U18-as B divíziós férfi Eb: Legyőztük a szlovákokat
31
Jul
2022
U18-as B divíziós férfi Eb: Legyőztük a szlovákokat
18:48  |  2022. Július. 31.
U18-as férfi válogatottunk ezúttal Szlovákia ellen lépett pályára a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon - ellenfelünk 2-0-val, mi 0-2-vel vártuk ezt a találkozót.
 
Nagyszerűen kezdtek a mieink, akiknek Schmera Gergelyt ezúttal nélkülözniük kellett: Csuti Kornél a testi erejét használva értékesített ziccert, Csátaljay Péter egy szerzett labda után nem hibázott, Csuti triplát is dobott, majd Hajdu Péter szép passzát Meszlényi Róbert váltotta kosárra - a szlovákoknak a 4. percben már időt kellett kérniük (9-0). Rendezte sorait északi szomszédunk: Malovec triplát dobott, majd Halmai Dániel gyönyörű betörése után Malovec újabb hármast jegyzett a negyed felénél (11-6). A szlovákok legjobbja a vonalról sem hibázott, majd Koller büntetőjével 2 pontra csökkent előnyünk (11-9). Halmai betörése jókor jött, de Malovec zsákolása és Rancik büntetői után egyenlő volt az állás a 8. perc elején (13-13). A negyed végén rátaláltunk a meccs eleji támadójátékunkra: Várszegi Ádám szórt szép triplát, Csuti támadópattanó után tudta visszatenni pontosan a labdát, majd Meszlényi passzából is eredményes volt. Hiába dobott közben triplát Koller, Hajdu szépen oldotta meg a betörését, az ő kosarával 6 ponttal álltunk jobban 10 perc játék után (22-16).
 
A második felvonásban Minarovjech szép összejáték után dobott kosarat, de ugyanezt elmondhatta a mieinknél Tóth Patrik. Kis kapkodás után pár percig egyik gárda sem tudta kivédekezni a másik támadásait: Kovacik büntetői után Halmai és Meszlényi is betaláltak, de jött Koller második triplája, amire Tóth felelt (30-25). A negyed feléhez közeledve Malovec a gyűrű közeléből volt eredményes, majd Rancik és Malovec büntetőivel a 17. perc végére átvette a vezetést Szlovákia (30-32). Rengeteg faultot ítéltek ellenünk ebben a szakaszban, és a támadójátékunk is megállt, de Csátaljay büntetőjével, majd a két Dániel, Halmai és Antalics összjátékával még kiegyenlítettünk (33-33). Rancik kosarára Csátaljay balkezes ziccerrel felelt, Koller duplája után viszont nem esett már több pont a félidőben, 2 ponttal jobban álltak a szlovákok (35-37).
 
Minarovjech és Malovec három büntetőjével kezdődött a második félidő, és sajnos ebben a felvonásban nagyon gyorsan megvolt a négy csapathibánk. A szlovákok sem dobtak azonban jó, így Halmai és Csátaljay egy-egy szép betörésével közelítettük ellenfelünket a harmadik negyed feléhez közeledve (39-41). Kovacik és Hajdu váltottak büntetőket, Meszlényi gyorsindításos ziccerével pedig újfent vezettünk. Nem ízlett a szlovákoknak a zónánk, nyolc perc alatt egyetlen mezőnykosarat sem dobott ellenfelünk, mi viszont kezdtünk beindulni. Meszlényi rendezetlen védelem ellen vitte gyűrűig a labdát, a megítélt plusz egy büntetőt is bedobta, majd némi kapkodás után Hajdu értékesített egy ziccert, időt is kért Szlovákia a 27. perc vége felé (47-41). Csátaljay támadólepattanó után jó ütemű passzt adott a betörő Várszeginek, majd Malovec a 29. perc elején megszerezte a szlovákok első mezőnykosarát a negyedben, egy támadópattanót tett vissza a levegőből. Csuti csinálta meg gyönyörűen a centermunkát, majd Malovec hármasa után az újabbat. Rancik is egy szép lepörgésből volt eredményes, de így is 5 ponttal vezettünk 10 perccel a vége előtt (53-48).
 
A negyedik negyed elején Meszlényi és Halmai betörésénél is szabálytalankodtak a szlovákok, három pontot szereztünk ezekből a büntetőkből - Rancik 1-gyel válaszolt. Kicsit megálltunk elöl, Kovacik és Hudec pedig végletekig kijátszott akciók végén eredményesek voltak, időt kért Váradi Kornél a 34. perc elején (56-53). Csátaljay magasan kivezetett ziccerére Hudec felelt egy középtávoli tempóval, majd Kovacik és Rancik egy-egy gyorsindításos kosarával megint a szlovákoknál volt az előny a 37. perc közepén (58-59). Nagyon kellett Csuti hármasa a következő támadásból, Rancik büntetőkből egyenlített. Meszlényi vitte végig a pályán a labdát, emberrel együtt is betette a ziccert, majd Várszegi és Csuti összjátékából voltunk pontosak, 4-gyel mentünk az utolsó két perc előtt (65-61). A végére beinduló Hudec hármasával zárkózott ellenfelünk, de Meszlényi megcsinálta a betörést, Csátaljay pedig az alapvonali bemozgást (67-64). A szlovákok elkapkodták támadásukat, így gyakorlatilag egy támadásnyi idő maradt a találkozóból. Meszlényi még egy büntetőt bedobott ebből, így ért véget a találkozó - 68-64-re nyertünk!
 
A mieink kedden 12:30-tól az eddig nyeretlen Lettország ellen lépnek pályára.
 
 
Magyarország - Szlovákia 68-64 (22-16, 13-21, 18-11, 15-16)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Ploiesti, Sala Plivalenta Blejoi
V.: Maxhuni, Tybor, Suslov (Pavilonis)
 
Magyarország: Meszlényi 14, Csátaljay 13, Hajdu 3, Tóth 4, Csuti 18/6. Csere: Halmai 9, Antalics 2, Kelemen -, Merkl -, Pleesz -, Várszegi 5/3.
 
Szlovákia: Kovacik 7, Malovec 19/9, Minarovjech 6, Rancik 13, Koller 12/6. Csere: Hudec 7/3, Durecko -, Farkas -, Kapustik -, Zlocha -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek