Végig vezetve győzte le Csehországot, elődöntős női válogatottunk az U19-es világbajnokságon
13
Aug
2021
Végig vezetve győzte le Csehországot, elődöntős női válogatottunk az U19-es világbajnokságon
19:40  |  2021. Augusztus. 13.

A sérüléséből felépülő Gyöngyösi Jankával a keretben várta a Csehország elleni negyeddöntőt női U19-es válogatottunk a debreceni világbajnokságon, komplett felállásban vághattak neki tehát a Cziczás László vezette hölgyek a torna eddigi legfontosabb mérkőzésének. A korábban lejátszott két negyeddöntő érdekesen alakult - Kanada közel volt a bravúrhoz Ausztrália ellen, 13 ponttal is vezettek az észak-amerikaiak, de végül 72-61-es ausztrál siker született, míg Mali igen meggyőző játékkal verte 69-47-re a magyarok csoportját megnyerő Oroszországot. E két csapat így egymás ellen vívhat elődöntőt, míg a magyar – cseh derbi továbbjutója a 20:30-kor kezdődő USA – Spanyolország összecsapás győztesével játszhat a fináléért.

Boros remek betörésével kezdődött a találkozó, faulttal együtt sem tudták megállítani a BEAC fiatal hátvédjét a csehek. Madár is betalált, 7-5-re vezettünk 3 perc játékot követően. Boros újabb szép betörést fejezett be, de két korai cseh tripla miatt nem tudott ellépni ellenfelétől válogatottunk (9-8). Jó iramú összecsapás körvonalazódott, Rakita és Madár révén egy 7-0-s futással némi előnyre tettünk szert (18-10). Időnként kijöttek egész pályára zavarni a csehek, de a kiváló rajtot elkapó Boros triplája után kénytelenek voltak időt kérni (21-14). Cziczás László a tornán eddig a magyar csapatot jellemző gyakori rotálást alkalmazta, így küzdve a fáradtság ellen (a csehek lábában eggyel kevesebb meccs volt), na meg igyekezve megtalálni az éppen ideális felállást. Miután Boros újabb trojkájával már egymaga 13 pontnál járt, egyelőre elég volt odaadni neki a labdát – a túloldalon Kadlecova nyolc ponttal húzta övéit. A pontgazdag, látványos nyitó játékrészt végül 26-22-es előnnyel zárta válogatottunk, 9/16-os (56.3%) mezőnymutatónkra 9/14-gyel (64.3%) feleltek a szintén jól játszó csehek.

Dombai dupláival visszaállítottuk a nyolc pontos vezetést a második negyed elején, de ezt hamar újra megfelezte Csehország. Zónára váltottak a pirosak, de Sitku révén tudtunk indulni (32-26). Az iramra továbbra sem lehetett panasz, bár több eladott labda becsúszott azért mindkét oldalon. Magasan, agresszívan védekezett mindkét gárda, ez főleg a mieinknek ment jól, hiszen már hét szerzett labdánál tartottak - Dombai lefutásos ziccere után tíz pontra nőtt a magyar fór, jött is az újabb időkérés Romana Ptackova mestertől (38-28). Az etap második felében kissé mintha érződött volna a lábakban az addigi tempó, sorra maradtak ki a magyar dobások. Egy 7-0-s rohammal zárkózott Csehország, ezúttal Cziczás kapitány hívta magához övéit – egy perc sem volt már hátra a félidőből ekkor (38-35). Gyöngyösi révén még szereztünk egy duplát a nagyszünetig, így 40-35-ös vezetéssel mehettek pihenőre a felek – összességében jó iramú 20 percet láthatott a nagyérdemű.

A statisztikákat böngészve komoly differencia nem mutatkozott egyik oldalon sem, a kettővel több (20-18) cseh lepattanóra hárommal több labdaszerzéssel feleltünk (7-4). A Boros – Madár duó dobta pontjaink felét (11-9), a túloldalon Paurová jutott 13 egységig ugyanennyi játékperc alatt. Kiegyenlített csata folyt a pályán, egyelőre enyhe magyar fölénnyel.    

A térfélcserét követően is maradt a nagy iram, Miklós szép labdaszerzéséből Madár volt eredményes a palánk alatt. Paurova ziccerével három pontra zárkóztak a csehek, de Dombai csont nélküli tripla formájában válaszolt (47-41). A Győr bedobóját a szokásosnál gyakrabban kellett ki-be cserélni, mert már három személyi hibánál járt, nem akarta kockáztatni a szakmai stáb – közben a játékba ismét sok hiba csúszott, percekre „befagyott” az eredmény (47-43). Sajnos nem mi mozdultunk el a holtpontról, hanem az ellenfél, Brejchova ráadásul kintről volt eredményes. Boros és Madár megint jókor talált be, majd Krasovec is visszaszedett egy támadópattanót, őriztük előnyünket (53-47). Folytatódott az adok-kapok, kosárra jellemzően kosár volt a válasz, a negyed pedig 17-17-es döntetlennel ért véget – a záró felvonásra maradt a döntés (57-52).

Három cseh pont után Dombai tört be kontakttal, de ez nem zavarta a kosárszerzésben. Sitku szórt nagyon fontos hármast, jött is az időkérés – ismét hét pontra nőtt a magyar előny (62-55). Kadlecova két büntetőt hibázott, Boros azonban bevágta harmadik hárompontosát, amivel saját pontjait húszra, vezetésünket pedig tízre növelte (67-57). Öt perc volt már csak hátra, következett a hajrá. Sitku beütötte negyedik hibáját, rajta kívül Kéita és Krasovec is négynél járt, vigyázniuk kellett. Ismét ötre zárkóztak a csehek, de Dombai újfent kifogott rajtuk, 2+1-es játékkal villant. Sajnos nagyon sokat szabálytalankodtunk mi is, a folyamatos büntetőkkel pedig lőtávolon belül maradt Csehország – 70-65-ről indult az utolsó két perc. Dombai sokadik szép megoldása után hatalmas „földharcnak” lehettünk szemtanúi, komoly küzdelem zajlott a pályán. Madár talált be, de erre két válasz is érkezett, időkérés követett időkérést (74-69). Újabb labdát adtunk el, amit cseh ziccer követett, Boros azonban hidegvérű trojkát küldött a helyére a sarokból (77-71). Dombai büntetője tette fel az i-re a pontot, a magyar válogatott óriási csatában, de a vezetést a kezéből egy pillanatra sem kiengedve verte Csehországot a debreceni U19-es világbajnokság negyeddöntőjében, így holnap az USA – Spanyolország derbi győztesével csaphat össze a döntőbe kerülésért.

 

 

 

FIBA női U19-es világbajnokság, 5. játéknap, negyeddöntő
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

 

Magyarország - Csehország 78-71 (26-22, 14-13, 17-17, 21-19)

 

Magyarország: Kéita 2, Boros 23/12, Dombai 17/3, Madár 17, Krasovec 6.
Csere: Telegdy -, Miklós -, Rakita 2, Sitku 7/3, Holcz 2, Gyöngyösi 2. Edző: Cziczás László

Csehország: Zeithammerova 8, Vydrova 4, Malikova 5, Kadlecova 14/6, Fiserova 7.
Csere: Brejchova 9/6, Paurová 22, Hynkova -, Kubickova -, Pokorna 2. Edző: Romana Ptackova 

Legnépszerűbb hírek