U20-as B divíziós férfi Eb: Dupla hosszabbításban kaptunk ki Ausztriától
12
Jul
2023
U20-as B divíziós férfi Eb: Dupla hosszabbításban kaptunk ki Ausztriától
20:53  |  2023. Július. 12.
A csoportkör utolsó játéknapjához érkezett az U20-as B divíziós férfi Európa-bajnokság az észak-macedóniai Szkopjében. A délután folyamán Luxemburg kikapott Portugáliától - miután tegnap este Ausztria is legyőzte a miniállam csapatát -, így biztossá vált, hogy Portugália (4-0) első, Nagy-Britannia (2-2) második, Luxemburg (1-3) pedig ötödik lesz a B csoportban. Hogy a harmadik és a negyedik hely kié lesz, azt a Magyarország-Ausztria találkozó hivatott eldönteni - mindkét együttes 1-2-vel várta a mai napot.
 
Az első negyed nagyon lassan akart beindulni mindkét fél részéről: a mieink törték meg a kosárcsendet a negyedik perc elején, Ivkovic Milán szórt be egy triplát. Tóth Barna büntetője után Zapf hármassal hozta közelebb északnyugati szomszédunkat, a 6. perc közepén azonban Tóth Barna tört be szépen és eredményesen (3-6). Grgic ziccere után Ivkovic másodjára is pontosan célzott távolról a 8. perc elején, Kapic azonban egy 2+1-gyel felelt, Ndukwe két büntetőjével pedig már az osztrákok vezettek (10-9). Paár Márk használta jól a testi erejét, Ndukwe nagyon sima ziccere után pedig Biber Áron tette meg ugyanezt, ezzel a duplával vezettünk 10 perc játékot követően (12-13).
 
A második felvonás Wess triplája nyitotta, Takács Zsolt támadópattanó után tett vissza egy kosarat két pontért. Wess egy szép középtávolit is gyorsan beszórt, majd a 13. perc közepét elhagyva Köppel volt eredményes kintről, időt kért az egészségügyi problémája miatt távollévő Sztojan Ivkovicsot helyettesítő Dusan Markovics (20-15). Kelemen Ádám két büntetőjére Grgic egy távoli tempóval, majd egy 3+1-es akcióval is válaszolt, 9 pontra nőtt lemaradásunk a 15. perc kezdetére (26-17). Tóth középtávolija után Paárt megint nem tudták megállítani az osztrákok a palánk alatt, Biber két büntetőjével pedig 3 pontra zárkóztunk a 17. percben (26-23). A félidő vége sajnos Ausztriáé volt: Zapf betörésből, Kapic pedig támadópattanó után szerzett könnyű kosarat, a 19. perc elején megint időt kért Markovics mester (30-23). Kapic újabb duplájára Takács egy támadópattanó után még válaszolni tudott, a játékrészt viszont Zapf hármasa zárta, 10 pont volt a különbség ellenfelünk javára (35-25).
 
A fordulás után Oguamalam zsákolt egyet, majd Kapic két büntetőt és egy nehéz helyzetből elengedett tempót is beszórt (41-25). Kelemen Benjamin zsákolása után Köppel ment a gyűrűnkig, Zapf tempót dobott, magyar időkérést követően pedig Köppel triplájával már 21 pontra nőtt a lemaradásunk a 24. perc végén, nagyon nem nézett ki jól ekkor a helyzet (48-27). Ezt követően azonban fordult a kocka: Meszlényi Róbert dobott a sarokból triplát, miután leléptek róla, Paár ziccerezett, osztrák időkérést követően pedig Takács szórt hármast, Meszlényi duplát dobott, Paár pedig egy 2+1-et csinált, amivel futottunk gyorsan egy 12-0-t bő két és fél perc alatt (48-39). A felvonás utolsó szűk két és fél perce nem hozott egyetlen kosarat sem, 9 pontos hátrányban voltunk 10 perccel a vége előtt.
 
