A világbajnoki elődöntőért játszik női U19-es válogatottunk
13
Aug
2021
A világbajnoki elődöntőért játszik női U19-es válogatottunk
12:45  |  2021. Augusztus. 13.

Pénteken 17 óra 30 perctől Csehországgal vív negyeddöntőt a magyar válogatott a debreceni női U19-es világbajnokságon.

A magyar válogatott a szerdai nyolcaddöntőben óriási küzdelemben 54-48-ra verte Olaszországot. Világversenyekre jellemző igazi rájátszás szituáció volt. Rendkívül kemény csatát láthattuk, ahol mindkét csapat előtt adódott lehetőség, hogy magához ragadja az irányítást. A mieink nagyon jól kezdtek és a második negyedben 13 ponttal is vezettek. Ezt követően az olaszok akarata érvényesült és egy hosszabb kosárcsendünket kihasználva fordítottak. A végjáték viszont a magyar csapaté volt és ez mutatja a lányok erejét - írja a wbasket.hu

Az olaszok ellen 35.8%-al (19/53) dobott a csapatunk mezőnyből. Hét triplája született válogatottunknak, ami kiemelkedő arány és a folytatásban is nagy fegyver lehet. USA mögött a magyar együttes dobja a legjobb százalékkal a hárompontosokat. Nem mindennapi ezt a mondatot leírni egy világversenyen. A szerzett labdákban és a gólpasszokban fej-fej mellett haladt az olasz és a magyar alakulat szerdán. A magyar válogatottnak viszont 23 eladott labdája volt. Eddig ezen a tornán ez a legtöbb a mieinktől. A harmadik negyed elejének kritikus szakaszában ugrott meg ez a mutató, amire mindenképpen figyelni kell a folytatásban.


Továbbra is nagy fegyvertény a mieink szereplését nézve, hogy kiválóan megoszlanak a terhek a játékosok között. Tíz játékos átlagol 13.9 és 27.2 perc között, öten érik el legalább a 9-es teljesítmény-index átlagot és hárman a 10-es pontátlagot. Nem egy-két kiemelkedő egyéni megoldásra épít csapatunk, hanem mindenki kiveszi a részét a mérkőzésekből. Erről árulkodik az, hogy a fontos statisztikai mutatókban az első háromban nincsenek magyar játékosok, viszont a top 10-15 környékén rendre ketten-hárman helyet kapnak és ez a jövő szempontjából sokkal fontosabb. Eddig több, mint előremutató a hazai világbajnokság tapasztalata.

Az ellenfél Csehország lesz a negyeddöntőben, akik eggyel kevesebb mérkőzést játszottak, mint a mieink. A nyitó napon a később érkező Mali nem tudott kiállni ellenük. Azt 20-0-val megkapták. Utána Kanadától 79-71-re kikaptak, majd Japánt 63-58-ra verték. Ezzel megnyerték a D-csoportot és így a C-csoport negyedikjével Brazíliával mérkőztek a nyolcaddöntőben. Szoros első félidő után a harmadik negyedben érvényesítették fölényüket a 15-15 pontos Katerina Zeithammerova és Petra Malikova vezetésével. Furcsa meccs kerekedett, 87 mezőnykísérelttel zártak a csehek. A braziloknak 24 eladott labdájuk volt és ebből a csehek 26 pontot szerzetek. A magassági fölényét is érvényesítette a cseh alakulat, 23 támadó-lepattanót jegyeztek és 21 pontot értek el második esélyből. Ebből látszik, hogy rengeteg támadást vezettek az összecsapáson.


A csehek kerete a 2018-as U16-os Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző csapatra épül. Abból a keretből heten vannak most is itt. Simona Fiserova, Petra Malikova és Katerina Zeithammerova a 2002-es cseh generáció motorjai. Debrecenben Petra Malikova teljesítmény-index átlaga a legjobb, 14.7-es. Őt a FIBA MVP szavazásán Dombai Rékával együtt külön ki is emelték. Kereken öt gólpasszt átlagol a tornán. A centerük Simona Fiserova 8 pont, 8 lepattanós átlagnál tart. A külső sorban Zeithammerova 13 pontot átlagol. Helyet kapott a keretükben a 2005-ös születésű Dominika Paurová. A Hradec Kralove bedobója 14.7 pontot és 10.3 lepattanót átlagolt.

A FIBA utánpótlás tornákon talán a negyeddöntők napja a legnehezebb versenyhelyzet. Szombat óta már a negyedik-ötödik meccsüket fogják játszani a csapatok és tét jellegéből adódó teher is talán ezen a napon a legnagyobb. Most dől el ugyanis, hogy kik mehetnek az érmekért. Nagyon sok statisztikát közöltünk eddig. A legtöbb mutatóban a mieink felé billen a mérleg nyelve, de ilyenkor a számok mellett főszerepet kapnak a versenyzői adottságok. Melyik csapat tudott jobban regenerálódni, ki bírja jobban a tétet. Eddig jó válaszokat adott ezen kihívásokra a csapatunk, így bizakodva tekinthetünk a negyeddöntő elé.

Legnépszerűbb hírek