Finnországot is legyőzte női U18-as válogatottunk
07
Aug
2022
Finnországot is legyőzte női U18-as válogatottunk
17:25  |  2022. Augusztus. 07.

Szombaton megkezdődött Iráklionban, Kréta szigetén az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. Völgyi Péter együttese másodszorra Finnország válogatotta ellen lépett pályára, akik ellen 79-70-es győzelmet aratott.

A mérkőzést fej-fej mellett indították a csapatok, három perc elteltével is még egál 6-6 volt az állás. Érdekesség, hogy mind a hat magyar pontot Holcz Rebeke szerezte. Magyarország végül 12-8-nál alakított ki “nagyobb” előnyt, ekkor pedig finn időkérés következett. Visszatérve az ellenfél kezdett pontszerzésbe. Sorozatba 5 pontot szereztek, amivel 12-13-nál magukhoz vették a vezetést. Végül Oláh Fruzsina hárompontosa billentette ismételten Magyarország felé a mérleget. Már az első pillanattól kezdve rendkívül izgalmas találkozót játszott Völgyi Péter együttese. Két percre a negyed vége előtt megintcsak kiegyenlítődött a párharc – 16-16 állt az eredményjelző táblán. A hátralévő időben is tovább folytatódott a harc. A játékrész végén Finnország csupán egy ponttal bizonyult jobbnak, így a második felvonás 22-23-ról folytatódhatott.

A következő tíz perc elején a finnek továbbra is szépen kosárlabdáztak. Két perc elteltével 5-0-nál jártak, amikor Gyöngyösi Janka találata következett (24-28). Ez azonban nem zavarta meg az ellenfél játékosait, magabiztos játékukkal 6 pontra növelték a felek közti különbséget (26-32). A hátrányból később Strausz Edina és Holcz Rebeka találatai faragtak le, amikkel a magyar válogatott 32-32-nél ismét kiegyenlített. Alig négy percre a nagyszünettől finn időkérés következett. A folytatásban, a megszokott módon fej-fej mellett haladt a találkozó. A félidő hajrája következett, amikor is 38-38-at regisztrálhattunk. A maradék időben Strausz Edina, – aki gyönyörűen időzített hátsó befutásból szerzett pontokat – illetve Aho Tyra voltak sikeresek, vagyis a felek 42-38-ról fordulhattak.

A második félidőt Finnország pontjai vezették fel. Kiegyenlíteni azonban nem tudott az ellenfél, erről Strausz Edina és Katona Boglárka közeli találatai gondoskodtak. Három perc után az állás 48-45-re változott. Az izgalmak azonban továbbra sem hagytak alább. Kosárra-kosár volt a válasz és még a képernyőn keresztül is érezni lehetett a csapatok koncentrációját. Ekkor a magyarok kapcsoltak magasabb sebességbe, és 6 pontra növelték előnyüket. 55-49-nél Finnország kért időt eligazításra. Visszatérve Milkovics Réka dobhatott két büntetőt, akit a taktikai szünet előtt dobás közben faultoltak – két rádobásából egyet sikerült értékesítenie. A finnek ezt kihasználva, kontratámadást indítottak, amit Elina Aarnisalo fejezett be kosárral (56-51). A maradék időben 2-2 további találat született mindkét oldalon. A mérkőzés záró szakasza így 60-55-ről kezdődhetett.

Finnország egy pillanatra sem könnyítettet meg lányaink dolgát. Az utolsó 10 perc során is nagy nyomást gyakoroltak Völgyi Péter együttesére, mind védekezésben, mind támadásban. A negyedik negyedet egy 4-0-ás rohammal kezdték, amivel egy pontra zárkóztak fel (60-59). Ekkor következett Milkovics Réka újabb találata. A magyar bedobó ezúttal távolról volt sikeres, amivel 10-ik dobott pontját szerezte meg, csapatának pedig tovább növelte előnyét. Laczkó Sára és Holcz Rebeka triplái után már 69-60 volt az állás. Magyarország előnye ekkor 9 pont volt, ami az eddigi legnagyobb különbségnek számított. Az egyre inkább fáradó finn együttes időkérése következett. Visszatérve az ellenfél minden energiáját mozgósította, Völgyi Péter tanítványai azonban végég őriték pár pontos előnyüket. Az utolsó négy perc következett, ekkor a kijelző 71-67-et mutatott. Ezután a magyarok egy 8-0-ás rohammal folytatták a játékot. Az utolsó percbe érkezve már nem is lehetett kérdés a győztes kiléte. Magyarország végül 79-70-re verte Finnországot, megszerezve ezzel második győzelmét a csoportban.

 

MAGYARORSZÁG - FINNORSZÁG 79-70 (22-23, 20-15, 18-17, 19-15)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Heraklion Arena "Dyo Aorakia"
Paulina Gajdosz, Duhan Köyici, Elvis Binders-Coders (Lucas Hubertus Vergoossen)

Magyarország: Laczkó 7/6, Strausz 12, Gyöngyösi 9/3, Holcz 13/3, Milkovics 10/3. Csere: Dobó 2, Oláh 6/6, van Rijs -, Ács -, Aho 2, Katona 16, Pfeiffer 2.

Finnország: Hellsten 2, Kanerva 15/12, Lemmila 12, Tuomi 6, Aaarnisalo 19. Csere: Mujunen -, Haddad -, Hakkarainen 2, Merivirta -, Savioja 5/3, Williams 3/3, Syla 6.

Legnépszerűbb hírek