A negyedik negyedet sem kezdtük jól: Zapf büntetője után Kapic dobott triplát, megint 10 pont fölé nőtt a különbség (52-39). Tóth triplája nagyon kellett, majd Paár szerzett gyors ziccert, és ezt követően mindkét együttes nagyon megállt támadásban. A negyed feléhez közeledve Atasoy volt eredményes a sarokból (55-44), majd Oguamalam volt faulttal együtt pontos, szerencsére legalább a büntetőt kihagyta. Sebők a 37. perc közepén szerzett újra pontot a mieinknek, egyet büntetőből, majd Paár dobott triplát. Oguamalam a dudaszóra tudta feltenni ziccerét, Paár passzából azonban Meszlényi triplát szórt, 2 perc volt még hátra a rendes játékidőből (59-51). Paár egy büntetővel hozott minket még közelebb a 39. perc elején, egy perccel később pedig Kelemen Ádám kétszer volt pontos a vonalról, időt kértek az osztrákok (59-54). Kétszer is labdát szereztünk, bő fél perccel a vége előtt mi is időt kértünk, Paár pedig beszórt egy hármast (59-57). Ndukwe mindkét büntetőjét kihagyta, 14 másodpercünk volt egyenlíteni, vagy megnyerni a találkozót. Paár betört, szabálytalankodtak ellene, de a ziccert így is betette - a büntető azonban kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás (59-59).
 
Az első ráadás elején Meszlényi betörésére Kapic szorongatott helyzetből válaszolt. Ivkovicnak tripladobás közben ütöttek oda, két büntető a helyére is került (61-63). Tóth és Zapf váltottak gyors kosarat, Kapic büntetőkkel egyenlített a 43. perc legvégén (65-65). Zapf két büntetőjével először vezettek az osztrákok a hosszabbításban, Tóth viszont szépen vitte végig a gyűrűig a labdát, az első hosszabbítás utolsó percére egállal fordultak a csapatok. Zapf egy a nullában is mellérakta a ziccert szerencsére, Tóth viszont középtávolról, a palánkot is használva juttatta vezetéshez a mieinket - 14.6 másodperccel az első plusz 5 perc vége előtt időt kért Ausztria (67-69). Zapf gólpasszát Kapic könnyű két pontra váltotta, 7.6 másodpercre még időt kértünk. Ebből nem született már kosár, jöhetett a második hosszabbítás (69-69).
 
Zapf egy büntetőjével, három osztrák támadópattanóval és Ndukwe hármasával indult a második ráadás. Paár nem először, nem másodjára használta jól, hogy megtorpant egy betörésnél, így sima ziccert tudott dobni (73-71). Ivkovic blokkját goaltendingnek ítélték Zapfon, majd 22.9 másodperccel a vége előtt Oguamalam dobott egy ziccert, időt kértünk (77-71). Paár megint beszórt egy hármast, Kapic viszont egy jó büntető után kihagyta a másodikat, de leszedte a támadópattanót. Köppelnek ütöttünk oda, ő is egyszer volt pontos a vonalról (79-74). Ivkovic 1.6 másodperccel a vége előtt még visszatett egy támadópattanót faulttal együtt, 0.3 másodpercünk pedig még maradt az egyenlítésre, a dobásunk azonban kimaradt, így 79-76-ra kikaptunk.
 
Vereségünk azt jelenti, hogy a negyedik helyen zártuk a B csoportot, és a 9-16. helyekért folytathatjuk a küzdelmeket pénteken 13:30-tól, méghozzá az A csoport harmadik helyezettje, Bulgária ellen.
 
 
Ausztria - Magyarország 79-76 dupla hosszabbítás után (12-13, 23-12, 13-14, 12-20, 10-10, 10-7)
 
U20-as B divíziós Európa-bajnokság
Észak-Macedónia, Szkopje, Sports Centre Boris Trajkovski
B csoport, 5. forduló
 
Ausztria: Angerbauer -, Zapf 18/6, Köppel 9/6, Kapic 21/3, Oguamalam 8. Csere: Ndukwe 7/3, Atasoy 3/3, Grgic 8/3, Wess 5/3.
 
Magyarország: Tóth 14/3, Paár 24/9, Ivkovic 10/6, Kelemen Á. 4, Kelemen B. 2. Csere: Biber 4, Sebők 1, Takács 7/3, Meszlényi 10/6, Vámos -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball
Legnépszerűbb hírek