U18-as női Eb: Remek védekezés, sima győzelem Oroszország ellen
07
Jul
2019
U18-as női Eb: Remek védekezés, sima győzelem Oroszország ellen
17:55  |  2019. Július. 07.

A tegnapi, Fehéroroszország elleni sima diadalt követően egy jóval nehezebb ellenfél, Oroszország várt a magyar női U18-as válogatottra a szarajevói Európa-bajnokságon. Lendületesen kezdett Völgyi Péter együttese, Kiss Angelika duplájával, valamint Boros Júlia gyors öt pontjával három perc alatt 7-2-es előnyt építettek ki a mieink – jött is az orosz időkérés. Pazar védekezéssel kezdtek a lányok, a játékrész felénél még mindig csak kettő pont állt ellenfelünk neve mellett, míg Mányoky 2+1-es akciójával mi 12-nél jártunk már. A következő akcióból Varga Alíz is faulttal együtt talált be, uralta az első perceket a magyar válogatott (17-3). Sorra adták el a labdákat az oroszok, továbbra is nagyszerűen működött a védekezés – olykor egész pályára is kimentek a lányok, hogy minél nehezebben álljon fel az ellenfél játéka. Az etap második felét inkább a küzdelem jellemezte, mintsem az eredményes játék, de nem lehetett okunk a panaszra, hiszen 19-5-öt mutatott a javunkra az eredményjelző.

A második negyedben ott folytattuk, ahol abbahagytuk, megint percekig nem találtak gyűrűbe az orosz lányok. 1/13-mal kezdtek mezőnyből, de ez legfőként Budácsikék védőmunkáját dicsérte, mindenhová odaértek honfitársaink (23-5). Támadásban ugyan egy kissé megálltunk, de így sem fenyegette veszély előnyünket – Varga triplájával 29-9-es előnnyel fordulhattunk a félidő utolsó öt percére. Angyal Barbara is bevágott egy távolit, az oroszok pedig 16 perc játékot követően átlépték a tíz pontos határt (32-11). Itt meg is álltak a nagyszünetig, ráadásul utolsó támadásuk során eladták a labdát, amiből sportszerűtlen hibát vétettek – 39-11-gyel zárult a félidő. 20 percen át nagyon komoly védőmunkát mutattak be tehát a lányok.

Szokatlan módon orosz kosárral kezdődött a második félidő, de Varga rögtön válaszolt egy trojkával. Kiss és Angyal is betaláltak, 30 fölött járt már a differencia (46-13). A meccsen először futott egy 5-0-t Oroszország, de azért komoly pánikot nem okozott ez – kézben tartották a meccset Dombaiék (49-18). Ebben a játékrészben már érezhetően lazult a mieink védelme, de nem is volt már szükség maximumon hajtani, hiszen eldőlt az összecsapás, és vele együtt a csoportgyőzelem is. A záró felvonásra Mányoky triplájával fordulhattunk, 57-26-os előnnyel.

Sok izgalmat nem tartogatott a negyedik negyed, de azért egy 12-0-s sorozattal kezdtük azt. A tegnapi derbihez hasonlóan minden játékos pályára került, a végére a negyvenet is elérte a különbség.Völgyi Péter lányai második mérkőzésüket is magabiztosan nyerték meg az Eb-n, és mivel az oroszok tegnap legyőzték a szerbeket, a magyarok már biztos csoportelsőként várhatják a hétfőn 20:45-kor kezdődő Szerbia elleni meccset.

 

Női U18-as Európa-bajnokság, Bosznia-Hercegovina, B csoport, 2. forduló

Magyarország – Oroszország 76 – 34 (19-5, 20-6, 18-15, 19-8)

 

Magyarország: Angyal 15/6, Boros J. 7/3, Dombai 4, Varga 10/6, Kiss 7.
Csere: Mányoky 9/6, Szirony -, Boros B. -, Keita 7/3, Budácsik 8, Horváth 5/3, Wentzel 4.

Oroszország: Andrushchenko 12/6, Godunova 2, Strebkova 5/3, Goncharova 4, Siiamkina -.
Csere: Filimonova -, Krymova 3, Rodionova -, Andreeva 3, Bobrik -, Kord 3, Kuzmitskaia 2.

 

Legnépszerűbb hírek