U20-as B divíziós férfi Eb: Nagyot harcolt csapatunk, de kikaptunk a lettektől is
20
Jul
2022
U20-as B divíziós férfi Eb: Nagyot harcolt csapatunk, de kikaptunk a lettektől is
14:34  |  2022. Július. 20.
A mai napon játszotta U20-as férfi válogatottunk harmadik, egyben utolsó csoportmérkőzését a Georgiában, Tbilisziben zajlódó korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon - a mérkőzés előtt 0-2-vel álló csapatunk ellenfele az 1-1-es mérleggel rendelkező Lettország volt. Azt előre lehetett tudni, hogy a mieinknek csak akkor van esélyük a negyeddöntőbe kerülésre, ha legalább nyolc ponttal verik a letteket - majd később Bulgária legyőzi Írországot -, ennek tudatában vághattunk neki a találkozónak.
 
Lett ziccerrel kezdődött a meccs, de gyorsan válaszoltunk: Kollár Bence büntetőből volt eredményes, majd Kass Balázs labdaszerzése után gyors indításból volt pontos Kollár (2-4). Vanags, majd Skuja fordított az álláson, a negyed közepéhez közeledve viszont megismétlődött a forgatókönyv az első percekből: Radics Gerzson kétszer is betalált a vonalról, majd Sövegjártó Ábel szerzett labdát, amiből Tóth Barna két pontot (6-8). Megint jöttek a lettek percei: Butirins büntetőből büntetett, Vanags pedig megszerezte a mérkőzés első hármasát - igaz, Tanoh Dez András azonnal dobott rá egy duplát, majd Neuwirth Bence a mieink első tripláját jegyezte a 8. perc közepén (11-13). Időt kértek a lettek, ami után főleg a mi támadójátékunk állt meg nagyon. Lettország sem parádézott, de sikerült egyenlítenie, majd Skuja büntetőjével minimális előnnyel várhatta a második felvonást (14-13).
 
A második szakasz elején Helmanis és Aleksandrovs sem hibázott, Bors Miklós gyorsan időt is kért a 12. perc elején (18-13). Sajnos nem nagyon történt változás a játék képében: Sulcs triplát, Skuja pedig labdát és sima duplát szerzett, már a 12. perc végére 10 pontra nőtt a két gárda közötti differencia (23-13). Szerencsére a lettek is behúzták ezután a kéziféket, de a mieinknek semmi nem sikerült elöl: a 16. perc elején szereztük első pontunkat a negyed során, Kass büntetőből talált be (23-14). Feierbergs, illetve Sulcs azonnal válaszoltak, jött egy újabb magyar időkérés (27-14). Tanoz Dez gyorsan szerzett 5 pontot, igaz, Vanags neve mellé közben újabb hármast jegyezhettek fel a statisztikusok (30-19). A félidő végén aztán Kármán Domonkos és Skuja 1-1 pontot tudtak még szerezni, 11 ponttal voltunk lemaradva a nagyszünetben (31-20).
 
A fordulás után Tanoh Dez szépen tört be, faulttal együtt is eredményes tudott lenni, és a plusz egyet is bedobta. Jól védekeztünk többször is, de Jakubauskistől jött a tripla a 23. perc elején (34-23). Kass büntetője után Tanoh Dez triplát, nem sokkal később, Vanags ziccere után pedig a Honvéd fiatalja hasonlóan sima ziccert dobott (36-29). Lettország eladott labdákból tudott pontokat szerezni, felállt védelem ellen ebben az időszakban jobban támadtunk - Radics ziccere után megint 7 pont volt a különbség (38-31). Skuja büntetőjét követően újra Tanoh Dez villant, aki ekkor már 17 pontnál járt. Skuja újabb büntetőjét Neuwirth hármasa, majd Radics kibrusztolt ziccere követte, időt kértek a lettek (40-38). Radics egy büntetőjével már csak egyetlen pont volt a lemaradásunk, mielőtt Feierbergs felelt volna, de a záró negyed előtt így is csak három pontra voltunk ellenfelünktől (42-39).
 
Az utolsó játékrész Vanags harmadik triplájával kezdődött, Tanoh Dez egy rendkívül akrobatikus mozdulattal elengedett ziccerrel felelt. Radics és Tóth Barna 1+2-es akciója után a vezetést is átvehettük volna (45-44). A mi oldalunkon azonban kimaradt a gyors indítás, a lett magasember, Feierbergs viszont nem hibázott. Lettországnak ettől függetlenül egyértelműen gondjai voltak a második félidőben a felállt védelmünk elleni helyzetteremtéssel, amit ki is tudtunk használni. Kollár szerzett labda után ziccert dobott, majd két kihagyott helyzetet követően megint Kollár tudott betalálni egy lepattanó utáni gyors indításból, a 36. perc végén megint mi vezettünk (47-48)! Lett időkérés után Vanags büntetőből vette vissza a vezetést hazájának, majd Kass válaszolt ugyanilyen módon, mielőtt Helmanis faulttal együtt lett volna pontos, Sulcs hármasa után pedig nekünk kellett időt kérnünk (54-50). Szép bemozgás után Tarján Izsák dobott kosarat a palánk alól, Sulcs büntetőjét Tanoh Dez "annulálta", ráadásul a támadólepattanó után Kollár még triplát is dobott, vezettünk szűk két perccel a vége előtt (55-56). Helmanis egyenlített, majd Tanoh Dez büntetőit követően Vanags. Briedis újra megszerezte a vezetést a letteknek a vonalról (a végén mindkét csapat kifejezetten sokszor állhatott oda büntetőzni), a végeredményt pedig Helmanis és Vanags büntetői állították be. Nagyot harcolt a magyar válogatott ezen a napon is, de végül 62-58-as vereséget szenvedtünk.
 
Mivel a C csoport negyedik helyén végeztünk 0-3-as mérlegünkkel, a folytatásban a 9-16. helyekért játszunk maj. Pénteken, magyar idő szerint 14:45-től lépünk pályára a D csoport harmadik helyezettje ellen - Finnország, Svájc vagy Albánia lehet majd az ellenfelünk, ez a ma esti mérkőzéseken dől el.
 
 
Lettország U20 - Magyarország U20 62-58 (14-13, 17-7, 11-19, 20-19)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Georgia, Tbiliszi, Tbiliszi Olimpiai Palota
 
Lettország U20: Skuja 8, Jakubauskis 3/3, Vanags 18/9, Helmanis 9, Feierbergs 8. Csere: Briedis 1, Sulcs 9/6, Aleksandrovs 4, Baumeisters -, Butirins 2, Klanskis -, Kudrjavcevs -.
 
Magyarország U20: Kass 4, Radics 8, Kollár 11/3, Sövegjártó -, Kiss -. Csere: Tanoh Dez 22/3, Tarján 2, Tóth 4, Kármán 1, Kovács -, Neuwirth 6/6.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek