A finnek is legyőzték férfi válogatottunkat
09
Jul
2021
A finnek is legyőzték férfi válogatottunkat
09:34  |  2021. Július. 09.
Az olimpiai felkészülésük finisébe érkező japánok elleni vereséggel kezdte a Nissay Kupát a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A nyári összetartást a kupával elkezdő magyar csapat számára persze nem is az volt a cél, hogy a győzelmet hajszolja, hanem a világbajnoki selejtezőkkel induló, majd az őszi Európa-bajnoksággal záruló következő évadra szeretne Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány ütős, jó csapatot összerakni.
 
A torna második ellenfeleként a fiatal, fizikális kosárlabdát játszó finn válogatott várt a mieinkre. A finnek is előrébb tartanak a felkészülésben, ők már edzőmeccsel a tarsolyukban érkeztek Okinawa szigetére, így várható volt, hogy erőltetni fogják a gyors és kemény játékot.
 
Jobban kezdtük a mérkőzést, Ferencz Csaba tripláival egészen a negyed feléig vezettünk. Ekkor egy eladott labda után ziccert dobhatott a finn csapat, amivel átvették a vezetést (11-12). Rendkívül agresszíven, gyors lábmunkával védekeztek az északiak, igyekeztek csírájában elfojtani a magyar támadásokat. Sztojan Ivkovics sűrű cserékkel igyekezett tűzben tartani mindenkit. Vojvoda hármasával vissza is vette a vezetést a magyar csapat, ám a finnek
kosárra kosárral válaszoltak, így kiegyenlített lett a játék (19-19).
 
Magyar büntetővel és finn triplával indult a második negyed. Raitanen gól jó plusz faultos akciójával kezdtek meglépni a finnek (20-25). Megtorpant a mieink játéka, öt perc alatt Váradi büntetője volt a csapat egyetlen pontja a játékrészben, ezt pedig ki is használták a finnek (20-30).
 
Fordulás után teljesen kiegyenlített lett a játék, a finnek továbbra is erőltették betöréseiket, csak most ezúttal feljavult a mieink védekezése, így sokkal kevesebb tiszta dobóhelyzete akadt Nikkarinéknak a kiosztásokból. Vojvodáék a negyed második felére feljavultak az ellenfél palánkja alatt is, s Ferencz Csaba két triplájával öt pontra megközelítették az északiakat (53-58). A negyed végéhez érve büntetőkből újra elhúzott az ellenfél, így a záró felvonás előtt csak egyet sikerült faragni a hátrányból (56-65).
 
A remekül kosarazó Ferencz Csaba hatodik triplájával indult a záró tízperc, sajnos a válasz is három pontot ért a túloldalon. Érdemben nem változott a játék képe, a finnek őrizték előnyüket, s egy-egy triplával sikeresen verték vissza a magyar felzárkózási kisérleteket. Jarviék jól használtak ki egy bő kétperces magyar kosárcsendet, aminek köszönhetően növelték előnyüket. Így a mérkőzést, ha a játék képét nézve kicsit túlzó különbséggel is, de a finnek nyerték.
 
Nissay Cup nemzetközi felkészülési torna
Naha (Japán)
 
Magyarország - Finnország 72-89 (19-19, 12-22, 25-24, 16-24)
 
Magyarország: Pongó 6, Vojvoda 11/3, Ferencz 20/18, Allen 5, Horti 4. Cserék: Váradi 5, Perl 3/3, Lukács 1, Eilingsfeld 7, Golomán -, Szabó 4, Fazekas 6/6.
 
Finnország: Jarvi -, Jantunen 10/6, Nkamhoua 8, Kantonen 7/3, Valtonen 22/3. Cserék: Nikkarinen 9/3, Jaakkola 2, Maxhuni 4, Hopkins 8/6, Grandison 6, Dolenc 4, Raitanen 9/6.
Legnépszerűbb hírek