Győzelemmel kezdett a világbajnokságon U19-es női válogatottunk
20
Jul
2019
Győzelemmel kezdett a világbajnokságon U19-es női válogatottunk
11:20  |  2019. Július. 20.

Korea ellen kezdte meg szereplését női U19-es válogatottunk a thaiföldi világbajnokságon – mint korábban beszámoltunk róla, az Egyesült Államok és Ausztrália tagja még a csoportnak, kimondottan nehéz ellenfeleket kapott tehát Völgyi Péter együttese. A mieink sok utazással a lábakban, de jó élményekkel érkezhettek Bangkokba, hiszen a szarajevói Európa-bajnokságon ezüstérmesként zártak Angyal Barbaráék, stabilizálva helyüket a kontinens élcsapatai között.

5-0-val kezdték a találkozót az ázsiaiak, a magyar csapat első kosarára három percet kellett várni. Hamar utolértük azonban a koreaiakat, 6-6 után 10-8-ra már mi vezettünk – Dombai, Horváth és Wentzel is betaláltak. Az első negyed nagy részében fej-fej mellett haladtak a felek, 14-13-at követően azonban némileg el tudtunk lépni a sokat szabálytalankodó ellenféltől – Kiss, Angyal és Wentzel is büntetőzhetett, 23-16-os előnnyel zártuk a nyitó játékrészt.

A folytatásban igyekezett zárkózni Korea, többször is visszajöttek három pontnyira, ám Wentzel és Kiss találataival kitartott előnyünk. Boros Júlia hintett be egy triplát, amivel már nyolccal tartottunk előrébb, fokozatosan vette át a játék irányítását a magyar válogatott (34-26). Kiss ziccerével csakhamar tíz pontra nőtt a fór, de ez nem jelentette azt, hogy könnyű ellenfél lett volna az ázsiai gárda, megküzdöttek minden labdáért. Boros tört be szépen, és fejezte be palánkos kettessel az akciót, 43-31-gyel mehettek a csapatok a nagyszünetre – a második etap is a miénk lett.

Wentzel Nóra tíz pontot szállított a padról 6/8-as büntetőzéssel, őt Kiss Angelika követte 8 egységgel – szépen eloszlottak a terhek a magyar csapatnál. Koreai oldalon Sohee Lee szintén 10 pontnál járt, de ehhez 11 dobásra volt szüksége – csapatszinten 28%-kal dobtak a kékmezesek, míg a mieink kerek 50-nel.

Gyors kosárváltásokkal indult a harmadik negyed, de ebből inkább honfitársaink jöttek ki jól, 50-34-nél a koreai mester volt kénytelen időt kérni. Már a húszat közelítette a differencia, ám két könnyű ziccerrel faragni tudták hátrányukat az ázsiaiak, ezúttal Völgyi mester rendelte magához csapatát (53-38). Némileg megtorpantunk, ám Dombai hátára vette a csapatot – alig több mint egy perc alatt hét pontot szórt be a Vasasból Győrbe távozó tehetség, meg is lett a bűvös húszas különbség (62-42). Még két közelit hozzátett így sem szerény pontmennyiségéhez Dombai, a félidei négy egységére 11-et „pakolt” rá a harmadik etapban, nagyrészt ő húzta ebben a szakaszban a magyar válogatottat (66-51).

Angyal dobott egy leütés utáni tempót a záró felvonás elején, de védőoldalon továbbra is sokat szabálytalankodtunk – Dombai és Mányoky is négy hibánál tartott már. 70-59-ig jött fel Korea, megint beragadtunk kissé – hat és fél perc volt még hátra, Völgyi Péter jobbnak látta, ha időt kér. Agresszívan, sok faulttal védekeztek az ázsiaiak, de Wentzel és Boros így is betaláltak, újabb zárkózási kísérletet vertek vissza a lányok (76-59). Az utolsó perceket szépen hozta le a válogatott, Wentzel saroktriplájával, valamint Kéita duplájával újfent húsz fölött járt vezetésünk – magabiztos játékkal nyerte első mérkőzését a világbajnokságon Völgyi Péter együttese, folytatás vasá0rnap, magyar idő szerint 7:15-kor Ausztrália ellen.

 

 

Női U19-es világbajnokság, Thaiföld, 1. forduló

Magyarország – Korea  92 – 68 (23-16, 20-15, 23-20, 26-17)

Magyarország: Angyal 10/3, Boros J. 12/6, Dombai 17/9, Mányoky 9, Kiss 13.
Csere: Kéita 7, Budácsik -, Wentzel 15/3, Horváth 7, Boros B. -, Szirony 2.

Korea: Eom 9, Heo 8/3, Soh. Lee 16/9, H. Lee 15, J. Park 14/3.
Csere: Choe -, Jung 8, Shin 2, Soo. Lee 2, I. Park 2, Sun -. 

  

Legnépszerűbb hírek