Európai körkép: Filipovity Márkó extrájával nyert a Pesaro
13
Oct
2020
Európai körkép: Filipovity Márkó extrájával nyert a Pesaro
21:12  |  2020. Október. 13.

Hetente megjelenő európai körképünkben a külföldön játszó válogatott játékosok elmúlt heti teljesítményeit vizsgáljuk - elsőként lássuk, milyen eredményeket értek el a szezon eddig eltelt időszakában.
 

Az FC Barcelona Lassánál játszó Hanga Ádám kitűnően kezdte a szezont csapatával, hiszen a katalánok 3-0-val indítottak a spanyol élvonalban, az Euroligát pedig győzelemmel kezdték a CSZKA Moszkva ellen - a magyar kiválóság többször is nagyon hasznosan kosarazott ezeken a találkozókon. Ezután jött a koronavírus: Sarunas Jasikevicius vezetőedző és első számú segédje, Darius Maskoliunas is pozitív tesztet produkált, így a Barca nem lépett pályára az ACB Liga 4. fordulójában. A múlt heti Euroliga meccset nem lehetett halasztani, így vezetőedzője nélkül próbált meg nyerni a gránátvörös-kék alakulat a Zenit otthonában - nem sikerült, 74-70-es orosz siker lett a vége. Azóta pedig az is kiderült már, hogy Nikola Mirotic is elkapta a vírust, így ő ma nem játszik a Valencia elleni Euroliga-összecsapáson.
 

Az olasz élvonalbeli Carpegna Prosciutto Basket Pesaro játékosa lett erre az idényre Filipovity Márkó, aki jól kezdte a szezont, majd parádésan folytatta. Csapata elvesztette első két találkozóját a Sassari és a Cantú elleni (Filipovity ezeken a meccseken 13, illetve 9 pontot dobott), a Veneziát azonban legyőzte a hétvégén, méghozzá idegenben, és nem kis mértékben a magyar válogatott erőcsatárának hála. A Falcótól eligazoló játékos 23 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát hozott, a mezőny legeredményesebb és leghasznosabb (29 VAL) játékosa volt, készült róla " target="_blank">videós összefoglaló az olasz liga által, zsákolásával bekerült " target="_blank">a Top10 jelenet közé és a 3. forduló álomötösébe is beválasztották - ennél jobban nem nagyon alakulhatott volna számára ez a kör.
 

A lengyel első osztályban a WKS Slask Wroclaw jelenleg 4-2-es mérleget birtokol, Keller Ákos pedig hétről hétre megbízható teljesítmény nyújt: jelenleg 6.6 pontot, 5.8 pattanót, 2.4 gólpasszt és 1.4 blokkot tud felmutatni hat találkozó után, közel 10 VAL-os átlaga van. A világjárvány a lengyeleket is elérte azonban: hét pozitív esetet találtak a csapatnál, így már egy ideje nem léptek pályára Kellerék.
 

A japán élvonalban játszó Niigata Albirex csapatát erősíti Allen Rosco, aki egy 26 pontos, 12 pattanós dupla-duplával kezdte a szezont (40 VAL) - más kérdés, hogy csapata összesen 53 pontig jutott, simán ki is kapott. Másnap visszavágott a Niigata a Yokohama BC-nek egy 80-75-ös sikerrel, amiből Rosco 21 ponttal és 6 pattanóval vette ki a részét. A japán bajnokság idei lebonyolításában minden hétvégére duplameccsek jutnak, a Niigata ellenfele legutóbb a Ryukyu GK volt. Az első összecsapáson 89-75-ös vereséget szenvedtek Allenék, és ezúttal a magyar válogatott játékosa is csak 10 pontot termelt. A második találkozó már szorosabb volt, de 86-79-re megint az ellenfél győzött, hiába hozta eddigi legjobb meccsét Rosco 35 ponttal, 7 pattanóval és 4 gólpasszal (41 VAL).
 

A németeknél és a belgáknál még nem kezdődött el az idény, így Golomán György és Pongó Marcell egyelőre nem léptek pályára.

Legnépszerűbb hírek