Európai körkép: Hanga Ádám villanásaival egyenlített a Barca az Euroligában
26
Apr
2021
Európai körkép: Hanga Ádám villanásaival egyenlített a Barca az Euroligában
12:16  |  2021. Április. 26.
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelonának nehezen indult az Euroliga negyeddöntője, hiszen rögtön az első mérkőzésen kikapott a Zenit Szentpétervár ellen (74-76), így elvesztette pályaelőnyét. Hanga Ádám 2 ponttal, valamint 3-3 lepattanóval és gólpasszal zárt. A második meccs még szorosabb volt, ezt azonban hosszabbítás után már meg tudta nyerni a katalán sztárcsapat (81-78), méghozzá nem kis mértékben a magyar klasszisnak köszönhetően. Hanga a ráadásban dobott egy triplát, majd volt két kulcsfontosságú labdaszerzése és két értékesített büntetője is - elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy nem 0-2-vel kell a gránátvörös-kékeknek Oroszországba utazniuk. A bajnokságban az Andorra nem jelentett gondot Sarunas Jasikevicius együttesének (63-79), így a Barca továbbra is második a tabellán 28-4-es mutatójával.
 
A Serie A-ban a Carpegna Prosciutto Basket Pesaro nagyon bekezdett a listavezető, euroligás Olimpia Milano ellen, 17 ponttal nyerte az első negyedet. Később azonban a nagynevű ellenfél átvette a vezetést, és a szoros végjátékot is behúzta (81-88). Filipovity Márkó neve mellé ezúttal 5 pont és 4 pattanó került. A Pesaro ezzel elveszítette esélyét a rájátszásra, miután egy fordulóval a vége előtt már csak olyan holtversenyekbe kerülhet be a nyolcadik helyért, amiből nem tud jól kijönni.
 
(A Pesaro a Reggio Emiliát (+9) leszámítva minden potenciális holtversenyes riválisával szemben negatív egymás elleni eredménnyel rendelkezik - mindenki ellen 1-1-gyel zárt, de negatív kosáraránnnyal, kivéve az előbb említett Reggio Emiliát. Mivel a Dolomiti Energia Trentino (-3) és a Vanoli Basket Cremona (-10) csapatával már a legjobb esetben is csak holtversenyben végezhet a pesarói alakulat, így a legjobb esetben is egészen biztosan negatív lesz a kosáraránya (ugyanannyi győzelem és vereség mellett), akármennyi csapat is kerül még be ebbe a holtversenybe. Mivel ezzel nem lehet minitabellát nyerni, márpedig a harc már egyedül csak a nyolcadik helyért zajlik, így Filipovityék a matematikai sanszukat is elbukták a Playoffra.)
 
A Niigata Albirex a hétvégén a Toyama Grouses ellen vívott két találkozót. A keleti csoportban középcsapatnak számító Toyamát az első mérkőzésen legyőzte a Niigata (85-83), méghozzá Allen Rosco hathatós segítségével - a magyar válogatott magasembere 11 pontot, 8 pattanót és 7 gólpasszt jegyzett. A második összecsapáson Rosco (9 pont, 4 lepattanó, 2 gólpassz) és csapata is visszafogottabb volt - a Toyama ezúttal érvényesítette a papírformát (83-104). Az Albirex 15-35-tel továbbra is az utolsó előtti, kilencedik helyet foglalja el a japán első osztály keleti csoportjában.
 
A Cedevita Olimpija kulcsmeccset vesztett el a Cibona Zagreb otthonában 93-83-ra, hiába került 11 pont és 5 pattanó Jarrod Jones neve mellé. A szlovének mérlege ezzel 17-8-ra alakult, így egyetlen fordulóval a vége előtt lépéshátrányban vannak a negyedik helyen álló Mornar Barral szemben - mint ismert, az ABA Ligában csak az első négy kerül be a rájátszásba.
 
(Jonesék sorsa még nem dőlt el: az utolsó körben a hatodik helyen álló Mega Soccerbetet fogadják, a Mornar pedig a harmadik pozíciót elfoglaló Igokea otthonába látogat. Mivel az Igokea nem adhatja fel ezt a mérkőzést (vereség esetén a negyedik helyről kezdi a PO-ot, valószínűleg a Crvena zvezda ellen, ha nyer, akkor viszont harmadik lesz, és jó eséllyel a Buducsnoszttal találkozik az elődöntőben), így még mindig reális sansza van a Cedevitának a rájátszásra, de már nincs a saját kezében a sorsa.)
 
A Spirou Basket Charleroi elbukta múlt heti bajnokiját a Mechelen ellen (86-69), így 9-12-re módosult a mérlege a belga élvonalban, de Golomán György továbbra sem szerepelt a csapatban.