Az Egyesült Államokkal vív világbajnoki elődöntőt U19-es női válogatottunk
14
Aug
2021
Az Egyesült Államokkal vív világbajnoki elődöntőt U19-es női válogatottunk
15:45  |  2021. Augusztus. 14.

A tegnapi, Csehország elleni csata után újabb komoly teszt előtt áll női U19-es válogatottunk a debreceni világbajnokságon: a torna toronymagas esélyese, az Egyesült Államok gárdája vár az elődöntőben Cziczás László együttesére. Az amerikaiak eddig a papírformának megfelelően menetelnek a vb-n – Olaszországot 96-37-re, Ausztráliát 99-59-re, Egyiptomot pedig 96-37-re vertél a csoportmeccseken, majd a nyolcaddöntőben Tajvant 129-45-re, Spanyolországot pedig 98-64-re intézték el, meg sem tudta tehát szorongatni őket senki eddig. Átlag 55.6 ponttal jobbak ellenfeleiknél, és szinte minden fontos statisztikai mutatóban kiemelkednek a debreceni mezőnyből – 103.8 pontot átlagolnak (ez 26-tal több, mint a második helyen álló Mali ponttermése…) 53.8%-os mezőnymutatóval, a triplákat pedig csapatszinten 42.6%-kal dobják. Bár lepattanózásban „csak” másodikok (Mali két tizeddel előzi őket), vezetik a gólpassz és blokk mutatókat is. Két top 10-es dobót adnak Caitlin Clark és Sonia Citron személyében, Azzi Fudd révén pedig náluk van messze a legjobb formában lévő triplázó (11/18, 61.1% eddig a tornán).

A magyar válogatott a 2-1-gyel lehozott csoportkör után mind Olaszországot, mind Csehországot nagy küzdelemben verte, de a lányok versenyzői kvalitásairól sokat elmond, hogy szinte végig meg tudták őrizni előnyüket azokon a találkozókon is, nem nyomta őket agyon a tét. Cziczás mester sűrűn és bátran rotál, keresve a védekezésben megfelelő ötöst, valamint a Dombai – Boros duó mellé fellépni tudó harmadik pontszerző láncszemet. Ez a leggyakrabban Madár Eszter, a Vasas bedobója, aki biztos kézzel dobja a középtávoli tempókat, a gyűrű közelében is van befejezése, mindemellett a védőoldalon is odateszi magát. Dombai és Boros révén egyébként a magyarok is két játékost adnak a torna tíz legjobb dobója közé, Dombai 14.2-es átlaggal hetedik, míg Boros 13.2-del a lista tizedik helyén áll. Amiben csapatszinten jobbak vagyunk az amerikaiaknál, az a szerzett labdák, az agresszívan védekező magyar lányok 14.2-es átlaggal második helyen állnak a spanyolok mögött ebben a versenyben - viszont a mieink is ütik be a legtöbb szabálytalanságot (meccsenként csaknem húszat).

A torna két legjobban triplázó csapata csap össze ebben az elődöntőben, sok múlik a pontos kinti dobásokon – főleg a várható palánk alatti amerikai fölény miatt. A találkozót az M4 Sport + élőben közvetíti, 17:30-as kezdettel.

Legnépszerűbb hírek