U18-as B divíziós férfi Eb: Kikaptunk Lettországtól
02
Aug
2022
U18-as B divíziós férfi Eb: Kikaptunk Lettországtól
15:18  |  2022. Augusztus. 02.
U18-as férfi válogatottunk ma délben Lettország ellen lépett pályára a korosztályos B divíziós Európa-bajnokság negyedik játéknapján - a mieink 1-2-vel, a lettek pedig 0-3-mal álltak az első három fordulót és a szünnapot követően. A mieinknek továbbra is nélkülözniük kellett Schmera Gergelyt.
 
Meszlényi Róbert hármasával indult az összecsapás, Galdins és Pinnis révén feleltek a lettek. Csátaljay Péter szépen kivezetett floatere után Meszlényi szerzett tempóból kosarat, Baumanis triplával egyenlített a negyedik perc kezdetén (7-7). Beállt kicsit az eredmény, majd Meinarts szerzett duplát és triplát a negyed felénél, időt kért Váradi Kornél (12-7). Halmai Dániel szép betörése után Mamajs büntetőből volt pontos, Pleesz Ádám kosarára pedig Rudmiezis hármassal válaszolt (17-11). Csátaljay ziccerét követően újfent Rudmiezis volt eredményes, ezúttal a vonalról, majd Csuti Kornél tudott faulttal együtt kosarat dobni a lett palánk alól, de a büntető kimaradt. A felvonás Baumanis könnyű kosarával, így 6 pontos lett előnnyel zárul (21-15).
 
A második felvonás elején Galdins büntetőből 7-re növelte Lettország előnyét, ezt követően viszont elkezdtük közelíteni ellenfelünket: Meszlényi gólpasszát Hajdu Péter váltotta pontokra, majd Tóth Patrik is könnyedén talált a lett kosárba, időt kértek a baltiak (22-19). Baumanis labdaszerzést követően vitte végig a labdát a pályán, majd Pinnis is közelről volt eredményes, újfent 7 pont volt a különbség (26-19). Halmai gólpassza után Várszegi Ádám fejezte be duplával a magyar támadást, Halmai is ziccert dobott, Várszegi pedig egy szépen kijátszott akció végén egy triplával kiegyenlített a felvonás felénél (26-26). Vitols azonnal visszadobta a hármast, Mamajs és Rudmiezis kosarai után megint meglépett Lettország, jött az újabb időkérés a mieink részéről a 17. perc közepén (33-26). Rudmiezis a plusz egyet is bedobta, Vitols második hármasát is értékesítette, Galdins büntetőjével és Baumanis duplájával pedig 14 pontra nőtt lemaradásunk, nagyon megálltunk támadásban (40-26). Csuti ziccerével és büntetőjével léptünk el a holtpontról, de 11 pont volt közte így is a félidőben (40-29).
 
A fordulást követően Lastins, Csuti és Galdins váltottak kosarakat (44-31). Várszegi és Halmai büntetői után is jött a lett kosár, de Csátaljay két szép betörésből négy pontot szerzett nekünk, időt kértek a lettek a 25. perc közepén (46-38). Borzasztóan megállt mindkét gárda ezt követően, a 29. perc közepéig nem esett egyetlen pont sem - szerencsére a mieink mozdultak el a "patthelyzetből" Csuti közelijével. A magyar center újabb duplájával és Merkl Barna kosarával már ott loholtunk a lettek nyakán - sokkal jobban védekeztünk ebben a szakaszban, mint korábban, Lettország szinte csak triplákkal tudott próbálkozni. Két lett büntető után Csátaljay egypontosa zárta le a magyar szakaszt, mindössze 3 pont volt a lemaradásunk 10 perccel a vége előtt (48-45).
 
Meinarts duplájával kezdődött a negyedik negyed, de Meszlényi azonnal válaszolt erre két büntetővel, majd Merkl hármasáva megint egál volt az állás a 32. perc elején (50-50). Jött egy újabb rendkívül sok hibával tarkított periódus - Várszegi révén a 34. perc közepén vezetést szereztünk, amire egy perccel később triplával feleltek a lettek, időt kért Váradi Kornél az utolsó négy és fél percre fordulva (53-52). Egy büntető beakadt a letteknél, és a második félidőben elöl többnyire szenvedő lettek ritmust találtak: Galdins betörése kezdte megtörni a túloldali jeget, Meinarts pedig sokadik kísérletre bedobta a triplát, két és fél perccel a vége előtt 7 pontos hátrányba kerültünk (59-52). Csátaljay büntetője után Meszlényi kétszer is labdát szerzett, az ő három pontjával jöttünk vissza látótávolságon belülre az utolsó percre fordulva (59-56). A lettek aztán Meinarts hármasával eldöntötték az összecsapás sorsát - a végeredmény Meinarts két büntetője és Csátaljay ziccere után 64-58 lett Lettországnak.
 
A mieink így 1-3-mal várják a továbbiakat - holnap 14:45-től Svájc ellen zárjuk a csoportkört.
 
 
Lettország - Magyarország 64-58 (21-15, 19-14, 8-16, 16-13)
 
U18-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Románia, Bucov
V.: Haaja, Tvauri, Ferriss (Marinescu)
 
Lettország: Karlsons -, Baumanis 9/3, Lastins 2, Galdins 8, Pinnis 5. Csere: Rudmiezis 13/6, Vitols 6/6, Berkolds -, Mamajs 4, Meinarts 17/9, Veveris -.
 
Magyarország: Meszlényi 10/3, Csátaljay 12, Hajdu 2, Tóth 2, Csuti 11. Csere: Várszegi 8/3, Halmai 6, Kelemen -, Merkl 5/3, Pleesz 2.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek