U18-as B divíziós fiú Eb: Legyőztük Albániát is, harmadik helyen zártuk a csoportot
26
Jul
2023
U18-as B divíziós fiú Eb: Legyőztük Albániát is, harmadik helyen zártuk a csoportot
23:19  |  2023. Július. 26.
U18-as fiú válogatottunk ma este Albánia ellen lépett pályára a portugáliai Matosinhosban, a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon. A mieink ellenfele a B csoport utolsó helyezettje, az eddig nyeretlen Albánia volt. Sajnos az a találkozó előtt eldőlt már, hogy csak a harmadik helyért harcolhatunk a mai napon, a legjobb nyolc közé jutásért nem: Bosznia simán legyőzte Georgiát (74-93), Szlovákia viszont egy nagyon szoros találkozón higgadt maradt, Montenegró elleni sikerével (78-82) pedig az egész csoportot megnyerte a szintén 4-1-gyel végző montenegróiak előtt.
 
 
A mieinken kicsit érződött is ez, az első negyed nem úgy alakult, ahogy terveztük. Major Bulcsú két büntetőjével indult a találkozó, majd Angyal Medárd faulttal együtt duplázta meg előnyünket a 4. perc vége felé (0-4). Laczházi Bence duplájával, majd Szita Márton egy büntetőjével 7-0-ra vezettünk, az albánok azonban három támadásból három triplát szórtak: Begaj, Vezi, Begaj volt a sorrend, a 7. perc közepén már ellenfelünknél volt az előny (9-7). Maly Benedek egy büntetője után Kégel Tamás is kintről volt eredményes, Cahani gyorsindításos ziccerével, majd egy büntetőjével azonban Albánia megnyerte az első felvonást (12-11).
 
A második játékrész már sokkal inkább az elképzeléseink szerint zajlott. Előbb Radó Ádám, majd Szalay Domonkos dobott duplát, egyenlítettünk is pillanatok alatt - sőt, Karda Dominik két büntetőjével már a 12. perc közepén előnyben voltunk (15-17). Begaj egy büntetőjére Radó és Antalics Dániel 2-2 egypontossal válaszolt, majd a felvonás feléhez közeledve Angyal volt eredményes (16-24). Karda szerzett labda után Antalicsot játszotta meg jól, majd Hida egyszer, Angyal kétszer volt pontos a vonalról a 17. perc végén (17-27). Angyal büntetője után Antalics ziccert dobott, és Major is újra hozzászólt a "tánchoz", 15 pontra nőtt a differencia (17-32). Antalics kettesével dupla annyi dobott pontnál jártunk, ez is volt a félidő vége (17-34).
 
A fordulást követően Vezi és Antalics váltottak ziccert, Major két büntetője után pedig Hida is könnyű kosarat szerzett (21-38). Megálltunk egy kicsit támadásban, Hida nehéz helyzetből volt pontos, majd Cahani a játékrész feléhez közeledve kintről talált be (26-38). Bor Gábor saját kihagyott dobása után szedte vissza a támadópattanót, majd rakta vissza a ziccert, szerzett labda után pedig egy pontot tett ehhez hozzá a vonalról (26-41). Karda támadópattanót szedett, majd Angyalt szolgálta ki, Vezi viszont hármassal válaszolt. Szita két büntetője után Simo tette a helyére a ziccert, majd Begaj dobott fordulásból középtávolit (33-45). Radó labdát szerzett, majd egy 2+1-et is, így 15 pont volt az előnyünk 10 perccel a vége előtt (35-48).
 
Antalics büntetőjével, majd Keri akrobatikus mozdulattal, a dudaszóra feltett "ziccerével" kezdődött a negyedik negyed. Hida szedte össze az egyszer tőle már elcsorgó labdát, és dobott belőle ziccert, majd Keri leosztását is szépen tette fel, Keri pedig egy gyorsindítást fejezett be könnyű két ponttal, időt kellett kérnünk a 33. perc elején (41-49). A 35. perc közepén tört meg a rossz sorozatunk, Karda hát mögötti passzát Major gyönyörűen tette fel faulttal együtt - a büntetőt kihagyta, de ezúttal Albánia kért időt (41-51). Egy perccel később Szarvas Gábor is magához hívta övéit, majd Szalay talált be egyszer a vonalról. Begajnak ütöttünk oda a 39. perc elején, ő mindkét büntetőjét a helyére küldte, Bor viszont szép magasan kivezetett ziccerrel válaszolt (43-54). Szerzett labda után Hida ziccerezett, Szalay két büntetője után még időt kértek az albánok. Begaj beszórta negyedik hármasát, így végül 8 ponttal, 56-48-ra győztünk.
 
Győzelmünk azt jelenti, hogy a harmadik helyen zártuk a B csoportot 3-2-es mutatónkkal. Pénteken este 21 óra 30 perctől Észak-Macedóniával játszunk a 9-16. helyért.
 
 
Albánia - Magyarország 48-56 (12-11, 5-23, 16-14, 15-8)
 
U18-as B divíziós fiú Európa-bajnokság
Portugália, Matosinhos, Pavilhao Municipal de Custoias
Csoportkör, B csoport, 5. forduló
 
Albánia: Spahiu -, Vezi 8/6, Cahani 6/3, Begaj 17/12, Hida 11. Csere: Selenica -, Simo 2, Keri 4, Taflaj -.
 
Magyarország: Maly 1, Szita 3, Major 10, Laczházi 2, Angyal 9. Csere: Bor 5, Karda 2, Radó 7, Antalics 9, Kégel 3/3, Szalay 5.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek