U18-as női Eb: Vereség Litvániától
08
Aug
2022
U18-as női Eb: Vereség Litvániától
17:50  |  2022. Augusztus. 08.

Szombaton kezdetét vette Iráklionban, Kréta szigetén az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. Völgyi Péter tanítványai az utolsó csoportmérkőzésen Litvánia válogatotta ellen léptek pályára, akik ellen 72-56-os vereséget szenvedtek.

A csoportkört záró mérkőzés egy 5-0-ás litván hajrával indult. Magyar oldalról Strausz Edinától jött a válasz, amivel az állás 2-5-re változott. Ezután ismét litván pontok következtek. Juste Jocyte dobhatott két büntetőt, miután Gyöngyösi Janka dobás közben sportszerűtlen hibát vétett ellene. Ezután megint Strausz Edina volt sikeres, – sorozatban kétszer – mellyel Magyarország egy pontra zárkózott fel (6-7). Kiegyenlíteni azonban nem tudtak Völgyi Péter lányai. Újabb 4 pont érkezett Litvánia oldaláról, így 6-11-nél nemzetünk vezetőedzője kért időt. A folytatásban felgyorsultak lányaink, és jóval határozottabban támadtak litván ellenfelük ellen. Kizökkenteni azonban továbbra sem tudták őket. Litvánia magabiztos támadójátékának köszönhetően a negyed végéig előnyben maradt. A második felvonás 14-22-ről folytatódhatott. Érdekesség, hogy az etap során az ellenfél 18 rádobásból, 9-et értékesített, ez pedig pontosan 50 százalékra helyezi a dobóteljesítményüket. A magyarok ekkor 41.18 százaléknál jártak.

A következő játékrész Pfeiffer Virág büntetőjével indult. Ezt követően érkezett is rögtön a litvánok válasza, amivel a felek közti különbség 10 pont fölé nőtt (15-26). Bár magyar oldalról is jött pár pont, Völgyi Péter együttese továbbra sem találta a kiegyenlítéshez szükséges ritmust. A rosszabb sorozatot végül Holcz Rebeka hárompontosa törte meg. Ez láthatólag löketet adott lányainknak, és következőnek Katona Boglárka talált be. 22-28-nál litván időkérés következett. Viszatérve Katona dobhatott egy büntetőt, találata után pedig 23-28 állt az eredményjelzőn. Ezzel megkezdődött a szokásos adok-kapok játék. Az ellenfél legnagyobb fegyverének Rusne Augustinaite és Juste Jocyte játéka számított, akik egymagukban 21 pontot szereztek az összessített 33-ból. Magyar oldalon jobban eloszlottak a teljesítmények, igazi csapatként küzdöttek Völgyi Péter tanítványai. Három percre a nagyszünettől a különbség továbbra is 6 ponton állt. 29-35-nél magyar időkérés következett. A hátralévő időben csupán egy magyar, illetve két litván találat született. A felek így 31-39-ről fordulhattak.

A második félidőt Strausz Edina büntetője vezette fel. A válasz Juste Jocyte-tól érkezett, aki pedig távolról volt sikeres. Ezzel kialakult az eddigi legnagyobb különbség – 32-42-nél 10 pont lett a differencia. Litvánia viszont ezután sem engedett szorításán. Továbbra is dominálták a parketett, egyre több hibára kényszerítve lányainkat. A magyarok támadásai és védekezései is pontatlanokká váltak, ami esélyt adott az ellenfélnek, hogy tovább növelje előnyét. 32-47-nél a különbség 15 pontnál járt, a folytatásban pedig állandósulni látszott. 32-48-nál Völgyi Péter kért időt eligazításra. A statisztikai lapot nézve, a legnagyobb különbség a két csapat között, a lepattanók, illetve az eladott labdákban volt tapasztalható. A lepattanóharcot 32-23-ra, az eladott labdák csatáját pedig 8-12 arányban a litvánok vezették. A mérkőzés ezután Vilte Andrunaviciute három büntetőjével folytatódott, amiből hármat sikerült értékesítenie. Így, Dobó Lilla büntetői ellenére is, a különbség a 20 ponthoz közeledett (34-51). A negyed végére a magyaroknak a 17 pontos hátrányból egyet sikerült letornázniuk, így a záró szakasz 39-55-ről folytatódhatott.

A játék képe az utolsó negyed során sem változott. Litván pontokkal folytatódott a találkozó, majd Milkovics Réka büntetői következtek. A folytatásban, Murphy-törvényének megfelőlen a magyar kispadnak ítéltek technikai hibát a bírók, amiért az ellenfél egy bünteőt dobhatott. A sikeres találattal, illetve további 5 ponttal a különbség elérte a 20 pontot. 43-63-nál magyar időkérés következett. Ezen a ponton már mondhatni lehetett, hogy Litvánia bebiztosította győzelmét, lendületük azonban ezután sem csökkent. Pontos védekezésük mellett higgadtan támadtak, ez pedig jócskán megnehezítette együttesünk dolgát. Öt percre a mérkőzés végétől 43-65 volt olvasható az eredményjelzőn. A folytatásban azonban megváltozott a meccs ritmusa. Lányaink dominánsabban léptek fel, letámadták ellenfelüket. Ez, azt eredményezte, hogy 10 pont közelire faragták le hátrányukat. Az utolsó egy percben 54-67-et mutatott a kijelző. 14 ponton állt a különbség, amikor a magyarok bevetették utolsó fegyverüket. Faultokkal próbálták meg lassítani az ellenfél játékát, a fordításhoz viszont ez már késő volt. Litvánia végül 72-56-os győzelemmel zárta a csoportkör utolsó mérkőzését.

 

MAGYARORSZÁG - LITVÁNIA 56-72 (14-22, 17-17, 8-16, 17-17)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Heraklion University Hall
Silvia Marziali, Bojan Jovanic, Emma Perry (Stavri Bello)

Magyarország: Laczkó 10/6, Strausz 7, Gyöngyösi 2, Holcz 7/3, Milkovics 11. Csere: Dobó 9, Oláh -, van Rijs -, Ács -, Aho -, Katona 7, Pfeiffer 3.

Litvánia: Augustinaite 21/6, Jocyte 17/6, Sirtautaite 10, Pliatkute 4, Raulusaityte 11. Csere: Andrunaviciute 6, Sedereviciute 3, Jureviciute -, Kraujelis -, Pernavaite -, Pupkeviciute -, Rimkeviciute -.

Legnépszerűbb hírek