Női U19-es vb: Nem bírtunk a villámléptű japánokkal
24
Jul
2019
Női U19-es vb: Nem bírtunk a villámléptű japánokkal
13:25  |  2019. Július. 24.

Koreát a nyitónapon legyőzte, Ausztráliától és az Egyesült Államoktól azonban vereséget szenvedett, így csoportja harmadik helyén végzett a thaiföldi U19-es világbajnokságon korosztályos női válogatottunk. Az ilyenkor szokásos lebonyolítás alapján ilyenkor egy másik csoport – jelen esetben a D jelű négyes – másodikját kapjuk ellenfélül, ez esetünkben Japán gárdáját jelentette. A szigetországiakra nem lehet mondani, hogy magasak lennének, viszont Koreához hasonlóan kellemetlen stílusban játszanak, és igen gyorsak. Ez a rendszer néha megágyaz egy-két érdekes eredménynek, ilyen volt a keresztjáték első mérkőzése is, ahol a 3-0-s mérleggel csoportelső Lettország 30 pont fölötti vereséget szenvedett a 0-3-as Malitól – ezzel a sorozat 1985 óta íródó történelme során először jutott afrikai gárda a legjobb nyolc közé.

Válogatottunknál mindenki egészséges az egyenes kieséses szakaszhoz érkezve, a tegnapi, USA ellen mérkőzést követően Szirony Dorina fájlalta a bokáját, de mára a jelek szerint rendbe jött a győriek erőcsatára. 17 éves átlagéletkorával a mezőny – a házigazda Thaifölddel egyetemben – legfiatalabb csapata a magyar, a japánok azonban átlagban két évvel idősebbek, ők holtversenyben elsők ebben az összevetésben – keretük nagy része 2000-es születésű, míg nálunk csak 2001-es és 2002-es játékosok pattogtatnak.    

Varga Alíz belépésével indult a találkozó, Kiss Angelika szolgálta ki a Sopron Basket újdonsült játékosát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az ázsiaiak lábmunkája rendben volt, de négy perc után így is vezettünk 6-2-re. Varga egy triplát is behintett, de Japán középtávoli tempókkal fordított, Völgyi Péter ki is kérte első idejét (10-11). Viszonylag sok volt az eladott labda mindkét oldalon, és a rohanós stílus egyelőre nem nekünk kedvezett - egy 2+1-es játék után egy hármast is bekaptunk. A negyed végén labdát vesztettünk, japán ziccerrel zárult az első etap (15-19).

Hasonló módon kezdődött a második is, hamar tízpontos hátrányba kerültünk (15-25). 8-0-val kezdte a játékrészt ellenfelünk, ami nem volt jó ómen, hiszen a tegnapi játéknapon az USA ellen 4-24-re buktuk el ezt a szakaszt – kellett valaki, aki a hátára veszi a csapatot. Futottunk is egy gyors 6-0-t Mányoky, Kiss és Dombai révén, sőt Boros Júlia is eredményes volt közelről (23-27). Bátran törtek gyűrűre a magassági hátrányban lévő japánok, és vagy kosárral, vagy kiharcolt szabálytalansággal fejezték be ezeket az akciókat – el is léptek újra tíz egységgel. A félidő vége sem sikerült igazán, tíz pontot szereztünk a negyedben, így 25-37-tel mehettünk nagyszünetre.

 

Már-már szokásosnak mondható japán ziccerrel indult a harmadik felvonás, Varga válaszolt közelről. Dombai 2+1-ével bejöttünk 10 alá, Budácsik pedig előbb szerelt a védőoldalon, majd betalált a másikon – jött is az ázsiai időkérés (32-39). Angyal és Dombai révén lendületben maradtunk támadásban, de védekezésben csúsztak be hibák, nehéz volt lábbal tartani az ellenfelet. A negyed derekához 38-44-gyel érkeztünk, de egy támadóidő végén szórt hármassal visszaverte a rohamot Japán. 1/11-nél jártunk távolról, megint megálltunk támadásban, sokadjára lépett el tízzel az ellenfél. A játékrész hajrája megint nem a mieink akarata szerint alakult, kettő pontot sikerült faragnunk hátrányunkból az utolsó etapra fordulva (47-57).

Boros és Angyal dupláival kezdtük a negyedet, hat pontra jöttünk fel (53-59). Boros még két szép betörést csinált, de a japánok is betalálgattak, felváltva estek a kosarak ebben a szakaszban. Budácsik két gyors faultot ütött, le kellett ülnie a védekezésben egyébként jól teljesítő magasembernek (57-64). Mányoky kosarával és gólpasszával már csak három pont maradt az ázsiai fórból, négy perc volt már csak hátra. Varga ziccere kimaradt, a túloldalon egy nehéz tempó viszont beakadt, időt kellett kérni Völgyi mesternek (63-68). Ez sem segített azonban, nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz a lányok – az utolsó két percben rutinosan őrizte előnyét az ázsiai csapat.  A magyar válogatott végig hátrányban játszva szenvedett vereséget a kellemetlen stílusú Japántól, így nem jutottak a legjobb nyolcba Mányoky Rékáék – az alsó ági helyosztón folytatja a csapat, Thaiföld lesz az ellenfél pénteken.

 

 

Női U19-es világbajnokság, Thaiföld, Nyolcaddöntő

Magyarország – Japán  68-76 (15-19, 10-18, 22-20, 21-19)

 

Magyarország: Angyal 10, Boros J. 10, Dombai 13, Varga 7/3, Kiss 7.
Csere: Kéita 4, Mányoky 13/3, Wentzel 2, Budácsik 2.

 

Japán: Ishihara 6, Todo 21/6, Konno 9, Takehara 9, Imori 6.
Csere: Okuyama -, Ikeda 14, Ishimaki 6/3, McArthur -, Sakamoto -, Ohhara 5/3.

 

Legnépszerűbb hírek