U20-as B divíziós férfi Eb: Kiütéses sikert arattunk Svájc ellen
22
Jul
2022
U20-as B divíziós férfi Eb: Kiütéses sikert arattunk Svájc ellen
16:35  |  2022. Július. 22.
Ma délután Svájc ellen lépett pályára U20-as férfi válogatottunk a korosztályos, B divíziós Európa-bajnokságon, a georgiai Tbilisziben. A tét a 9-16. helyezés volt - a mieink a C csoport negyedik helyén végeztek 0-3-mal, míg mai ellenfelünk 2-2-vel a D csoport harmadik pozíciójában zárt Szerbia és Finnország mögött, Albániát és Szlovákiát megelőzve.
 
A második perc elején Radics Gerzson triplájával indult meg a pontgyártás, miután több támadópattanót is sikerült megszereznünk. Radics labdaszerzés után is eredményes volt, majd Kass Balázs visszalépős tempója után már időt is kellett kérnie Svájcnak a 3. perc közepén (0-7). Mindkét csapat zónázott, ami meglátszódott a pontokon: mi is megálltunk, miután nem tudtuk átdobni a zónát, a svájciak pedig szenvedtek ellenünk. George az 5. perc elején szereztek az első svájci pontokat, a negyed felénél viszont Kass még kintről válaszolt (2-10). Niederhauser két ziccere után Tanoz Deh András is feliratkozott a pontszerzők közé, de a 9. perc elején is még csak 6-12 volt az állás. George, Matasic és Derani révén gyorsan egyenlített Svájc, de Tóth Barna hármasával 3 ponttal vezettünk 10 perc játék után (12-15).
 
A második játékrész elején két svájci büntetővel közelebb jött ellenfelünk, de Kass és Neuwirth Bence is betaláltak kintről, megint időt kért Svájc (14-21). Egy újabb elképesztően pontszegény szakasz következett, Kozic duplája került csak a gyűrűkbe a 16. perc közepéig (16-21). Neuwirth kétpontosa és Radics két büntetője után is Tefy dobott egy-egy hármast, megint közelítettek a fehérmezes svájciak (22-25). Rebetez ziccere után még a vezetést is átvehette volna ellenfelünk, de az a helyzet kimaradt, Tanoh Dez viszont nem hibázott. Tefy duplája után újfent egy pont volt a különbség a félidő utolsó percének közepén, de a szakasz Neuwirth hármasával, így négypontos magyar előnnyel zárul (26-30).
 
A fordulás után Tanoh Dez és Darani váltottak gyors kosarakat, majd Rebetez két büntetőjére Tanoh Dez 1 egypontossal és egy újabb duplával felelt (30-35). Mindkét gárda nagyon hamar elérte a 4 csapathibát a negyed során, a svájciak két büntetővel fel is jöttek három pontra, Matasic labdaszerzését követően pedig két pont volt a differencia (34-36). Ezt követően azonban nagy rohanás vette kezdetét, amiből a mieink jöttek ki jól, nagyszerű ritmusra találtunk: előbb Kass találta meg Tarján Izsákot, majd Kass támadópattanó után tudta visszatenni a ziccert, ezt követően pedig Radics is szépen játszotta meg Tarjánt, időt kért Svájc (34-42). Hiába: Kovács Ákos és Neuwirth is szépen fejezték be akcióikat, 12 ponttal léptünk meg a 28. perc közepén (34-46). Jött ugyan két svájci büntető, de Kass duplája után Neuwirth már harmadik hármasát értékesítette, Radics pedig támadópattanó után nem hibázott. Teljes mértékben uraltuk ezt a szakaszt, főleg a második felét, amit Neuwirth egy betöréssel és a dudaszóra dobott kosarával meg is pecsételt - eldőlt a találkozó (36-55).
 
A negyedik negyed is Radics és Tarján kosaraival indult, az önbizalomtól duzzadó Kass triplájával pedig tovább nőtt az előnyünk. Ponterős támadójátékunk mellett kiválóan védekeztünk, Svájc képtelen volt a kosarunkba találni. Radics sokadik támadópattanója után (hatalmas fölényünk volt a palánkok alatt ebben a szegmensben) faulttal együtt volt eredményes, és a plusz egyet is bedobta, majd Kass újabb kettesével már 30 pont fölé nőtt a távolság a 33. perc közepére (36-67) - bő 7 perc alatt vezettünk egy 31-2-es rohamot. Muhr, majd Tefy is hozzászóltak svájci részről, de Kovács hármasával megint megvolt a közte 30 (40-70). Paár Márk is pályára került, ő is gyorsan feliratkozott a pontszerzők közé, majd Tanoh Dez gyorsindításból értékesítette védővel együtt a ziccert. Örömjáték volt ez már ekkor, még ha Svájc egy időkéréssel próbálta is rendezni a sorait (40-74). Muhr a végén beindult a svájciaktól két hármassal és két büntetővel, a mieink viszont Tarján, Kármán és Paár kosaraival tartották az előnyt - végül 33 pontos sikert arattunk (48-81).
 
A holnapi nap folyamán a 9-12. helyekért lépünk pályára - magyar idő szerint 17:00-tól Koszovó ellen játszanak majd a mieink.
 
 
Svájc U20 - Magyarország U20 48-81 (12-15, 14-15, 10-25, 12-26)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Georgia, Tbiliszi, Tbiliszi Olimpiai Palota
 
Svájc U20: Rebetez 5, George 6, Muhr 11/6, Kozic 2, Niederhauser 4. Csere: Dassin -, Smith -, Tefy 10/6, Darani 4, Matasic 6.
 
Magyarország U20: Kass 18/9, Radics 14/3, Kollár -, Sövegjártó -, Kiss -. Csere: Kármán 2, Paár 4, Tóth 3/3, Kovács 5/3, Neuwirth 15/9, Tanoh Dez 12, Tarján 8.
 
 
Bors Miklós szövetségi edző: "Mindenekelőtt gratulálok a fiúknak, szükségünk volt már erre a győzelemre. A mérkőzés első félidejében kicsit akadozott a támadójátékunk, ezt mutatja a rengeteg eladott labda is. A szünet után sikerült ezen a téren feljavulnunk, és ez a jól működő védekezésünkkel együtt magabiztos győzelmet eredményezett. Megyünk tovább, holnap már Koszovó ellen lépünk pályára, ahol szintén a győzelem a célunk."
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek