Négyből négy! Tornagyőztes női U20-as válogatottunk!
16
Jul
2021
Négyből négy! Tornagyőztes női U20-as válogatottunk!
21:20  |  2021. Július. 16.

Újabb feladat várt a soproni FIBA U20 Women’s Challenger tornát remekül, három győzelemmel kezdő női U20-as válogatottunk előtt péntek este: a 2-1-es mérleggel rendelkező, jó játékerőt képviselő Csehországot kellett legyűrniük Kiss Angelikáéknak.

Mányoky szép bejátszásából éppen Kiss szerezte a mérkőzés első kosarát, majd Varga Alíz is betalált kintről. Jó iramban kezdődött a derbi, Wentzel kosaraival két és fél perc után már 11-4-re vezettünk. A játékrész feléhez érve azonban pár eladott labda kissé megakasztotta ritmusunkat, jókor jött Kiss centerezése (15-9). Letámadtak a csehek, és sikerült is megzavarniuk a mieinket, látszott, hogy igen szervezett a védekezésük. Kralova triplájával át is vették a vezetést a negyed utolsó percére fordulva, amit meg is őriztek a dudaszóig (15-16). A magyar lányok 39%-kal tüzeltek mezőnyből, de talán ennél is aggasztóbb volt hét eladott labdájuk - a jó kezdés után a negyed második felét a csehek kontrollálták.

Wentzel és Varga Alíz kosaraival nyitottuk a második felvonást, továbbra is fej fej mellett haladtak a csapatok (21-19). Intenzív védekezés, sok fizikai kontakt jellemezte a játékot, 8 magyar szabálytalanság mellett hatszor ítéltek a játékvezetők a csehek „ellen”. A hangulat mindenesetre kiváló volt, mind a nézők, mind a játékosok kitettek magukért. Szinte támadásonként változott a vezető csapat kiléte, Fiserova ziccerével a csehek, Varga trojkájával újfent honfitársaink kerültek előnybe (26-24). A cseh zónát is az egész tornán pazarul játszó Varga dobta át sikeresen, megszerezve 12. pontját – jó úton volt, hogy túlszárnyalja 17-es átlagát. Egy védekezést „túlrizikózott” Romana Ptackova együttese, Horváth Fruzsina pedig triplával büntette a megingást, időkérésre kényszerítve a piros mezeseket (33-28). Lendületünk szerencsére kitartott a nagyszünetig, 39-32-es vezetéssel zártuk a küzdelmes félidőt. Varga mellett ismét Wentzel Nóra volt a másik húzóember, 10 pontot szorgoskodott össze a PEAC fiatalja. A túloldalon eloszlottak a pontok, négyen álltak öt egységgel, Fiserova hattal volt a legjobb cseh dobó. A pattanócsatában most is nyerésre álltunk (26-17), és összességében alig 30%-os mezőnymutatón tartottuk az egyébként képzett, jól egy-egyező játékosokból álló ellenfelet.

A harmadik negyed néhány kihagyott dobással, valamint egy Wentzel sportszerűtlen faulttal kezdődött. Angyal „ablakos” hármasával 46-39-re léptünk el, ám hamar jött a cseh válasz. Az agresszív zónát Horváth dudaszós triplájával dobtuk át, nagyon kellettek ezek a találatok, hogy őrizzük az előnyt. Mányoky is a palánk segítségével szórt egy távolit, a rövid időn belül szerzett hármasokkal addigi legnagyobb előnyét harcolta ki válogatottunk (52-41). Az extra dobások mellett védekezésünk is nagyon rendben volt ebben a periódusban, alig engedtünk tiszta helyzetet az ellenfélnek – ráadásul Varga Sára is behintett egy hárompontost, tovább nőtt a magyar fór (56-43). Tóth Franka 2+1-es akciójával még ezt is sikerült megfejelnünk a negyed végére, így megnyugtatónak mondható 63-47-es magyar vezetéssel következett a záró etap – robogtak a tornagyőzelem felé a lányok.

Horváth „floaterével” kezdődött az utolsó negyed, majd Varga Alíz is beszórt egy középtávolit, húszra nőtt Gáspár Dávid együttesének előnye – 43-39 óta 24-8-at futottunk (67-47). Lendületbe jöttek azonban a csehet, Zeithammerova trojkájával rövid idő alatt faragtak 22 pontos hátrányukból, 69-55-nél időt kellett kérnie Gáspár mesternek. Ez hasznosnak is bizonyult, valamelyest lenyugodtak a kedélyek, tudtuk tartani tíz pont fölötti vezetésünket. Varga Sára sprintelt ziccerig egy lepattanót követően, majd Kiss talált be közelről, 75-59-cel fordultunk a hajrára. Bár becsülettel küzdöttek a cseh lányok, a mi napon nem volt ellenszerük a magyarokra: többeknek is sült a keze, 60%-os duplamutató mellett 50%-kal tripláztunk (9/18), és a szokott módon domináltuk a pattanózást. Az utolsó percek izgalommentesen teltek, lányaink végül 82-68 arányban győztek, így függetlenül a szombati, Spanyolország elleni derbi eredményétől, megnyerték a soproni Challenger tornát! Gratulálunk, lányok!  

 

 

 

FIBA U20 Women’s European Challenger

Sopron

4. játéknap

 

Magyarország - Csehország 82-68 (15-16, 24-16, 24-15, 19-21)

Magyarország: Angyal 8/6, Wentzel 12, Mányoky 4/3, Varga A. 20/6, Kiss 7.
Csere: Boros -, Horváth 16/6, Tóth 5, Varga S. 10/6. Edző: Gáspár Dávid

Csehország: Zeithammerova 10/3, Fiserova 6, Vydrova 4, Malikova 5/3, Kadlecova 12/6.
Csere: Finkova 3/3, Hynkova 6, Kralova 5/3, Pokorna 5/3. Edző: Romana Ptackova

 

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

Legnépszerűbb hírek