Nem tudtuk megszorongatni Franciaországot
30
Nov
2021
Nem tudtuk megszorongatni Franciaországot
08:41  |  2021. November. 30.
Az első forduló után a két veretlenül álló csapat, Magyarország és Franciaország mérkőzött meg a világbajnoki selejtező E-csoportjának a második körében. A mieink keretében a portugál meccshez képest annyi változás történt, hogy Ferencz Csaba nem tudott ott lenni a társakkal, míg a vendégeknél a tizenhármas csapatlistából David Michineau maradt ki - ő egyébként Montenegró ellen sem lépett pályára.
 
A találkozó előtt negyed órával már szép számmal kezdett megtelni a Kaposvár Aréna, jó hangulatra volt kilátás, amire egy közös hangpróba is biztató alapot adott, a játékosok bemutatásánál pedig már a bemondót is alig lehetett hallani.
 
Egy gyönyörű összjáték után már robbant is a csarnok, ám a kaposvári születésű Vojvoda Dávid kosarása Labeyrie azonnal válaszolt. Egy-egy elhibázott támadást követően a vendégek magasembere egy triplát is a helyére küldött, előnybe kerültek a franciák, ráadásul a visszatámadásnál eladtuk a labdát, amiből szintén Labeyrie ziccerezhetett. Kemény védekezéssel lépett fel a francia csapat, míg a túloldalon könnyű kosarakat szereztek, Pór Péter három perc játék után időt kért (2-9). M'Baye közelije után Keller Ákos szerzett fontos kosarat, de a vendégek továbbra is sokkal jobban céloztak, tizenkettőre hízott az előnyük (4-16). Perl Zoltán harcolt ki két büntetőt, be is ment mindegyik. Somogyi védekezett szépen és harcolt ki egy támadóhibát, meg is érkezett a szurkolók hangja, de sajnos az első negyed végéig már nem tudtunk sokkal közelebb férkőzni. 8-21.
 
Lacombe ziccerezett a második felvonás elején, majd Somogyitól érkezett egy nagyon fontos tripla a magyaroktól, igaz, erre Jatieh tudott válaszolni (11-25). Somogyi a védőoldalon is remekül játszott, már többedjére sikerült eladott labdát kiharcolnia, de a kínálkozó lehetőségekkel továbbra sem tudunk élni. Noua hármasával tizenkilencre hízott a francia előny és hiába zsákolt nagyon Keller Ákos, erre is azonnal jött a reakció a kék-mezesektől (13-32). Váradi hármasa behullott, majd Vojvoda lépett be szépen, megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, időt kért a francia mester, Vincent Collett (18-32). Akárhányszor megnyílt volna a lehetőség a távolság csökkentésére, annyiszor jött egy-egy jó egyéni megoldás a vendégektől, megint elmentek tizenhéttel (20-37). Benke szorult helyzetből is be tudott találni, majd Váradi harcolt ki egy sportszerűtlent, az egyik büntetője ment be, de az oldalbedobásból újabb két pontot sikerült hozni az ellenfelünkön (25-37). Lacombe csinált egy 2+1-es akciót, közel két perc maradt a félidőből. Perl robogott végig a pályán, viszont egyszerűen Labeyrie játékára nem volt ellenszerünk, a magasember kintről és bentről is parádézott, tizenöt pontnál tartott a nagyszünetben. Összességében is jobban dobtak a franciák, 65%-kal dobtak mezőnyből húsz perc után, míg a mi mutatónk 33% volt 29-45.
 
A fordulás után Lacombe szerezte az első kosarat, Labeyrie büntetőivel pedig a húsz is meg lett közte (29-49). A támadóoldalon egyszerűen semmi sem jött össze, négy perc elteltével még mindig nem sikerült a gyűrűbe találni a második félidőben, miközben a franciák látványos zsákolásokat mutattak be (29-53). Továbbra is látványosan játszottak a kék-mezesek, míg a mieinknek a harmadik negyedben hat és fél perc elteltével sikerült pontot szereznie (31-57). Benkének ütöttek oda triplakísérlet közben, mind a hármat értékesítette is, de így is huszonöt volt a differencia (34-59). A későbbiekben sem sikerült kozmetikázni az eredményen, nagy hátrányból várhattuk a záró felvonást. 38-63.
 
Vojvoda előbb egy szép ziccert szerzett, majd egy támadóhibát harcolt ki, nem sokra rá pedig Váradi dobott kosarat faulttal együtt, de a plusz egy lejött a gyűrűről (42-63). A játék képét tekintve ezekben a percekben partnerei tudtunk lenni ellenfelünknek, ám a festékben továbbra is a Jaiteh-Labeyrie páros volt az út (44-68). Lang küldött a helyére egy távoli duplát, így hiába volt korábban lehetőségük benézni húsz alá, végül újra harminc fele tendált a különbség (44-70). Benke Szilárd próbált új lendületet vinni a játékunkba, de nagyon könnyen jöttek a válaszok a túloldalon (49-76). Négy perc hat másodperccel a vége előtt aztán újoncot avatott a magyar válogatott, ugyanis Maronka Zsombor lépett a pályára. Szinte azonnal sikerült is egy támadólepattanót visszaszednie, amiből Perl tudott dobni egy közelit (51-76). A mérkőzés vége előtt a fiatal játékos megszerezte az első pontjait is a nemzeti csapatban, egy triplával 54-78-ra módosította a végeredményt.
 
Magyarország - Franciaország 54-78 (8-21, 21-24, 9-18, 16-15)
 
Világbajnoki selejtező, E-csoport, 2. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna, 2500 néző
V.: Ciulin (román), Zashchuk (ukrán), Velikov (bolgár)
 
Magyarország: Váradi 8/3, Vojvoda 8, Benke 14/3, Eilingsfeld 2, Keller 6. Cserék: Somogyi 3/3, Perl 10, Filipovity -, Karahodzsics -, Maronka 3/3.
 
Franciaország: Julien 4, Tarpey 9/3, Cordinier 2, M'Baye 6, Labeyrie 19/6. Cserék: Lang 8/6, Noua 6/6, Jaiteh 15, Lacombe 7, Konate -, Chassang 2.
Legnépszerűbb hírek