Bronzéremért játszhat női válogatottunk az U19-es világbajnokságon
14
Aug
2021
Bronzéremért játszhat női válogatottunk az U19-es világbajnokságon
19:15  |  2021. Augusztus. 14.

Ahogy azt bevezetőnkben említettük, rendkívül komoly feladat előtt állt női U19-es válogatottunk a debreceni világbajnokságon, hiszen az elődöntőben a torna első számú esélyesével, az Egyesült Államok csapatával nézett farkasszemet Cziczás László alakulata. Az amerikaiak a legtöbb statisztikai mutatóban élen állnak a tornán, és eddigi mérkőzéseiket átlag több mint 50 ponttal nyerték meg, a papírforma tehát nem lányaink mellett szólt még úgy sem, hogy az olaszok és a csehek ellen remek versenyzői kvalitásokról tettek tanúbizonyságot Dombai Rékáék.

Kemény küzdelemmel indult az összecsapás, az amerikaiak 1/8-cal, a mieink 1/6-tal dobtak mezőnyből az első percekben. Madár, majd Boros duplát szórt, Dombai büntetőjével pedig egyenlítettünk (5-5). Rengeteg dobás maradt ki mindkét oldalon, 2/14-gyel, majd 3/21-gyel is célzott az ellenfél, sok támadólepattanót szedtek vissza, ezért jóval többször próbálkozhattak a magyaroknál. A palánk alá próbálták bejátszani a labdát Fudd-ék, de azt a területet jól védtük – igaz, az Egyesült Államok is, nem sok betörést engedélyeztek. Néhány büntetővel aztán némi előnyre tett szert az aranyesélyes tengerentúli gárda, 13-5-re vezettek a nyitó tíz percet követően. Lepattanózásban már ekkor látszott a fizikális különbség, 19-12-es előnyben voltak Betts-ék ezen a téren.

Boros és Clark triplája vezette fel a második etapot, 6/31-es mezőnymutatójukat 7/9 szabaddobással kompenzálták az amerikaiak. Boros ziccerével 20-10-re szépítettünk, majd még egy hármast bevágott a BEAC hátvédje, de nem nagyon akadt társa a pontszerzésben, sikeresen „rontotta” játékunkat az USA. Mi is álltunk 6/31-es mezőnynél, csakúgy mint az ellenfél a meccs korábbi szakaszában, félidőre pedig 35-15-re hízott az amerikai előny (35-15). 15 pontunkból 10-et jegyzett Boros, Dombait jól védték, és ezúttal a kevés tiszta dobóhelyzet sem esett be a csapatkapitánynak. A nagyszünetre 29.6%-os amerikai dobásmutató mellett a mieink mindössze 17.7%-kal céloztak, nagyon kevés dobás akadt be.

Miklós trojkájával indítottuk a harmadik etapot, de a túloldalon is kinyílt a „triplazsák”. Clark két szépen tisztára játszott távolit helyezett el gyűrűnkben, majd Fudd is eredményes volt kintről, 50-22-re húztak el a fehér-kékek. Sitku két közelijével igyekeztünk tartani a lépést, de Clark újabb hármasa, majd az agilis Johnson 2+1-es játéka tovább nyitotta az ollót. Zónára váltott az Egyesült Államok, 63-32-vel zárult a harmadik tíz perc.

A záró felvonásban Miklós két szép tripláját jegyezhettük fel, a mérkőzés már eldőlt ezen a ponton. Egyik csapat sem erőltette már túlságosan a pontszerzést az utolsó percekben, az amerikaiak megérdemelt győzelmet arattak rossz dobásmutatójuk ellenére is – de a magyar lányoknak is jár az elismerés, végig derekasan küzdöttek a fizikális ellenfél ellen. Lányaink így a bronzéremért játszhatnak holnap, az Ausztrália – Mali elődöntő vesztesével.

 

FIBA női U19-es világbajnokság, 6. játéknap, elődöntő
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

 

Egyesült Államok – Magyarország 75-42 (13-5, 22-10, 28-17, 12-10)

Egyesült Államok: Fudd 9/3, Citron 17, Clark 14/12, Paopao 6, Betts 4.
Csere: DeBerry -, Johnson 14/6, Wolfenbarger -, Feagin 6, Verhulst 4, Ware 1. Edző: Cori Rashel Close

Magyarország: Kéita -, Boros 14/9, Dombai 1, Madár 2, Krasovec 2.
Csere: Telegdy 4, Miklós 11/9, Rakita -, Sitku 6, Holcz -, Rozmán -, Gyöngyösi 2. Edző: Cziczás László   

 

Legnépszerűbb hírek