Győzelemmel indította a női U18-as Európa-bajnokságot a magyar válogatott
06
Aug
2022
Győzelemmel indította a női U18-as Európa-bajnokságot a magyar válogatott
17:40  |  2022. Augusztus. 06.

Szombaton megkezdődött Iráklion, Kréta szigetének legnagyobb városában az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. Völgyi Péter együttese elsőnek Svédország ellen lépett pályára, akik ellen 77-67-es győzelmet arattak.

A feldobást az ellenfél játékosa Lovisa Asbrink Hose szerezte meg. Az első kosarat azonban hazánk fiatal tehetsége Gyöngyösi Janka értékesítette, vagyis 2-0-nál Magyarország került lépéselőnybe. Ezt követően azonban fordult a kocka. Svédország indított támadást, rohamuk egészen 11-4-ig tartott. Ekkor Aho Tyra volt sikeres, majd ismét Gyöngyösi, végül pedig Katona Boglárka pontjai következtek. A svédek 13-10-nél kértek időt eligazításra. A rövid taktikai szünet jót tett Völgyi Péter együttesének. A negyed hajrájában 2 pontra zárkóztak fel (17-15), kiegyenlíteni azonban továbbra sem tudtak. Erről Olivia Harm közeli találatai gondoskodtak. Az első játékrész végül 20-18-al zárult.

A második etapot Oláh Fruzsina büntetője indította, amire Tiffany Barbosa-tól érkezett a válasz. A bedobó távolról volt sikeres (23-19). A svéd kosárszerzés azonban ezután sem állt meg. Ida Allberg újabb hárompontosa után egy közeli találat következett, amivel Svédország majdnem 10 pontra növelte előnyét. 28-19-nél Völgyi Péter vezetőedző kért időt együttesének. Visszatérve rögtön Milkovics Réka volt sikeres – találata három pontot dolgozott le a magyarok hátrányából. Az eligazítást követően azonban nem csak a támadásunk javult, hanem védekezésünk is. Lányaink sorozatos hibákra kényszerítették ellenfelüket – egy 9-0-ás magyar roham után 28-28-nál egyenlítettek Völgyi Péter tanítványai. Ekkor svéd időkérés következett. A magyarok remek teljesítményét azonban ez sem zavarta meg. A folytatásban, Holcz Rebeka találatával, – a mérkőzés kezdete óta előszőr – nemzetünk együttese került előnybe (28-30). Ezután megkezdődött a ki-ki játék, amikor is kosárra-kosár volt a válasz. A félidő utolsó egy percében 38-37-et mutatott a kijelző, ezúttal a svédek javára. A hátralévő időben további egy-egy kosár született, a csapatok egál 40-40-ről fordulhattak.

A nagyszünet után Magyarország tovább folytatta a magabiztos játékot. Alig két perc elteltével ismét lányaink voltak előnyben. Az eredményjelző 42-50-et mutatott és svéd időkérés következett. Visszatérve kialakult a 10 pontos különbség a felek között. Az összessített 52 magyar pontból 15-öt Gyöngyösi Janka, 11-et pedig Holcz Rebeka szerzett. Ezzel kimagaslóan a mezőny legeredményesebbjeinek bizonyultak. Ezt követően is tovább növekedett a magyarok előnye. 42-55-nél a bírók a svéd Lova Lagerlid-nak ítéltek sportszerűtlen hibát, amiért Katona Boglárka dobhatott kettőt. Miután mind a kettőt sikerült értékesítenie, Holcz Rebeka közeli találata következett. Ezzel az állás 42-59-re változott, és ismételten az ellenfél kért időt. Magyarország ezután sem engedett szorításán, és egészen a negyed hajrájáig 15 pont körül tartották a svédeket. Az utolsó két percben, – elsősorban Tilda Trygger játékának köszönhetően – ismét 10 pont alá férkőzött Svédország. A mérkőzés záró szakasza 53-63-ról folytatódhatott.

Az utolsó negyedben nagyobb sebességbe kapcsolt a svéd együttes. Az etap felénél 7-2 volt az állás, amivel Svédország 5 pontra zárkózott fel (60-65). Nemzetünk együttese minden idegszálával azon dolgozott, hogy megőrizze kialakított előnyét. Ez láthatóan sikerült is. Katona Boglárka büntetői, és Ágnes van Rijs közeli találata után ismét 10 ponthoz közelített a differencia. Megnyugodni azonban továbbra sem volt szabad, hisz az első csoportmérkőzésből több, mint három perc volt hátra. Ez az idő bőven elég a fordításhoz. Völgyi Péter tanítványai viszont egy pillanatra sem kényelmesedtek el. Laczkó Sára kosara 62-71-re változtatta az állást, és lányaink ezt követően is higgadtan, kiegyensúlyozottan kosárlabdáztak. A remek játéknak köszönhetően végül sikerült győzelemmel zárni a találkozót, az U18-as válogatott 77-67-es sikert aratott Svédország ellen.

 

SVÉDORSZÁG - MAGYARORSZÁG 67-77 (20-18, 20-22, 13-23, 14-14)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Heraklion University Hall
Mila Cavara, Martin Kucirek, Anna Belousova (Stavri Bello)

Svédország: Hose -, Barbosa 10/6, Eklov 15/6, Noyan 8, Trygger 17/6. Csere: Forss 5, Harm 5/3, Allberg 5/3, Englund -, Lagerlid -, Sorensen -, Szabó 2.

Magyarország: Laczkó 12/3, Strausz 2, Gyöngyösi 19/3, Holcz 15, Milkovics 10/6. Csere: Dobó 3/3, Oláh 1, van Rijs 2, Ács -, Aho 2, Katona 11, Pfeiffer -.

Legnépszerűbb hírek