U20 B divíziós férfi Eb: Kikaptunk a britektől
11
Jul
2023
U20 B divíziós férfi Eb: Kikaptunk a britektől
15:25  |  2023. Július. 11.
Ma kora délután Nagy-Britannia csapata ellen lépett pályára U20-as férfi válogatottunk a korosztályos B divíziós Európa-bajnokság negyedik játéknapján. A mieink 1-1-es mérleggel várták ezt a napot, míg ellenfelünk 1-2-vel állt.
 
Gyorsan kirajzolódott, milyen mérkőzésre számíthatunk: a britek rendkívül fizikális csapattal érkeztek a tornára, ám játékban akadt elmaradásuk - nekünk ehhez a fizikalitáshoz kellett hozzászoknunk az eredményes szereplés érdekében. Faroukou triplájával kezdődött a meccs, amire Csendes Péter válaszolt kintről a 2. perc végén. Faroukou kontra 1-1-ből volt újra pontos, ezúttal közelről, Sebők András 5. perc közepén dobott hármasával viszont már mi vezettünk (6-5). Stewart a 6. perc végén kintről talált be, majd tripladobásnál ütöttünk neki oda, két büntetőt a helyére rakott (6-10). Tóth Barna 2+1-ével közelítettünk, majd Buchanan büntetője után Kelemen Ádám egyenlített (11-11). A felvonás utolsó kosarát Paár Márk szerezte, ezzel a duplával vezettünk 10 perc játékot követően (13-11).
 
A második negyed elején Biber Áron szorongatott helyzetből dobott közeli kosarat, Faroukou a büntetővonalról válaszolt. Ivkovic Milán ziccerét Sebők könnyű két pontja követte, a 14. perc közepén 6-tal mentünk (19-13). Tucker dobott ziccerből kosarat, Stewart egyszer volt pontos a vonalról, Smart zsákolásával viszont egyetlen egységre közelített minket ellenfelünk a 16. perc közepén (19-18). Sebők egy, Grante Halliday két büntetőt dobott, utóbbi két ponttal egál volt az állás a 18. perc elején (20-20). Meszlényi Róbert duplája után Smart csak egy büntetőt tudott a helyére rakni, Takács Zsolt tripláját követően pedig időt kért Nagy-Britannia a 19. perc elején (25-21). A félidőből hátralévő szűk két perc már csak egy Csendes-triplát hozott, 7 pont volt a különbség a javunkra a nagyszünetben (28-21).
 
Campbell büntetőjével indult a harmadik negyed, de Paár gyorsan dobott két kosarat, a 23. perc végén pedig egy triplát is, pillanatok alatt 10 pont fölé nőtt az előnyünk (35-22). Stewart megint csak egyet dobott be a két büntetőjéből, majd a 25. perc kezdetén Grante Halliday tette ugyanezt (35-24). Nagyon gyorsan összegyűltek a csapathibáink ebben a periódusban: a játékrész felénél Stewart újabb két pontot szerzett a vonalról, majd Okonkwo csinált egy 2+1-et - amilyen gyorsan 13 pontra nőtt az előnyünk, olyan gyorsan vissza is csökkent 6-ra (35-29). Ivkovic Okonkwo mellett tette fel szépen kivezetve, magasan a jobbkezes ziccerét, Weluche Ume viszont könnyű két ponthoz jutott a túloldalon, majd dobott két büntetőt is (37-33). Meszlényi a támadóidő lejártakor értékesített egy triplát, Okonkwo zsákolt, Paár pedig okosan használta a testét egy ziccernél (42-35). Stewart floaterével érkeztünk meg a 30. percbe, majd ugyancsak ő dobott még két büntetőt. Paár megint átkígyózott a védelmen, de Okonkwo szerzett még 2 pontot a vonalról, 3 ponttal álltunk jobban 10 perccel a vége előtt (44-41).
 
A negyedik negyed első kosara Sebők sarokból beszórt triplája volt, amire Stewart középről válaszolt azonnal. Takács támadópattanó után tett vissza egy ziccert, majd Okonkwo csinált meg egy szép félhorgot a 34. perc közepén (49-46). Grante Halliday két büntetővel egy pontra csökkentette a britek hátrányát, de ez a negyed megint nagyon kevés pontot hozott. Faroukou két büntetőjével Nagy-Britannia vezetett a 36. perc végén (49-50), majd Okonkwo is odaállhatott kétszer a vonalra, mindkettőt a helyére küldte - a britek ekkor jártak 35 büntetőnél, ebből 27-et értékesítettek. Paár egyszer volt eredményes a vonalról, Meszlényi pedig rálépett ugyan a vonalra, de a sarokból így is nagyon fontos duplát dobott, két perccel a vége előtt egál volt az állás (52-52). Stewart két büntetőjével megint vezettek a britek, majd Stewart az utolsó előtti perc végén visszaszedett egy támadópattanót, amiből dobott egy könnyű ziccert is, időt kért Sztojan Ivkovics. Faroukou büntetője után Paár gyorsan végigvitt egy ziccert, 16 másodperccel a vége előtt a britek kértek időt. Megszereztük a labdát, a tripla azonban kimaradt a végén, így 57-54-es vereséget szenvedtünk.
 
Este 21 órától Luxemburg és Ausztria játszanak egymással a csoportunkban. Itt egy luxemburgi győzelemmel egy nekünk kedvező magyar-brit-luxemburgi hármas holtverseny is kialakulhatna a végén (ha holnap legyőzzük Ausztriát), osztrák győzelem esetén viszont nehéz helyzetbe kerülünk a nyolc közé jutás szempontjából.
 
 
Magyarország - Nagy-Britannia 54-57 (13-11, 15-10, 16-20, 10-16)
 
U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság
Észak-Macedónia, Szkopje, SRC Kale
B csoport, 4. forduló
 
Magyarország: Csendes 6/6, Tóth 3, Ivkovic 4, Kelemen Á. 2, Kelemen B. -. Csere: Biber 2, Meszlényi 7/3, Paár 16/3, Sebők 9/6, Takács 5/3, Vámos -.
 
Nagy-Britannia: Campbell 1, Faroukou 10/3, Stewart 20/6, Weluche Ume 4, Okonkwo 11. Csere: Grante Halliday 5, Buchanan 1, Smart 3, Tucker 2, Balarabe -, Walters -, Akintolu -.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek