Varga Alíz lett a soproni Challenger torna legértékesebb játékosa
17
Jul
2021
Varga Alíz lett a soproni Challenger torna legértékesebb játékosa
21:30  |  2021. Július. 17.

Utolsó játéknapjához érkezett a soproni FIBA U20 Women’s European Challenger, a korosztályos Európa-bajnokságok helyett indított versenysorozat – egyúttal utolsó utánpótlás-mérkőzését játszotta Gáspár Dávid szövetségi kapitány vezette női válogatottunk. A hölgyek már az előző fordulóban, Csehország ellen bebiztosították tornagyőzelmüket, így különösebb tétje nem maradt az összecsapásnak, a presztízsen kívül természetesen. Az előzetesen talán legkomolyabb játékerőt képviselő ellenfélnek tartott Spanyolország ellen zárták az erőfelmérőt lányaink – ám a hispánok első két meccsüket rögtön elvesztették a tornán, így az első helyre is csekély esélyük maradt a végelszámolásnál.

Visszafogott tempóban kezdődött a mérkőzés, négy perc játékot követően 6-2-re vezettek a spanyolok.  Ezt még négy ponttal megtoldották kis időn belül, így Gáspár Dávid kénytelen volt időt kérni, hogy kicsit felrázza a társaságot. Ez hatékonynak bizonyult, Wenztel ziccerével 12-10-ig zárkóztunk, így Ruben José Burgos Lopez is kénytelen volt magához rendelni játékosait. Horváth triplájával még közelebb kerültünk ellenfelünkhöz, sőt Varga Alíz büntetőivel a vezetést is átvettük, egy 13-4-es etapot abszolválva (14-15). Tóth Franka büntetője zárta a csaknem 30 percesre húzódó nyitó játékrészt, amelyet a 14 megítélt szabaddobás nyújtott ilyen hosszúra (16-17).

A folytatásban is sokat állt a játék, fizikális küzdelem folyt a pályán – mint egy „rendes” tétmeccsen, és ez így is volt rendjén. Wentzel tempójával 23-22-re visszavettük a vezetést, ekkorra már „leszaladt” a játékrész fele – a spanyolok 50, a magyarok azonban csak 30%-kal tüzeltek ekkor mezőnyből. Horváth szórt trojkát, Varga pedig „catch and shoot” duplát, négy pontra növelve előnyünket a nagyszünethez közeledve (24-28). A hispánok egy „négypontos” akcióval zárkóztak, de az utolsó szó a miénk volt, pontosabban Varga Alízé – 32-29-re vezetett válogatottunk a félidőben. A tíz ponttal álló Horváth, valamint a 8 pontja mellé 6 pattanót is begyűjtő Varga húzta a magyarok szekerét, a túloldalon kiemelkedett a 13 egységet összeszorgoskodó Estel Puiggros Rovira. 32 pontunkból 18 a padról jött, ültek tehát Gáspár mester cseréi.

Két gyors spanyol duplával indult a harmadik etap, de gyorsan visszavették a kezdeményezést a mieink: Tóth hármasával és Varga ziccerével 39-33-ra elléptünk. Ezt a hátrányt is gyorsan ledolgozták Roviráék, 43-41-nél már ismét ők tartottak előrébb – fej fej mellett haladt a két gárda. Batet ziccere Gáspár-időkérést eredményezett, hiszen ezúttal a hispánok futottak 12-2-t (45-41). A sorokat most kevésbé sikerült rendezni, Ortiz hárompontosával 50-41-re lépett el Spanyolország, így a – magyar szempontból - feledhető harmadik negyedet 21-9-re húzták be a sebességet váltó délnyugatiak.  

Julia Soler triplával vezette fel a torna utolsó negyedét, tíz fölé kúszott tehát a spanyol előny. Néhány játékvezetői ítélet borzolta a nézők idegeit ebben a periódusban, a magyar kispad kapott is egy technikai hibát (56-43). Wentzel találatára Soler válaszolt, ám a PEAC játékmestere nem hagyta ezt annyiban, szép „zsugát” osztott ki a következő támadásban. Az utolsó öt percre 60-47-tel érkeztünk meg, huszáros hajrára volt szükségük lányainknak veretlenségük megőrzéséhez. Rovira „ablakos” hármasa nem sok jót vetített előre a végjátékot illetően, de persze valódi tétje nem volt már az eseményeknek. Angyal és Varga a helyére küldtek még egy-egy trojkát, de a végeredményre ez már nem volt komoly befolyással: 4-1-es mérleggel, tornagyőzelemmel zárták utolsó utánpótlás-tornájukat Kiss Angelikáék, így szép élményekkel gazdagodva emlékezhetnek majd vissza erre a soproni viadalra.

A torna legértékesebb játékosa a Sopron Basket bedobója, Varga Alíz lett, aki 16.8 pontos, 8 lepattanós átlagaival, végig egyenletes teljesítményt nyújtva vezére volt a magyar lányoknak. Gratulálunk az egész csapatnak!

 

A torna végeredménye:

 

1. Magyarország (4 győzelem / 1 vereség)

2. Szerbia (3/2)

3. Csehország (3/2)

4. Spanyolország (3/2)

5. Izrael (2/3)

6. Írország (0/5)

 

 

 

FIBA U20 Women’s European Challenger

Sopron

5. játéknap

 

Spanyolország - Magyarország 65-57 (16-17, 13-15, 21-9, 15-16)

Spanyolország: Rovira 20/6, Monreal 8, Batet 18, Garcia -, Moya -.
Csere: Ramirez 4, Aguirre -, Bermejo -, Ortiz S. 4/3, Soler 7/3, Roters-Dubinina 4. Edző: Ruben José Burgos Lopez

Magyarország: Angyal 3/3, Wentzel 12, Mányoky -, Varga A. 13/3, Kiss -.
Csere: Boros 3, Horváth 10/6, Tóth 16/3, Varga S. -. Edző: Gáspár Dávid

 

Fotó: FIBA / Tóth Zsombor

Legnépszerűbb hírek