Női U18-as Eb: A 11. helyen végzett a magyar válogatott
14
Aug
2022
Női U18-as Eb: A 11. helyen végzett a magyar válogatott
15:00  |  2022. Augusztus. 14.

Vasárnap este lezárul a Görögországban megrendezett U18-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott utolsó mérkőzésén Belgium ellen lépett pályára, akik ellen 63-56-os győzelmet arattak. Völgyi Péter együttese ezzel a torna 11. helyén zárt.

A találkozót Nastja Claessens kosara vezette fel, amivel Belgium került lépéselőnybe. Később Magyarország 2-2-nél egyenlített. Ezután viszont ritmust váltott az ellenfél. Sorozatban 5 pontot szereztek a belgák, amivel az állás 7-2-re változott. Ekkor magyar időkérés következett. Belgium lendületet viszont a taktikai szünet után sem lassult. Előbb egy triplát, majd egy közeli találatot értékesítettek, amivel 10 pontra növelték a különbséget (12-2). A folytatásban a mieink is betaláltak, Laczkó Sára volt sikeres és ezzel 14-6-os állást regisztrálhattunk. Dobó Lilla kosara után ezúttal belga időkérés következett (14-8). A folytatásban inkább a mieink támadójátéka dominált a pályán – 16-13-nál ismét 3 pontra csökkentették hátrányukat. Kiegyenlíteni azonban továbbra sem tudtak Völgyi Péter tanítványai. A belgák stabilan tartották magukat, elsősorban kemény védekezésüknek köszönhetően. Az első negyedet végül 20-15-re nyerték, innen folytatódhatott a második felvonás is.

A következő tíz perc Strausz Edina büntetőivel folytatódhatott – a fiatal center két rádobásból egyet értékesített. Ez, bár 1 pontot lefaragott együttesünk hátrányából, továbbra is édes kevés volt az egyenlítéshez, illetve fordításhoz. Ezt követően fej-fej mellett haladt a 11. helyért zajló csata. Lányaink ismét közel jártak a fordításhoz, 21-20-nál 1 pontra sikerült felzárkózniuk, Belgium ekkor azonban megint csak erélyesebben lépett fel. A különbség hosszú percekig 4 pont körül mozgott, míg nem 26-25-nél újból felzárkózott együttesünk. Ekkor Alicia Adele Courthiau találata következett, amivel az állás 28-25-re változott. Két percre a nagyszünettől magyar időkérés következett. A mérkőzést elnézve, a magyarok legnagyobb hibája a pontatlanság volt, mind védekezésben, mind pedig támadásba. Bár Belgium több eladott labdával játszott, támadásaikat mégis pontosabban, és ezáltal több sikerrel is hajtották végre. A hátralévő időben egy újabb belga kosár adódott hozzá az eredményhez, majd Ács Luca büntetői következtek. Ács végül kettőből egyet értékes-tett. Az félidő utolsó találatát pedig Oláh Fruzsina szerezte, aki távolról volt sikeres. Ezzel az állás 30-29-re változott, a csapatok innen fordulhattak.

A második félidő Gyöngyösi Janka sikeres ziccerével indult, ezzel Magyarország – a mérkőzés kezdete óta előszőr – átvette a vezetést. Ezután Holcz Rebeka is betalált, amivel pedig 30-33-ra változott a eredmény. Hátradőlni viszont továbbra sem tudtak Völgyi Péter tanítványai. A belgák ugyanis magasabb fokozatba kapcsoltak és 37-37-nél ismét kiegyenlítették a találkozót. Emma Vindevogel ezután sorozatban kétszer is sikeres volt, vagyis visszaállt a megszokott 4 pontos különbség. 41-37-nél magyar időkérés következett. Visszatérve Laczkó Sára dobott hárompontost, a mérleg viszont továbbra is a belgák felé billent. Egészen 44-45-ig az ellenfél élvezhette a lépéselőnyt, ám ekkor lányaink ismételten fordítottak. Másfél percre a negyed vége előtt Belgium kért időt eligazításra. A hátralévő időben Holcz Rebeka egy 2+1-es akciót értékesített, amivel az állás 44-48-ra változott. A mérkőzés záró szakasza 4 pontos magyar előnnyel folytatódhatott.

A végső játékrészt szintén Gyöngyösi Janka találatai vezették fel. Közeli, illetve távoli találatával együttesünk előnye immár 9 pont volt (44-53). A következő percekben a játék képe tulajdonképpen nem változott. Két belga, illetve egy hazai találattal később az eredményjelző 48-55-et mutatott és magyar időkérés következett. Visszatérve felpörögtek lányaink és magabiztosan tartották kialakított előnyüket. A mérkőzés hajrája következett. A csapatok az eddig tartalékolt energiákat mozgósították, izgalmassá téve az utolsó perceket. A végső egy percben továbbra is Magyarországé volt az öt pontos előny – már szinte érezhető volt a győzelem. Belgium faultokkal próbálta meg kontrollálni a játékot és a különbséget, de már nem volt idejük változtatni a végkimenetelen. Az egész mérkőzést tekintve a magyarok a harmadik negyedben fordítottak, majd kitartó játékkal és 63-56-os győzelemmel megszerezték a 11. helyezést az U18-as Európa-bajnokságon.

 

BELGIUM - MAGYARORSZÁG 56-63 (20-15, 10-14, 14-19, 12-15)

FIBA U18 Women's European Championship
Iráklion, Görögország
Duhan Köyici, Edgar Ceccarelli, Petar Pesic (Lucas Hubertus Vergossen)

Belgium: Claessens 19/9, De Munck 4, Bah 8/3, Courthiau 8, Vindevogel 10. Csere: Cuyvers -, Denys 2, Katako-Mwaka -, Tremblez 2, Battiston -, Boosten 1, Daelemans 2.

Magyarország: Laczkó 11/3, Gyöngyösi 11/3, Katona 2, Strausz 2, Holcz 13. Csere: Pfeiffer -, Milkovics -, Van Rijs 4, Aho -, Ács 6, Oláh 9/3, Dobó 5.

Legnépszerűbb hírek