Óriásit küzdve Izraelt is legyőzték az U20-as lányok!
14
Jul
2021
Óriásit küzdve Izraelt is legyőzték az U20-as lányok!
21:30  |  2021. Július. 14.

Két mérkőzés után veretlenül állt a FIBA U20 Women’s European Challenger tornán U20-as női válogatottunk, a harmadik játéknapon Izrael várt Gáspár Dávid hölgykoszorújára. A magyarok egy könnyebb, Írország elleni siker után Szerbiával már megizzadtak, hullámzó meccsen higgadtabb negyedik negyedbéli teljesítményükkel sikerült behúzniuk második sikerüket Varga Alízéknak. Lányaink felemás dobóformát mutattak a két meccsen, a duplákat közel 52%-kal, a triplákat viszont csak 17.5%-kal értékesítették – kintről eddig csak Angyal Barbara talált be konzisztensen.

A BKG újdonsült irányítójának kosarával kezdődött a derbi, két perc kosárcsendet tört meg a találat. Kintről válaszoltak az izraeliek, 1/6-ra javítva dobásmutatójukat – a hazaiaké 1/8 volt, lassan lendültek játékba a felek. Wentzel volt eredményes a sarokból, öt perc játékot követően 7-3-as magyar előnyt mutatott az eredményjelző. A PEAC játékmestere újabb triplát süllyesztett el, erre azonban érkezett válasz a túloldalon. A palánk közelében nem igazán próbálkozott Izrael, de harmadik hármasukat is bedobták, szorosan loholva a magyarok nyomában (9-11). Wentzel harmadik távoliját is a helyére küldte – mintha olvasta volna a felvezető sorokat, a duplákat 1/7-tel a triplákat 3/6-tal dobtuk. Zónáztak az izraeliek, így Wentzel remek dobóformájára nagy szükségünk volt – el is hoztuk az első negyedet 21-15-re. A lepattanócsatában – mint eddig a tornán mindig – jól álltunk (14-10), és a kiosztott nyolc gólpassz sem hangzott rosszul. Az ellenfél legeredményesebbje, az öt ponttal nyitó Yarden Garzon három személyi hibával a padra kényszerült, ez sem volt rossz előjel számunkra.

A második etap az elsőhöz hasonló pontatlan játékkal indult, négy és fél percet követően 2-2 pontot tettek hozzá „össztermésükhöz” a csapatok. Horváth törte meg a kosárcsendet, ám továbbra is akadozott a gépezet mindkét oldalon, ziccerek is maradtak ki szép számmal (19-25). A tornán eddig remeklő Varga Alíz talált be kétszer, amivel megduplázta a negyedben elért magyar pontokat, egyben kétszámjegyű előnyhöz juttatta válogatottunkat (19-29). Nem hagyta annyiban Nathan Tal Shmuel gárdája, egy triplával és egy dudaszós palánkos duplával faragtak hátrányukból a félidőhöz érve, így a kosárszegény első húsz perc 30-24-es magyar vezetéssel zárult.

29-20-as lepattanózásbéli fölényünket elsősorban tíz visszaszedett támadópattanónknak köszönhettük, ez az egész tornán erőssége eddig nemzeti csapatunknak. A 28, illetve 31%-os mezőnymutatót nem rakja ki az ablakba egyik csapat sem, mint ahogy azt sem, hogy 10-10 mezőnykosárra 6, illetve 8 eladott labda jutott. Érdekesség, hogy az izraeliek nem dobtak egyetlen büntetőt sem az első két negyedben, támadójátékuk nem igazán épült betörésekre, és az abból való közeli befejezésekre. Magyar oldalon a 11 pontos Wentzel mellé „felnőtt” a 10 pontos Varga, a túloldalon hárman álltak 5 egységgel.

Eisner hármasával indult a harmadik etap, Karsh révén pedig hamar egy pontra olvadt a magyar fór. Angyal szórt egy triplát, majd osztott egy gólpasszt Vargának, így pillanatnyi lélegzetvételhez jutottunk. Tóth Franka kosarával 37-31-re vezettünk, ekkor azonban kezdetét vette a „Garzon-show”: az izraeliek legjobbja gyors egymásutánban bevágott két trojkát, amivel ki is egyenlített, majd Eisner távolijával már az náluk volt az előny (42-41). Nagyon elkapták a fonalat a Közel-keletiek, pontos dobásaik mellett védekezésben is odatették magukat, rendszerint belenyúltak passzokba, és lábon is emberük előtt tudtak maradni. Végül Garzon egy dudaszós duplával koronázta meg kiváló negyedét, Izrael pedig hatalmasat fordítva 46-41-es előnnyel várhatta a záró tíz percet.

Ezt „természetesen” hárompontossal kezdték Garzonék, nyolc pontra hizlalva vezetésüket. A magyar lányok néha görcsösen próbálták meg a palánk alatti embert megpasszolni, a passzsávokat azonban jól védte az ellenfél, eladott labdákba, későn eleresztett dobásokba hajszolva a mieinket. Mányoky dobott nagyon fontos triplát, az utolsó öt perchez 52-48-as izraeli vezetéssel érkeztünk. Garzon keze némileg kihűlt, sorra hagyta ki a távoli dobásokat, Mányoky azonban újabb hármast hintett (52-51). Büntetőkkel araszolgattunk előre, majd Varga Alíz kettesével egy pontra megközelítettük Izraelt. A negyedik negyedre húzóemberré előlépő Mányoky előbb támadópattanót szedett, majd bevágta harmadik hárompontosát, amivel hosszú idő után ismét nálunk volt az előny (55-57). Elérkeztünk az utolsó perchez, Garzonék tőlük szokatlan módon nem kintről, hanem betöréssel próbálkoztak – nem is koronázta siker kísérletüket. Kiss Angelika kettőből egy büntetőt dobott be, a másik oldalon szintén ez volt az arány (56-58). 13 másodperc volt már csak az órán, Mányoky állhatott a vonalra, de ő is csak az elsőt dobta be – Varga Alíz azonban jókor volt jó helyen, összeszedte a lepattanót, és értékesítette saját büntetőit (56-61). Gáspár Dávid együttese hatalmas akaraterőről tanúbizonyságot téve győzte le Izrael együttesét egy olyan meccsen, ahol igazából nem játszottak jól a lányok, de küzdésből jelesre vizsgáztak. Érdekesség, hogy a tegnapi, Szerbia elleni mérkőzéssel megegyező végeredmény született, szerencsére ezúttal is a „jó oldalon” került bejegyzésre több pont – válogatottunk tehát őrzi hibátlan mérlegét a soproni tornán.

 

 

 

FIBA U20 Women’s European Challenger

Sopron

3. játéknap

 

Izrael - Magyarország 56-61 (15-21, 9-9, 22-11, 10-20)

Izrael: Eisner 10/6, Karsh 9/3, Rinat 7/3, Bar Gal 7/6, Garzon 19/9.
Csere: Hagag 2, Givon -, Revahe 2, Kayuf -. Edző: Nathan Tal Shmuel

Magyarország: Angyal 7/3, Wentzel 16/9, Mányoky 10/9, Varga A. 16, Kiss 4.
Csere: Boros -, Horváth 2, Tóth 5, Budácsik 1, Varga S. -. Edző: Gáspár Dávid

 

 

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

Legnépszerűbb hírek