negyed első felében, a románok sokkal nehezebben alakítottak ki dobóhelyzeteket, mint az első 10 perc során. Csuti Kornél egy büntetőjét követően, a 15. percben szereztek először kosarat a hazaiak a negyedben, Lungu betörése után azonban rögtön betalált kintről Somacescu is (23-22). Megharcoltunk a válaszért, Schmera Gergely tudta végül pontosan visszatenni a támadópattanót, a következő támadásban pedig szépen lépett be a palánk alá. Eladott labdák után Patru egy a nullában vihette a gyűrűnkre a játékszert, Schmera büntetője után pedig megint jött Somacescu hármasa a 18. perc közepén (28-27). Egy perccel később, magyar időkérés után Diaconescu a vonalról kiegyenlített, Carstea pedig az utolsó perc kezdetén visszavette a vezetést Romániának. A félidő Meszlényi Róbert egy büntetőjével, így egypontos román előnnyel zárult (29-30).
 
A fordulás után Schmera a saját dobása után szedte vissza a támadópattanót, majd tette vissza pontosan a labdát, Diaconescu pedig egy 2-2-t fejezett be könnyedén. Várszegi a negyedik tripláját szórta, Somacescu két büntetőjéből pedig csak az egyik volt jó. Meszlényi szépen verte meg az emberét, majd Csátaljay volt eredményes a vonalról, 4 ponttal megléptünk a 24. perc elejére (37-33). Antonescu hármasa után Diaconescu visszavette a románoknak az előnyt (37-38). Meszlényi 2+1-e után Diaconescu a vonalról egyenlített, és még a szakasz felénél sem jártunk (40-40). Három az egyre mehettünk, Csuti fejezte be az akciót, Antonescu viszont második triplájával jelentkezett, továbbra is fej-fej mellett haladt a két gárda. Halmai és Somacescu váltottak egy-egy büntetőt, Halmai egy gyorsindítást is befejezett, Tóth Patrik pedig szintén rendezetlen védelem ellen talált ellenfelünk kosarába - a 28. perc közepén időt kért a házigazda (47-44). Meszlényi büntetője után Antonescu tört be eredményesen, Oinaruhoz szerencsésen pattant oda a labda, Lungu pedig nem hibázott a vonalról, ezzel a 6-0-s rohammal vezetett két ponttal Románia 10 perccel a vége előtt (48-50).
 
Rengeteg hibával kezdődött a záró felvonás mindkét részről, a 34. perc legelején Diaconescu betörése hozta a negyed első kosarát - időt is kért Váradi Kornél (48-52). Lungu palánkos triplája után Várszegi szépen lépett be a triplavonalon belülre, ő szerezte a mieink első pontjait a szakasz felénél (50-55). Csátaljay betörését Schmera váltotta pontokra, majd Lungu és Várszegi váltottak triplát, ezúttal a román szövetségi edző rendelte magához övéit (55-58). Schmera támadópattanó után szépen rakta vissza a nehéz félhorgot, Lungu viszont nagyon beindult, rövid időn belül harmadjára is beszórt egy hármast, nagyjából ugyanarról a pontról. Csátaljay a vonalról volt pontos, majd némi kapkodás vette kezdetét mindkét oldalon. Csuti 1:12-vel a vége előtt 1 pontra hozta fel a mieinket, az utolsó percben pedig, román időkérés után támadhattunk a vezetésért (60-61). Nem sikerült betalálnunk, Csátaljay pedig az eddig a pontig 2/7-tel büntetőző Somacescunak ütött oda - aki ezúttal nem hibázott. 15.3 másodpercünk volt ledolgozni 3 pontos hátrányunkat: üres dobóhelyzetünk volt, ami azonban kimaradt. Odaütöttünk még, Oinaru egy büntetőt bedobott, a vége pedig 64-60-as román siker lett.
 
A mieink holnap 17:00-tól az eddig 2-0-val álló Szlovákia ellen lépnek pályára.
 
 
Magyarország - Románia 60-64 (16-17, 13-13, 19-20, 12-14)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Ploiesti, Olimpia Hall
V.: Hansen, Bejat, Jevtovic (Gulak-Lipka)
 
Magyarország: Meszlényi 7, Csátaljay 12/6, Hajdu 1, Tóth 2, Csuti 5. Csere: Kelemen -, Merkl -, Schmera 11, Várszegi 17/15, Halmai 5, Pleesz -.
 
Románia: Somacescu 14/6, Lapuste -, Lungu 13/9, Diaconescu 16, Antonescu 12/6. Csere: Dumitru -, Oinaru 3, Banica -, Carstea 2, Cret -, Patru 4, Stan -.
Legnépszerűbb hírek