Női U18-as Európa-bajnokság: Nagy csatában vereség Németországtól
10
Aug
2022
Női U18-as Európa-bajnokság: Nagy csatában vereség Németországtól
22:30  |  2022. Augusztus. 10.

Múlt szombaton vette kezdetét Iráklionban, Kréta szigetén az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. Völgyi Péter együttese a nyolcaddöntők alkalmával Németország válogatotta ellen lépett pályára. Végül 56-55-ös vereséget szenvedtek, ezzel pedig az alsóházban folytathatják az Európa-bajnokság küzdelmeit.

A találkozó már az első pillanattól kezdve kiélezett volt. Az első pontokat Németország szerezte, ám lányaink gyorsan kiegyenlítettek (4-4). A vezetést azonban nem tudták átvenni Völgyi Péter tanítványai, és 6-4-nél ismételten a németek voltak lépéselőnyben. Ezután is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egészen 12-6-ig, ekkor pedig magyar időkérés következett. Visszatérve felvették a ritmust lányaink, és 14-11-nél három pontra zárkóztak fel. Németország azonban könyörtelen tempót diktált, nehéz volt rajtuk fogást találni. A negyed utolsó perce következett. Az ellenfélből előszőr Leoni Kreyenfeld volt sikeres, majd az utolsó pillanatban Katona Boglárka talált be távolról. Ezzel az állás 16-14-re változott, innen folytatódhatott a második felvonás.

A következő 10 percet is a németek pontjai vezették fel – Hilke Feldrappe kosarát láthattuk. Csapatunkat Strausz Edina tartotta partiban, aki szép megoldásaival sorozatban kétszer is sikeres volt. Ezzel az állás ismét egál lett (18-18). Az előzőkhöz hasonlóan azonban most sem történt fordítás. Sőt, a németek megintcsak magasabb sebességbe kapcsoltak – Hilke Feldrappe újabb pontjaival, Frieda Buhner büntetőjével, majd Noreen Stockle triplájával 24-18-ra váltott a kijelző. A németek ezután jó ideig stabilan tartották előnyüket. Egészen 28-27-ig, amikor Laczkó Sára hárompontosával 1 pontra zárkóztak fel mieink. Két percre a nagyszünettől német időkérés következett. A hátralévő időben Németország továbbra sem engedett szorításán. További egy kosárrl 30-27-re változtatták az állást – innen fordulhattak a felek.

A második félidő egy 3-0-ás német rohammal indult. Ezután Strausz Edina büntetője, illetve Holcz Rebeka zicere következett. Öt perc elteltével ezzel be is indult a pontszerzés. Az ötödik percben 35-30-as állást regisztrálhattunk, majd vezetőedzőnk kért időt eligazításra. A folytatásban a különbség továbbra is öt pont körül táncolt, majd Strausz Edina büntetőjével, illetve Aho Tyra kosarával 1 pontra nem zárkóztak fel mieink. A németek támadásain azonban ezután sem találtak fogást lányaink. Higgadtan és magabiztosan támadt az ellenfél, amivel végig válogatottunk előtt tudtak maradni. A negyed utolsó kosarát is ők szerezték, egy demoralizáló, utolsó másodperces triplát értékesített Mailien Rolf. Ezzel az állás 48-41-re változott – innen kezdődhetett a mérkőzés utolsó játékrésze.

A záró szakasz során, mintha újult erőre kapott volna nemzetünk együttese. Két perc leforgása alatt 10-2-es rohamba kezdtek, amivel 50-51-nél át is vették a vezetést. Azonban a németeknek sem kelett több. Minden energiájukat mozgósították, hogy lépést tartsanak lányainkkal, ez pedig látszólag sikerült is. 52-51-nél ismét az ellenfél került lépéselőnybe. Bár a nap utolsó mérkőzését játszották a csapatok, az egész csarnok együtt élt a játékkal. Az utolsó percek következtek, a németek pedig továbbra is 3 pontos előnyben voltak (54-51). Holcz Rebeka büntetőin volt a sor – a fiatal bedobó hideg fejjel dobta be a kettőből-kettőt. Ahogy pergett az idő, úgy nőtt csapatunk koncentrációja is. Védekezésben az utolsó másodpercekig gátolták a németek pontszerzését, támadásban pedig több és több hibára kényszerítették az ellenfelet. 54-55-nél ismét felénk billent a mérleg, s ekkor Németország kért időt. Jöhetett a mérkőzés hajrája. Pattanásig feszült a hangulat, a csapatok pedig fej-fej mellett haladtak. Az utolsó 1 percben ismét a németeknél volt az egy pontos előny – 56-55-nél ezúttal mieink kértek időt. Megkezdődött a visszaszámlálás. Magyarország védekezési stratégiát váltott, egész pályán támadta le ellenfelét, ami sikeresnek bizonyult. Labdát szereztek lányaink, amivel Milkovics Réka indított támadást. Pontot szerezni azonban nem tudtak, így az állás továbbra is 56-55 volt. A mérkőzésből 11 másodperc volt hátra és a németeké volt a labda. A védekezés során Oláh Fruzsina szerzett labdát, akit később dobás közben faultoltak. Bedobónk kettőt dobhatott, de mindkettőt kihagyta, így a győzelmet Németország szerezte meg. Nagyot küzdött válogatottunk, de az 56-55-ös vereség azt jelenti, a 9-16. helyért folytathatja a tornát Völgyi Péter együttese..

 

NÉMETORSZÁG - MAGYARORSZÁG 56-55 (16-14, 14-13, 18-14, 8-14)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Heraklion Arena "Dyo Aorakia"
Manuel Mazzoni, Özge Şentürk Bayraktar, Elvis Binders-Coders (Stavri Bello)

Németország: Buhner 22, Feldrappe 4, Kroger 6, Falk 2, Rolf 7/3. Csere: Brochlitz -, Kreyenfeld 2, Diala -, Djuela -, Haw -, Horvath 2, Stockle 11/9.

Magyarország: Laczkó 5/3, Strausz 6, Gyöngyösi 4/3, Holcz 9, Milkovics 7/3. Csere: Dobó 5/3, Oláh 8/6, van Rijs -, Ács 4, Aho 4, Katona 3/3, Pfeiffer -.

 

Legnépszerűbb hírek