Szombaton rajtol a debreceni női U19-es világbajnokság
06
Aug
2021
Szombaton rajtol a debreceni női U19-es világbajnokság
14:00  |  2021. Augusztus. 06.

Szombaton kezdetét veszi a FIBA U19 Women’s Basketball World Cup, vagyis az U19-es korosztály világbajnoksága. A rangos eseménynek az utóbbi években több sikeres 3x3-as rendezvényt lebonyolító Debrecen ad otthont, a Cívisváros tehát a „hagyományos” szakágban is megbízható partnere a nemzetközi szövetségnek.

A mérkőzésekre két helyszínen, az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban, illetve a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban kerül sor augusztus 7-15. között. A találkozók díjmentesen, védettségi igazolvánnyal tekinthetőek meg a helyszínen – a szervezők szép számú nézőközönséget várnak.

U19-es vb-t 1985 óta rendeznek a női szakágban. 2005-ig négyévente, azóta kétévente gyűlnek össze a korosztály legjobbjai ezen seregszemlére, ez tehát a 14. ilyen jellegű világbajnokság. A világ első számú kosaras nagyhatalma, az Egyesült Államok nyolc alkalommal diadalmaskodott a torna történetében, a legutóbbi nyolc kiírásból hét amerikai aranyéremmel zárult. A korábbi MVP-k között olyan nagy neveket találunk, mint a tokiói olimpiai csapatban is húzóembernek számító Breanna Stewart vagy A’Ja Wilson, de a 2015-ben győztes amerikai válogatottnak tagja volt például a friss soproni szerzemény – és szintén olimpikon - Napheesa Collier is.

Magyarország legutóbb a 2019-es thaiföldi vb-n képviseltette magát, az Európa-bajnoki ezüstérmes hölgykoszorú a torna 10. helyén végzett Völgyi Péter irányításával. Az akkori keretből hárman maradtak „hírmondónak”, a csapatkapitány Dombai Réka mellett Boros Júlia és Aya Kéita szerepelt Bangkokban.  

A szövetségi kapitányi teendőket ezúttal Cziczás László látja el, segítői Horváth Zsófia és Laczka Miklós. A csapatvezető Fűzy András, a gárda technikai vezetője Sarkadi Nagy Ágnes, a gyúró Fekete Krisztián. A magyar válogatott a B csoportba kapott besorolást a 16 csapatos tornán, Oroszország, Tajvan és Argentína lesznek a mieink csoportellenfelei. A lányok augusztus 7-én 17:30-kor kezdenek Tajvan ellen a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, majd 8-án ugyanott mérkőznek Oroszországgal, szintén 17:30-as kezdettel. A 9-i szünnapot követően Argentína ellen zárja a csoportmeccsek sorát válogatottunk, a korábbiakhoz hasonlóan 17:30-as kezdettel, a Hódosban.

11-én, vagyis szerdán következik a keresztjáték, 13-án a negyeddöntők, 14-én az elődöntők lesznek terítéken. A torna 15-én, vasárnap zárul a helyosztókkal. A világbajnokság részletes programja ide kattintva érhető el, a mérkőzéseket a FIBA YouTube-csatornáján lehet élőben követni.

 

Ami a magyar keretet illeti, egyértelműen a csapatkapitány Dombaitól várja a közvélemény, hogy a csapat élére álljon. Az UNI Győr MÉLY-ÚT gárdájában Iványi Dalma keze alatt pallérozódó tehetség harmadik alkalommal ölti magára a válogatott mezét világbajnokságon, hiszen Thaiföld előtt 2018-ban Minszkben is képviselte hazánkat, akkor még U17-ben.

Szintén fontos láncszem lehet a Dombaihoz hasonlóan 2002-es születésű Boros Júlia. A BEAC-ban remek idényt futott a védekezésben is támadásban egyaránt hasznos hátvéd, 11 pontos meccsenkénti pontátlaga mellett 38%-kal célzott a triplavonalon túlról. Dombai tavalyi klubtársai, Kéita Aya Győrből az Egyesült Államokba teszi át székhelyét a következő idénytől, a University of San Francisco hallgatója lesz. Szintén a Rába partján csiszolja tudását Rozmán Lilla, a hármas poszton bevethető 174 cm magas játékos az egyetemi bajnokságban 9.8, az amatőr bajnokság Piros csoportjában pedig 8.3 pontos átlagot szállított idén. A 2002-es hölgyek sorát a Vasas bedobója, Madár Eszter zárja, vele a tavalyi Ifjúsági Fesztiválon már megismerkedhettek a hajdúsági kosárkedvelők, ahol is aranyéremig vezette a női A válogatottat. Szintén négyes poszton bevethető a Soproni Darazsak Sportakadémia tehetsége, Sitku Zsuzsanna – 9.4 pontja mellé 4.8 lepattanót és 1.4 blokkot átlagolt a Piros csoportban a 188 centiméter magas játékos. A Szekszárdon pattogtató Miklós Melinda – Madárhoz, Boroshoz és Dombaihoz hasonlóan – komolyabb A csoportos meccsrutinnal rendelkezik, hiszen a legutóbbi évadban 29 mérkőzésen lépett pályára a tolnaiak színeiben, 20 találkozón ráadásul kezdőként. Az egykori Csatás trió, Krasovec Lili, Rakita Lili és Telegdy Zsófia szintén komoly erősségei lehetnek a nemzeti csapatnak – Krasovec a Stella Azzurra gárdáját erősíti, Rakita nemrég tette át a székhelyét a fővárosból Ceglédre, míg a sportos famíliából származó Telegdy 2022-től a Kansas Egyetem hallgatója lesz. Két 2004-es születésű játékos is van a keretben, a junior MVP, Hepp Kupa aranyérmes Csata-nevelés Gyöngyösi Janka, valamint a szekszárdi Holcz Rebeka – mindketten bevethetőek hármas és négyes poszton is.           

Legnépszerűbb hírek