U20-as B divíziós férfi Eb: Vereség Bulgária ellen
17
Jul
2022
U20-as B divíziós férfi Eb: Vereség Bulgária ellen
16:40  |  2022. Július. 17.
Ma délután lejátszotta második csoportmérkőzését is a magyar U20-as férfi válogatott a korosztályos, B divíziós Európa-bajnokságon, a georgiai Tbilisziben. A mieink mai ellenfele a nyitónapon Lettországot 72-64-re legyőző Bulgária volt.
 
Jól kezdtük a meccset: Radics Gerzson szép passzát Kármán Domonkos váltotta kosárra, majd Kass Balázsról léptek le a triplavonalnál, amit ő büntetett is. A bolgárok két támadópattanó után visszatett kosárral kapaszkodtak, de Kiss Dávid az alapvonalról dobott szép tempót, majd Radicsot lökdösték végig a festéken belül, ő azonban így is bedobta a ziccert (4-9). Hatalmas volt a tempó, és ezt követően ez a bolgároknak jött ki jobban: a Kostadinov-Minkov duóra építve a negyed felére fordított ellenfelünk (12-9). Ebben a szakaszban sajnos csak Radics gyorsan befejezett akciójából voltunk eredményesek, Bulgária viszont kintről is betalált, majd 15-11-et követően rengeteg volt a hiba mindkét oldalon. Mehmed sima ziccerével Bulgária lépett el a holtpontról, de Tanoh Dez András szép betörésével és Kollár Bence labdaszerzés utáni ziccerével ott voltunk közvetlenül mögöttük (17-15).
 
Tanoh Dez második védelemmegbontása is sikeres volt, Yordanov egy faulttal együtt feltett ziccerrel válaszolt (19-17). Neuwirth Bence triplájával újra mi vezettünk a 12. perc közepén, majd Tanoh Dez egy hatalmas blokkot adott Stoilovnak, mielőtt Neuwirth egy méterrel közelebbről is eredményes lett volna (19-22). Radics nem hibázott a vonalról, Neuwirth pedig rövid időn belül a második hármasát és összesen nyolcadik pontját is megdobta - a 14. perc végén időt is kért ellenfelünk, ebben a szakaszban egyértelműen mi irányítottuk a játékot (21-27). Megállt mindkét gárda, majd Popov dobott nagyon messziről hármast, Kostadinov pedig kihasználta, hogy alacsonyabb védővel került szembe, a 17. perc elején Bors Miklós rendelte magához övéit (26-27). Minkov lefordulása után visszavette a vezetést Bulgária - nekünk támadásban semmi nem sikerült, 5 percig nem dobtunk pontot a zónára váltó bolgárok ellen. Neuwirth egy betöréssel törte meg rossz sorozatunkat, majd Stoilov a vonalról egyenlített (29-29). Időkérés után Tóth Barna szorongatott helyzetből is pontosan tette fel a ziccert, ezzel a duplával vezettünk a félidőben (29-31).
 
A fordulást követően rögtön az első bolgár támadásból megkapta Kostadinov a negyedik személyi hibáját, Stoilov viszont kiegyenlített a 22. perc közepén, majd Anguelov kintről volt pontos (34-31). Nekünk nagyon nem estek a dobásaink, emiatt szenvedtünk a zóna ellen, és még a büntetők is kimaradtak. A bolgárok sem sziporkáztak, de rengeteg eladott labdával kezdték a mérkőzést, a harmadik negyed legeleje után viszont jobban odafigyeltek erre, és ez stabilizálta a játékukat. Mehmed egy szerzett labda után gyorsindításból dobott könnyű kosarat, majd Anguelov bedobott még egy hármast, időt kellett kérnünk a 26. perc elején (39-31). Stoilov birkózott be egy újabb duplát, amivel először volt 10 pont a differencia. Kármán a 27. perc elején megszerezte az első magyar kosarat a második félidőben, majd Sövegjártó triplát szórt, de utóbbira Toshkov azonnal válaszolt (45-36). Kármán és Sövegjártó a vonalról is eredményesek voltak 1-1 alkalommal, Stoilov viszont tartotta csapata előnyét, 9 pontos lemaradásban voltunk 10 perccel a vége előtt (47-38).
 
A negyedik negyed első támadásában Stoilov maradt egyedül a palánkunk alatt, majd büntetőjével már 12 pont volt a távolság (50-38). Kármán egy támadópattanó után szerzett két pontot, Radics pedig egy büntetőt tett a helyére - ráadásul a másik bolgár center, Stoilov is a kipontozódás szélére jutott ennél a faultnál. Toshkov és Radics hármasa is célba ért, plusz mi is megpróbáltunk egy zónát, a bolgár edző időt kért (53-44). Mehmed és Radics megint a triplavonalon túlról találtak be, potyogtak a kosarak - a magyar fiú ráadásul 3+1-es akcióval örvendeztette meg a szurkolókat (56-48). Jött az újabb válasz, zsinórban az ötödik hármas, ezúttal Anguelovtól, mi is időt kértünk a 34. perc közepén (59-48). Nem tudtuk rendezni a sorokat: Anguelov középtávolról, Kostadinov büntetőből volt pontos, majd Anguelov és Stoilov is szerzett egy-egy kosarat a palánkunk alól - három és fél perccel a vége előtt végleg eldőlt a találkozó (66-48). Gergov büntetője után Tóth Barna triplát, Yordanov pedig ziccert dobott (69-51). Neuwirth büntetőjét követően Spirov kétszer is betalált közelről, Kollár közelije pedig beállította a 73-54-es végeredményt.
 
A mieink legközelebb szerdán 12:30-tól Lettország ellen lépnek pályára - ha ma a lettek legyőzik az íreket, marad még esélyünk a negyeddöntőbe kerülésre.
 
 
Bulgária U20 - Magyarország U20 73-54 (17-15, 12-16, 18-7, 26-16)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Georgia, Tbiliszi, Tbiliszi Aréna
 
Bulgária U20: Toshkov 13/9, Gerganov -, Minkov 6, Kostadinov 9, Stoilov 13. Csere: Anguelov 13/9, Mehmed 7/3, Kombakov -, Popov 3/3, Spirov 4, Yordanov 4, Gergov 1.
 
Magyarország U20: Kass 3/3, Radics 14/6, Sövegjártó 4/3, Kármán 7, Kiss 2. Csere: Neuwirth 11/6, Tanoh Dez 4, Tóth 5/3, Kollár 4, Tarján -.
 
 
Bors Miklós szövetségi edző: "Az első félidőben működött, amire készültünk, védekezésben tudtuk semlegesíteni az ellenfél magasembereit. A jó védekezésünk dinamikus támadójátékkal egészült ki, így előnnyel tudtunk szünetre vonulni. A második félidőben a bolgárok zónája megfogott minket, támadásban teljesen lefagytunk. A negyedik negyedben, mire sikerült ezt a védekezést feltörni, a mérkőzés sorsa tulajdonképp eldőlt. Ami biztató lehet az első mérkőzéshez képest, hogy egy sokkal jobb csapat ellen mutattunk jóval többet a tegnapelőtti játékunkhoz képest. Erre építkezünk, van két napunk felkészülni a lettek elleni mérkőzésre."
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek