Tornagyőztes U20-as férfi válogatottunk!
25
Jul
2021
Tornagyőztes U20-as férfi válogatottunk!
21:30  |  2021. Július. 25.

A helyosztókhoz érkezett a soproni FIBA U20 Challenger, a magyar válogatott ellenfele Fehéroroszország volt - a csoportmérkőzések során egyszer már legyőzte Kovács Adrián gárdája az északkeletieket, így volt ok a bizakodásra.

Fehérorosz ziccerrel kezdődött a finálé, Filipovity büntetőivel egalizáltunk. Fej fej mellett haladtak a csapatok az első percekben, eredményes támadásokat vezetett mindkét fél. Filipovity 7, Valerio-Bodon is 5 pontot rámolt be, a negyed felénél 14-10-re vezettünk. Nem igazán ültek a magyar triplák, mindössze 2/11-gyel céloztunk kintről, így a játékrész szorosan alakult, nem sikerült ellépnünk a szívós ellenféltől. Pallai ziccerével 22-18-as hazai előnnyel zárult a nyitó etap. 
Navoichyk duplájával 25-24-re átvették a vezetést a fehéroroszok a második tíz perc elején, újabb két hármast puskáztunk el. A fonalat rendesen elkapó Navoichyk viszont büntetett kintről, 29-24-nél időt kellett kérnie Kovács Adriánnak – 63%-kal tüzeltek az északkeletiek, valamit ki kellett találni, hogy kihűljön a kezük. Sikerült is néhány rossz dobásba belehajszolni őket, de mi sem találtunk be a túloldalon, sok volt a hiba ebben az időszakban. Pallai aztán zsákolt egyet, Filipovity pedig „kisarkazott” egy kosarat, 30-29-re fordítottunk, Heorhi Kandrusevich-et késztetve ezúttal időkérésre. Pallait ez nem zavarta meg, Filipovity kiosztása után beszórt egy saroktriplát, úgy tűnt, magunk mögött hagytuk a gyengébb periódust. Lendületbe jött a magyar csapat, Valerio-Bodon labdaszerzést követően „tömött” egyet, így Kandrusevich mester kénytelen volt másfél perc leforgása alatt második idejét is kikérni (31-37). Ezúttal bejött a „fejmosás”, a felek egymás elleni csoportmeccsén 15 pontig jutó Barysevich hárompontosával 38-37-re fordítottak a fehér-pirosak. Meg kellett küzdeni minden pontért, a félidőt végül Valerio-Bodon szabaddobásaival egypontos előnnyel zártuk (38-39). Bár sikerült lejjebb szorítani, így is 50% fölötti pontossággal célzott mezőnyből Fehéroroszország (15/29, 51.7%), köszönhetően többek között 4/7-es triplamutatójuknak. A lepattanócsatát mi vezettük (19-17), azonban hiába a mindössze négy eladott labdánk, a 3/18-as kinti mutató nem festett jól. Pallai, Filipovity és Valerio-Bodon szerzett 39 pontunkból 33-at, testvériesen elosztva azt három felé. A túloldalon a szintén 11 egységig jutó Barysevich mellé a 10 pontos Navoichyk nőtt fel. 
Kihagyott dobásokkal indult a második félidő, érződött, hogy nagy a tét. A jól játszó Pallai pörkölt be egy trojkát, majd Filipovity harcolt ki egy támadóhibát – mi jöttünk ki élesebben az öltözőből. Továbbra is bőven lőtávolon belül maradtak azonban a fehéroroszok – emlékezhetünk rá, a csoportmérkőzésen is csak egy 35-19-re megnyert utolsó negyeddel tudtuk leszakítani őket. Filipovity talált rést a védelmen, 47-40-re léptünk el, ráadásul az ellenfél nem tudta nyolc másodperc alatt áthozni a labdát félpályán. Ezt Valerio-Bodon egy ziccerrel büntette, kialakítva az addigi legnagyobb különbséget (40-49). Navoichyk és Filipovity – a két oldal legjobb pontszerzői – „váltottak” triplát, majd a magyar fiú közelebbről is eredményes volt (48-56). Kovács is beszállt egy hármassal, a kezdeti lendületét valamelyest megtartó magyar csapat így 59-50-es fórral fordulhatott a záró játékrészre. 
Fehérorosz 2+1-es akcióval indult a torna utolsó negyede, Takács távolról válaszolt. Balogh ziccerével tíz fölé kúszott a különbség, majd újfent Takács lépett elő egy hármassal (53-67). Időkérésük után öt gyors ponttal zárkóztak Shcherbakovék, így ezúttal Kovács Adrián rendelte magához tanítványait – nem volt még lefutva semmi. Kovács hintett be egy idegnyugtató triplát – bár ezzel is csak 9/30 volt távoli mutatónk, jellemzően jókor estek be a dobások (60-72). Elérkeztünk az utolsó öt perchez, de még korántsem dőlhettünk hátra – néhány hiba, és máris a nyakunkban loholhattak a fehéroroszok. Pár percre beragadt az állás, Navoichyk rá nem jellemző módon ajtó-ablak ziccert rontott. Büntetőkkel lépdeltünk a cél felé, három perccel a vége előtt 76-62-re vezettünk. Időkérésből kijőve labdát vesztettek a fehéroroszok, Filipovity szabaddobásaival tovább nyílt az olló a javunkra. Elérkeztünk az utolsó perchez, kézben tartva a mérkőzést. Filipovity egy hármassal tette fel az i-re a pontot, ismét a záró etapra állt össze annyira a játékunk, hogy magabiztos győzelem legyen a vége. Az is lett, a magyar férfi U20-as válogatott veretlenül lett tornagyőztes, így mindkét soproni Challengert aranyéremmel zárták csapataink.  

A torna legértékesebb játékosa Valerio-Bodon Vincent lett, a magyar csapat pedig átlagban 29.4 ponttal nyerte mérkőzéseit a megmérettetésen.   


FIBA U20 European Challenger
Sopron
5. játéknap, döntő
 
Fehéroroszország - Magyarország 62-81 (18-22, 20-17, 12-20, 12-22)

Fehéroroszország: Hests 6, Marynin 7, Shcherbakov 7/3, Sekushenka 5/3, Barysevich 11/3.
Csere: Kasko -, Navoichyk 20/12, Pasko 4, Hadun 1, Matsal 1, Vaskautsou -. Edző: Heorhi Kandrusevich
Magyarország: Balogh 2, Pallai 15/6, Filipovity 23/9, Valerio-Bodon 15/3, Krasovec 4.
Csere: Takács 10/6, Kass -, Radics -, Neuwirth -, Kovács 12/6. Edző: Kovács Adrián
 

A torna végeredménye: 

1. Magyarország
2. Fehéroroszország
3. Svájc
4. Észak-Macedónia
5. Szlovákia
6. Luxemburg
7. Románia
8. Koszovó
 
Fotó: FIBA / Tóth Zsombor
 

Legnépszerűbb hírek