Európai körkép: Hangáék továbbra is vezetik az Euroligát
01
Mar
2021
Európai körkép: Hangáék továbbra is vezetik az Euroligát
11:49  |  2021. Március. 01.
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona a "válogatott-héten" is játszott az Euroligában: a katalánok simán, 86-62-re verték a Zalgiris Kaunast. Hanga Ádám leginkább 4 gólpasszával és jó védekezésével tűnt ki ezen a találkozón. Az múlt héten az LDLC ASVEL Villeurbanne látogatott a gránátvörös-kékekhez, és 76-69-re győzött a francia alakulat, de a Barca 18-8-cal továbbra is vezeti az Euroligát. A spanyol élvonalban a Joventut Badalona nem okozott gondot Hangáéknak (62-80) - a magyar klasszis 5 ponttal és 4 lepattanóval járult hozzá a sikerhez. A katalánok 19-3-mal másodikok a Real Madrid mögött a tabellán. Szintén hozzájuk kapcsolódik a hír, hogy a legendás Pau Gasol a héten aláírt a csapathoz, visszatér egykori klubjához.
 
A Nürnberg Falcons BC nagyon hosszú idő után tudott végre újra nyerni a német másodosztályban. Az Uni Baskets Paderborn elleni találkozó első félidejében még a Paderborn, a második 20 percben viszont leginkább a Nürnberg vezetett - a rendes játékidő vége 75-75 lett. A ráadásban aztán 79-79 után, másfél perccel a vége előtt szerzett vezetést a hazai gárda, így nyert végül 89-83-ra. Pongó Marcell mindössze 2 pontig jutott, volt azonban 11 gólpassza és 4 pattanója is - igazi vezére volt a Falconsnak. A nürnbergiek a válogatott héten 74-61-re kikaptak a Vfl Kirchheim Knightstól, de ezen az összecsapáson természetesen nem volt ott Pongó. A Nürnberg azonban már Pongóval a soraiban kapott ki a hétvégén a PS Karlsruhe Lions vendégeként (90-83), hiába jegyzett 13 pontot, 3 pattanót és 4 gólpasszt a magyar válogatott irányítója. A Falcons 3-14-gyel továbbra is utolsó a Bundesliga 2-ben.
 
A Niigata Albirex a héten a nyugati csoportban középcsapatnak számító Shinshu Brave Warriors Nagano ellen lépett pályára kétszer is a japán élvonalban. Az első meccsen 79-67-re kikapott a Niigata Allen Rosco 15 pontja és 4 pattanója ellenére is. Tegnap nagyon hasonló teljesítményt nyújtott Rosco (15 pont, 6 pattanó, 8 kiharcolt fault), ezúttal azonban 76-70-re az Albirex diadalmaskodott, amely ennek ellenére is maradt kilencedik az első osztály keleti csoportjában (11-28).
 
A Cedevita Olimpija a EuroCupban nem lépett pályára, az ABA Ligában viszont kétszer is. Az első meccsen a szintén szlovén Krka Novo Mesto volt az ellenfél, és az ősi riválist úgy is sikerült legyőzni 95-88-ra, hogy Jarrod Jones 16 perc alatt 4 faultig jutott és pont nélkül maradt. A szerb FMP ellen is pontgazdag találkozót játszott a szlovénok kirakatcsapata, amely 94-86-ra ezúttal is győzni tudott. A honosított magyar-amerikai magasember ezúttal 16 pontot és 7 pattanót jegyzett, bőven kivette a részét a sikerből. A Cedevita 14-3-mal a második helyen áll a tabellán.
 
Filipovity Márkó és a Pesaro szabadnapos volt a Serie A legutóbbi, hétvégi fordulójában, míg a belga bajnokság csak ezen a héten folytatódik, így természetesen Golomán György sem lépett pályára a Spirou Basket Charleroi színeiben.
Legnépszerűbb hírek